Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Vision och värdegrund

Djurrättsalliansens vision är en värld där alla djur lever fria från mänskligt utnyttjande

Vår vision är en värld där inga djur exploateras för mat, kläder, forskning eller underhållning. Vi strävar efter ett rättvist samhälle som även tar hänsyn till djurens intressen och behov – en värld där de har rätt till sina egna liv och får leva för sin egen skull. I en sådan värld ses djur inte som resurser, utan som individer. Det är en värld där empati, respekt och rättvisa sträcker sig bortom artgränserna och där vi samexisterar med djuren, istället för att dominera dem.

Genom information, opinionsbildning och aktivism arbetar vi för att förändra samhällets syn på djur och skapa en framtid där deras rättigheter skyddas av lagar och normer. Rent konkret innebär det till exempel att vi förespråkar en omställning av livsmedelsproduktionen, från animalier till vegetabilier. Det innebär också att vi vill se ett förbud mot att föda upp djur för päls eller andra klädesplagg och att vetenskaplig forskning ska bedrivas med djurfria metoder. Det krävs stora förändringar, både praktiskt och mentalt, men vi är övertygade om att det går att omvärdera synen på djur och att organisera samhället på ett sätt där medkänsla och rättvisa leder vägen – för alla.

Djurrättsalliansens grundsyn är att alla individer – människor såväl som andra djur – har rätt till liv, frihet och respekt. Organisationen förespråkar icke-våld och att motsätta oss alla former av våld är en helt grundläggande princip i allt vi gör. För att granska djurindustrierna, som till stor del är dolda för allmänheten, använder vi oss av journalistiskt researcharbete. Det handlar om att gå läsa offentliga handlingar, prata med källor som har insyn och kunskaper samt att dokumentera på plats vad djur utsätts för.

Eftersom många delar av djurindustrin är stängd för insyn och få journalister bevakar den har vi valt att ibland ta till metoder som är kontroversiella. Det kan handla om att arbeta undercover, som i fallet när vi dokumenterade missförhållanden på Kronfågels kläckeri eller Aviagens anläggning för föräldradjur i kycklingindustrin. Det kan handla om att sätta upp dolda kameror, som i fallet när vi kunde kartlägga timmar av misshandel av djur på ett KRAV-slakteri (Länsstyrelsen hade varit där flera gånger men våra filmer fick slakteriet fick stänga och de ansvariga att dömas för brott mot djurskyddslagen). Det kan också handla om att gå in på ett område där djur är instängda, fota genom ett fönster eller gå in genom en öppen dörr för att dokumentera hur djuren har det. Ett exempel på det är när vi i en kartläggning filmade på 100 svenska grisfarmer år 2009, vilket ledde till en stor debatt om systemfelen inom grisproduktionen. För att det ska bli en förändring tror vi att det är avgörande att människor – medborgare och konsumenter – ges inblick i hur djuren lever bakom stängda dörrar och fönster. Det är många gånger ett helvete för djuren som utspelar sig där inne, men de lider och dör i tysthet.

Vi ser vår kamp för djurs rättigheter som en del av en större strävan efter ett mer jämlikt samhälle och att det finns en koppling mellan olika former av förtryck. Vi vill vara allierade med andra kamper för rättvisa och vill göra vårt bästa för att utmana och motarbeta orättvisor och diskriminering – oavsett om de rör etnicitet, könsidentitet, sexuell läggning, tro, förmåga, klass, ålder eller art. Genom samverkan och stöttning av andra aktivister och organisationer hoppas vi även att kunna bidra till att stärka djurrättsrörelsen.

Vi vill i vårt handlande, kommunikation och bemötande vara representativa för den värld vi försöker bidra till – en värld som bygger på empati, medkänsla, frihet och respekt.