Köttindustrin

Säg nej till djurplågeri – ät inte kyckling

Just nu reagerar många på Djurrättsalliansens avslöjande som visar djurens verklighet hos kycklingindustrins största avelsföretag. Förändring efterfrågas, men vad krävs för att på riktigt göra skillnad för djuren? Djurrättsalliansen menar att lösningen är självklar: människor måste sluta föda upp och döda djur för mat. 

Djurrättsalliansen har genom att ha arbetat undercover på kycklingindustrins största avelsföretag kunnat visa ett enormt djurplågeri som tidigare varit okänt för allmänheten. Filmerna, som även visats av Svt:s Uppdrag granskning, väcker nu starka reaktioner.

– Med all rätt. Vi förstår att människor blir bestörta av att se filmerna, det djuren utsätts för är oförsvarligt. Djurindustrierna döljer för allmänheten hur djuren behandlas, och därför har vi valt att arbeta undercover för att kunna synliggöra djurens situation och få till en förändring till det bättre för djuren, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Det granskade företaget Aviagen föder fram kycklinghybriden Ross 308. Majoriteten av alla kycklingar i hela världen som föds upp och dödas för att bli mat tillhör den hybriden. Uppdrag gransknings program om Djurrättsalliansens filmer konstaterar att de framavlade djuren i kycklingindustrin lider, men hur man löser problemet finns det olika svar på. I programmet lyfts möjligheten att byta ut den “snabbväxande” hybriden Ross 308 mot en mer “långsamväxande”. Något som även förespråkas av många djurskyddsorganisationer. Men Djurrättsalliansen håller inte med om att det skulle lösa grundproblemet och få djurplågeriet att upphöra: 

– Att ens använda begreppet “långsamväxande” i det här sammanhanget är absurt. Det är fortfarande djur som är framavlade att växa onaturligt fort för att producera stora mängder kött. Det grundläggande felet är att djuren utnyttjas och dödas överhuvudtaget, och det finns bara ett sätt att få ett slut på det – att sluta, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen anser att det är naivt att tro att små eller enskilda  regleringar kommer göra en verklig skillnad för djuren. 

Kanske stillar det våra samveten att tro att djuren får det bättre, så att vi kan fortsätta leva och äta djur som vanligt. Men faktum är att en förändring för djuren kommer utebli och vi kommer sitta här år efter år och fasas över liknande avslöjanden. Det är hela kedjan som är det grundläggande problemet, det vill säga det lidande och de övergrepp som djuren utsätts för från födsel till död. Är det djuren vi vill ha en förändring för är den enda lösningen att stänga ner djurindustrierna för gott, säger Malin Gustafsson.

I dagens samhälle är det norm att utnyttja och döda andra djur och Djurrättsalliansen vet av erfarenhet att det kan uppfattas som radikalt att djurindustrierna helt skulle försvinna. 

– Vad som är extremt är vad vi människor utsätter djuren för. Bara för att majoriteten av ett samhälle gör något innebär det inte att det är rätt eller försvarbart. Om vi bara låter det här djurplågeriet pågå – vad säger det om oss som människor och samhälle? Precis som med vilken rättvisefråga som helst handlar det om att förtrycket inte borde ske överhuvudtaget – inte att vi ska förtrycka på ett “mindre dåligt” sätt. Om man exempelvis jobbar mot barnarbete förespråkar man inte att barnen ska få en paus en gång per dag, utan man kämpar för att barnen inte ska behöva arbeta överhuvudtaget, säger Malin Gustafsson. 

Djurrättsalliansen menar att hela samhället behöver ställa om – det behöver satsas på ett etiskt, hållbart vegetabiliskt jordbruk. 

– Under pandemin såg vi hur snabbt samhället kan ställa om, om bara viljan finns. Förändring är absolut möjlig och vi ser positivt på att vi människor är fullt kapabla att skapa en bättre värld för alla som lever här, säger Malin Gustafsson. 

Det som var och en kan göra för djuren är att sluta se dem som mat, och istället välja en vegansk kost, något som idag inte är svårt när livsmedelsbutikerna svämmar över av djurvänliga alternativ till kött och mejeriprodukter. Djurrättsalliansen anordnar Veganutmaningen, som är en mejltjänst med tips, råd och recept gratis för alla.

 

Vad du kan göra:

  • Välj vego – ät inte djur! Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.
  • Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!
  • Dela våra avslöjanden och nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet. Följ oss gärna på Facebook  och Instagram.
  • Tipsa oss: har du information eller material som du tror kan vara värdefullt för oss, eller kan du tänka dig att vara delaktig i att avslöja djurindustrier genom att arbeta undercover – ta kontakt med oss:
    Mail: [email protected]
    Tel: 072-300 39 00
Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer