Måndag

Köttbullar med mos och svampsås

4 port färdiga köttbullar t.ex. Anammas

En burk konserverade kantareller eller 500g färsk valfri svamp
8 dl matlagningsgrädde t.ex. iMat
0.5 dl vetemjöl
2 msk kantarellfond (eller en buljongtärning)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar

1 kg potatis
50g mjölkfritt margarin
1,5 dl matlagningsgrädde t.ex. iMat
Salt och vitpeppar

Lingonsylt

Skala och koka potatisen. Stek köttbullarna i stekpanna eller i ugn. Hacka lök och vitlök och stek försiktigt tills de mjuknat. Lägg ned svamp och stek dessa i några minuter. Se till att svampen vätskat av om du använder färsk svamp. Slå över havregrädde och fond. Låt det puttra ett par minuter. Mixa såsen med vetemjöl tills du fått en tjockare, jämn sås. Salta och peppra. Håll varm. Pressa potatisen och rör ned alla ingredienserna till ett gott mos. Rör ned köttbullarna i såsen. Servera med lingon.

Recept inspirerat av Emma och Amelia Oller Westerberg från Vegansk Matlåda. 

Tisdag

Quesadillas med sötpotatis och bönor

8 tortillabröd
1 kruka koriander
2 lime

1 stor sötpotatis
1 paprika
1 burk majs
1 tsk cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 chili
1 tsk spiskummin

Bönröra
2 tetror svarta bönor
2 vitlöksklyftor, hackad
2 gula lökar, hackad
Olja att steka i
1 chili, hackad
1 tsk cayennepeppar eller chilipulver


Guacamole
2 avocados
1 vitlöksklyfta
1/2 citron, saften
Salt och peppar
Olivolja

Riv sötpotatisen i strimlor och skär paprikan i mindre bitar. Hetta upp olja i en stor panna. Rör ned sötpotatisstrimlorna och rör om tills de mjuknat något (cirka 6 minuter). Krydda med salt, peppar, cayenne, paprikapulver, hackad chili och spiskummin och stek på låg värme i ytterligare 2-3minuter. Tillsätt paprika och majs i mixen och sätt på låg värme medan du gör resten av rätten. Lägg gärna på ett lock.

Bönröran
Lägg lök, chili och vitlök i en stekpanna med olja och stek på medelvärme. När löken mjuknat, häll ned bönorna i pannan och mosa dessa med en gaffel eller stekspade. Stek bönblandningen på medelhög värme under omrörning och justera konsistensen med bönspad från tetran. Krydda efter smak.

Guacamole
Blanda en guacamole av avokadon, vitlök, olivolja, salt, peppar och citron. Värm en ren stekpanna och pensla på lite olja. Placera en tortilla i pannan och lägg sötpotatismix, bönröra och koriander på halva, vik över andra halvan och stek i cirka 30 sek. Vänd på den och stek andra sidan. Servera med guacamole, färsk lime och lite extra koriander.

Recept skrivet av Emma och Amelia Oller Westerberg från Vegansk Matlåda. 

Onsdag

Syrlig tomatrisotto med salvia, edamame och mandel

350 g risottoris
2 dl vitt vin
1 l grönsakbuljong
400 g finkrossade tomater
1 gul lök
250 g frysta bondbönor/edamamebönor
1 citron
1 ask körsbärs- eller babyplommontomater
1 kruka salvia
2 msk mjölkfritt smör
Flagad mandel, gärna rostad
Olivolja

Finhacka lök, halvera tomater och finriv det gula på citronskalet och ställ allt åt sidan. Grovhacka salvia och blanda i en skål med olivolja så att alla blad täcks. Sätt ugnen på 200 grader.

Koka upp grönsaksbuljong tillsammans med krossade tomater. Håll sen buljongen varm på en platta med låg värme.

Stek löken mjuk i lite olja i en stor stekpanna med höga kanter. Häll i risottoris och stek tills kornen blir lite genomskinliga i kanterna. Slå på vin och låt det mesta av vätskan koka bort. Sleva över runt 4 dl buljong och låt risotton stå och puttra på låg värme under omrörning. Fyll på med någon dl buljong allteftersom vätskan sugs upp. Lägg salvian i en ugnssäker form och stoppa in i ugnen i 5 minuter. När riset börjar närma sig klart, efter 15–18 minuter, tillsätt citronsaft, citronzest, tomater och bondbönor. Rör runt och avsluta med smör. Toppa med salvia och flagad mandel när risotton är klar och borttagen från värmen.

Recept skrivet av Annie Månsson från Vegokäk.

Torsdag

Kronärtskockspasta

500 g pasta
4 klyftor vitlök, finhackad
1 kruka gräslök
100 g mandlar, gärna rostade och saltade
1 burk (290 g) kronärtskockor i olja
1 citron, zest och saft
0,75 dl olja från kronärtskockorna/annan olja
Chiliflakes efter smak (eller färsk chili/cayenpeppar)
Salt och svartpeppar

Börja med att finhacka gräslök och mandlar. Finriv citronzest. Koka upp pastan med rikligt med salt. Plocka fram en stor stekpanna och fräs chiliflakes och vitlök i kronärtskocksoljan på medellåg värme, utan att den tar färg i runt 3–4 minuter. Tillsätt kronärtskockorna, rör runt och ta av värmen i väntan på att pastan ska bli klar.

Spara åtminstone 2 dl av det stärkelserika pastavattnet och häll av pastan när det är någon min kvar på koktiden. Ha genast ner pastan i stekpannan (som nu kan få åka tillbaka på medelvärme). Rör runt och ha i 1 dl pastavatten. Vill man ha det såsigare kan man ha i resten av vattnet. Plocka bort från värmen, ha i pressad citronsaft och citronzest. Toppa med mandlar och gräslök och servera med massa svartpeppar.

Recept skrivet av Annie Månsson från Vegokäk.

Fredag

Somalisk gryta med kikärtor och banan

4 tomater, i bitar
1 röd paprika, i bitar
2 jalapeños, hackade
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven ingefära
1 msk curry
1 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 dl naturell osötad växtyoghurt
200 g potatis, tärnad
200 g morötter, skivade
2 burkar/tetror kikärter
Salt

Till servering
Kokt ris
2 bananer, skivade
Färsk koriander

Mixa ihop tomat, paprika och jalapeños i en matberedare till en slät sås. Du kan även göra det med hjälp av en stavmixer. Fräs gul lök, vitlök och ingefära i generöst med olivolja tills allt har mjuknat, det tar några minuter. Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt fräsa med i en minut. Rör ner den hopmixade såsen, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock. Det är viktigt att du låter den sjuda i 15 minuter, annars får såsen en lite ”rå” smak av grönsakerna. Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt. Servera grytan tillsammans med kokt ris, banan och färsk koriander.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.

Lördag

Kålpudding

800 g vitkål
Olja
3 msk sirap eller socker
1 dl vatten
1 gul lök
300 g fryst vegofärs
2 tsk majsstärkelse
1 dl växtmjölk
Salt och peppar

Gräddsås
25 g mjölkfritt smör
3 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde t.ex. iMat
1,5 dl vatten
½-1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk soja
Salt och peppar

600 g potatis
Lingonsylt

Strimla vitkål och fräs hälften i olja i en stor stekpanna på medelvärme i 5 minuter tills den blivit lite mjuk. Lägg i en skål och stek den andra hälften. Rör ihop all vitkål i stekpannan och tillsätt sirap, salt och vatten och låt steka på hög värme tills vattnet kokat bort, cirka 5-10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv den gula löken. Blanda majsstärkelse med växtmjölk i en kopp tills stärkelsen löst upp sig. Blanda sedan vegofärsen med kryddor, växtmjölk och lök till en halvlös smet.

Lägg hälften av vitkålen i botten på en mellanstor ugnsform. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, tills den gått fin färg. Under tiden skala och koka potatis i saltat vatten.

Gräddsås
Smält mjölkfritt smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl. Tillsätt sedan havregrädde och vispa så att det inte blir några klumpar. Häll i vatten och grönsaksbuljong och låt koka upp. Smaka av med soja, peppar och ytterligare salt om det behövs. Servera med lingonsylt.

Söndag

Potatisgratäng med biff och tzatziki

4 portioner av färdiga köpta biffar, schnizel (t.ex. anammas) eller gör egna biffar av formbar färs

Gratäng
1 kg potatis
3 gula lökar, tunt skivade
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl valfri osötad växtmjölk
1,5 dl tunt skivad purjolök
4 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar

Tsatziki
1 gurka, grovt riven
1 tsk salt
2 dl tjock naturell yoghurt, t ex Planti Greek Style eller Oatly Turkisk
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Ev. 2 msk finhackad dill
1 msk olivolja
En nypa strösocker, valfritt
Salt och svartpeppar

Skiva potatisen tunt och varva den med lök och purjolök på botten av en ugnssäker form. Ställ ugnen på 200 grader. Blanda växtgrädde, växtmjölk, salt, svartpeppar och den pressade vitlöken i en bunke. Rör om litegrann så att vitlöken fördelar sig i blandningen. Ställ in i ugnen i en timme eller tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg. Låt stå och svalna i ca 5 minuter innan servering.

Tzatziki
Blanda gurkan och saltet i en sil satt över en skål. Låt stå i 20–30 minuter. Krama ur så mycket vätska det bara går. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med mer salt och peppar. Låt gärna stå och dra lite innan servering.

Stek ditt val av biff eller schnitzel i stekpanna. Servera med en god sallad.

Recept av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego och Emma och Amelia Oller Westerberg från Vegansk Matlåda.