Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Djurrättsalliansen granskar regelbundet de försök som apor utsätts för på Astrid Fagræus laboratorium vid Karolinska institutet (KI) i Stockholm. Genom att begära ut apornas journaler, som är offentliga handlingar, kan vi nu berätta att två apor har dött under hösten. Båda var födda på en uppfödning i Vietnam i början av 2019. I oktober 2022 flögs de via Nederländerna till Stockholm, där de sedan dess utsatts för djurförsök. I journalerna benämns inga av aporna med namn, utan endast med id-nummer: 1901012 och 1708002.

1901012: död av skador efter slagsmål
Den 2 november upptäcker personal på laboratoriet att apan med id-nummer 1901012 har flera sår efter ett slagsmål. Dagen efter verkar slagsmålen ha eskalerat och hon har fått ännu fler sår på stora delar av kroppen: svansen, ansiktet, nacken, ryggen, huvudet och armarna. Hon sövs för att få såren tvättade och ihopsydda och placeras sedan i en bur där hon hålls ensam. De kommande dagarna är hon svullen och har svårt att röra sig, vilket journalföraren skriver tyder på smärta. Den 6 november sövs hon igen och en decimeter av svansen amputeras på grund av att nekros (vävnadsdöd) utvecklats efter skadorna. Eftersom veterinären anser att 1901012 mår så psykiskt och fysiskt dåligt på grund av skadorna som de andra aporna i gruppen åsamkat henne, beslutas om fortsatt ensamhållning. Den 13 november avlivas hon och i journalen går att läsa:

”Trots att allmäntillståndet har förbättrats under de senaste dagarna och att flera skador läker så har tillståndet för andra skador försämrats. Detta gäller ffa händerna, där alla fingrar på vänster hand och tre fingrar på höger hand går i nekros. Beslut om avlivning. 7 ml benmärg och 80 ml blod tappas innan avlivning med 10 ml Allfatal intrakardiellt (avlivningsvätska, reds. anm).”

1708002: död av kronisk tarminflammation
I journalen för apan med id-nummer 1708002 finns inte lika mycket information. Det går att läsa att hon den 29 oktober avlivas på grund av att hon ”inte svarat på behandling och fortfarande ligger lågt i vikt”. Då väger hon 2,42 kg. En journalanteckning daterad några dagar senare slår fast att dödsorsaken som framkommit efter provtagning är ”kronisk tarminflammation med okänd etiologi”.

– Vad som händer innanför laboratoriernas stängda dörrar är oförsvarbart, och den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är otroligt sorglig. De flesta apor dödas efter försöken är avslutade, men här ser man även andra dödsorsaker: skador efter slagsmål och sjukdomar. Även om det inte var djurförsöken som direkt dödade dessa två apor borde de inte ha befunnit sig på laboratoriet från första början. Lika lite som vi borde utsätta människor för försök mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi i Djurrättsalliansen är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

En apa dog även under september, som Djurrättsalliansen tidigare har berättat om.

Bilden är tagen på ett spanskt djurförsökslaboratorium av undercoverarbetaren Carlota Saorsa. Karolinska institutet tillåter ingen fotografering av aporna. Foto: Carlota Saorsa/Cruelty Free International

 

Ensamma i Norden att använda apor
Sedan 2020 har 51 apor dött på KI. Just nu sitter lika många apor, 51 stycken, inlåsta på KI:s försöksanläggning Astrid Fagræus Laboratorium i Stockholm, som är det enda laboratoriet i Norden som fortfarande använder apor i djurförsök.

– Djurförsök på bland annat människoapor och flera arter av gibbonapor är redan förbjudna i Europa. Det är på tiden att djurförsök på alla djur förbjuds och vi uppmanar makthavare i Sverige att göra insatser och investeringar i den riktningen, säger Malin Gustafsson.

Vill omplacera till djurfristad
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Betty, Boo och Baloo (tidigare Bacill, Bacillusk och Baloo) från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök.

– Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England, säger Malin Gustafsson.

Baloo gick tyvärr bort under 2021 och Betty i början av 2024. Boo lever på djurfristaden än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas i djurförsök. Hon saknar sina vänner, men har nu tryggt sällskap av apan Johnny som avgudar henne.

De äldsta aporna på Karolinska institutet idag – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till samma djurfristad som Boo lever på, där även de kan få tillbringa sina återstående år.

– KI har hittills inte velat omplacera aporna, trots att vi har stått redo sedan 2020. Vi har gång på gång meddelat KI detta, och även frågat om andra apor kan omplaceras. KI har återkommande svarat att det inte finns några apor som är lämpliga för utplacering, men att de återkommer i framtiden om en möjlighet skulle uppkomma. Men åren går och många apor har dött så frågan är om KI på riktigt är villiga att ge apor en andra chans, säger Malin Gustafsson.

2009 räddade Djurrättsalliansen tre apor från Karolinska institutet. Idag lever fortfarande Boo på djurfristaden i England. Foto: Lakeview Monkey Sanctuary

De apor som dött på KI 2020-2024:

2024
Apa med id-nummer 1901012
Apa med id-nummer 1708002
Apa med id-nummer 1906019

2023
Apa med id-nummer 1809004

2022
Nogger

2021
Calippo
Donna
Drengen
Filijokus
Flash
Fröken
Gutten
Jänta
Kadabra
Lilleman
Miss
Moremi
Nandi
Pingla
Poff
Polka
Puma
Pysen
Pågen
Tjejen
Tösen
Volvo

2020
Alice
Atlas
Audi
Cellini
Cinnamon
Daf
Einstein
Fiat
Flamma
Ford
Frida
Jamba
Lada
Lady
Lurifix
Mazda
Melba
Opel
Pokus
Saab
Salabim
Silva
Tiptop
Topaz

✍ Om du vill hjälpa oss rädda Lynx, Nanuq, Grizzly, Hyena och Fox kan du mejla KI på [email protected] och uppmana dem att låta oss i Djurrättsalliansen omplacera aporna. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐒 Stöd vårt arbete med att stoppa djurförsöken och omplacera aporna genom att bli månadsgivare. Du kan även swisha en engångsgåva, antingen via den här länken, eller till nummer 1230730739. Du kan även sätta över en gåva direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6. Djurrättsalliansen är en ideell förening som inte får några statliga bidrag, utan är beroende av privatpersoners gåvor. Tusen tack för att just du stödjer vårt arbete för djuren!

Tipsa oss: har du information eller material som du tror kan vara värdefullt för oss, eller kan du tänka dig att vara delaktig i att avslöja djurindustrier genom att arbeta undercover – ta kontakt med oss:
Mail[email protected]
Tel: 072-300 39 00

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer