Om grisar

Grisar är kända för att vara sociala, nyfikna och intelligenta varelser med stor upptäckarlust och uppfinningsrikedom. Fria grisar ägnar en stor del av sin tid till att utforska sin omvärld med hjälp av sitt starka och känsliga tryne. Precis som hundar lever de i en värld av dofter. Att vara nyfiken är ett måste när man är en allätare som grisen, som måste vara hungriga på variation för att överleva. Grisar bökar och äter ungefär 75 % av sin vakna tid. Resten av tiden ägnar de bland annat åt att umgås med varandra och att bygga bo – vilket de är det enda klövdjuret som gör. Grisbon är välisolerade byggen som kan hålla en behaglig temperatur för nyfödda kultingar även i många minusgrader. Grisar är renliga djur som aldrig gör sina behov i närheten av sin sovplats. De svalkar sig genom att bada i vatten eller dy när de är varma, eftersom de inte kan svettas. Det syns verkligen hur de njuter av att ta ett svalkande bad. Och grisar är duktiga på att simma!

Flocken är helt central för grisar som har ett rikt socialt liv med livslånga relationer till sina familjemedlemmar. De har minst tjugo olika läten med olika betydelser, från ”jag tycker om dig” till ”jag är hungrig”, eller det hundlika varningsskallet. De skäller för att varna och grymtar för att hålla kontakt med flocken. De kommunicerar också med ansiktsuttryck och kroppsspråk. Vildsvin kan även resa ragg och kommunicera med svansen och öronen, något som är svårt för tamgrisar där aveln lett till gles päls, hängande öron och ihoprullad svans.

Etologisk forskning på grisar har visat att de har mentala förmågor som forskare tidigare har trott att vi primater är ensamma om. De kan bland annat planera framåt genom att gömma mat från varandra och de kan lista ut hur en spegel fungerar och använda sig av den för att kolla runt hörn. 

Ju mer man vet om grisarnas naturliga liv desto tydligare blir det hur torftigt deras liv i grisfabrikerna är. På grisboxens betong går det inte att böka och den mat de får saknar variation och är uppäten på någon minut. När det blir för varmt finns inget dybad att svalka sig i, utan istället ser man grisar tvingas svalka sig genom att rulla sig i varandras gödsel. De har ingenting att sysselsätta sig med förutom att stå upp eller ligga ner, slåss med varandra och vänta på nästa mål mat. Grisarna i djurindustrin drabbas av många sjukdomar och skador, men frågan är om inte det allra värsta från deras perspektiv är tristessen. 

Fantastiska fakta om grisar

🐷Grisar är mycket intelligenta. De anses vara smartare än hundar, och de är minst lika lättlärda, lojala och tillgivna.

🐷Grisar drömmer när de sover.

🐷Grisar är det enda hovdjuret som bygger bo. Vilobon till nattsömnen, och grisningsbon till ungarna.

🐷Grisar kan planera framåt genom att till exempel gömma mat för dominanta artfränder.

🐷Grisar har minst tjugo olika läten med olika betydelser, från ”jag tycker om dig” till ”jag är hungrig”, eller det hundlika varningsskallet. De skäller för att varna och grymtar för att hålla kontakt med flocken.

🐷Grisar kommunicerar också med ansiktsuttryck och kroppsspråk. Vildsvin kan resa ragg och kommunicera med svansen och öronen, något som knappt är möjligt för de grisar där aveln lett till gles päls, hängande öron och ihoprullad svans.

🐷Grisars främsta sinne är luktsinnet – liksom hundar lever de i en värld av dofter.

🐷Grisar är mycket renliga djur, som alltid håller toalettplatsen långt från mat- och sovplatserna om de kan välja.

🐷Grisar svalkar sig genom att bada i vatten eller dy när de är varma, eftersom de inte kan svettas.

🐷Grisar är duktiga på att simma.

🐷Grisar har ett rikt socialt liv med livslånga relationer till sina familjemedlemmar.