3 st vitlöksklyftor
3 st paprikabitar, inlagda grillade
2 dl solroskärnor
2 burkar/tetror med kikärtor
1 msk rökt paprikapulver
Salt och svartpeppar
Olja att steka i
4 portioner pasta
Ev. fetaost eller örter att toppa med
Skala och hacka vitlök fint. Stek på medelvärme i oljan tills den mjuknat (den ska inte brännas vid). Tillsätt grovt hackad paprika och låt fräsa med ett par minuter. Mixa till en slät sås. Torrosta solroskärnorna i stekpanna eller ugn och hacka fint eller mixa grovt. Blanda ner i paprikasåsen.
Koka upp pastan i saltat vatten och rosta under tiden kikärtorna i paprikapulvret i en torr stekpanna. När pastan kokat klart, häll av vattnet och tillsätt såsen. Toppa med kikärtor och ev. lite frysta eller färska örter, exempelvis persilja eller basilika.
Recept skrivet av Annie Månsson från Vegokäk.
600 g formbar sojafärs, t.ex. Anamma
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk sojasås
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad koriander
1 tsk dijonsenap
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
Svartpeppar
Dallassallad
200 g vitkål, strimlad
1 morot, grovriven
1 äpple, tärnat
1 rödlök, finhackat
1 dl krossad eller finhackad ananas
1,5 dl majonnäs, t ex äggfri
Salt och svartpeppar
4 hamburgerbröd
Skivad saltgurka eller feferoni
Rostad lök
Dallasburgare
Blanda ihop samtliga ingredienser väl i en skål. Forma till fyra stora burgare och stek gyllene i lite olja.
Blanda ihop vitkål, morot, äpple, rödlök, krossad ananas, majonnäs, salt och svartpeppar i en skål. Fyll rostade hamburgerbröd med dallasburgare, dallassallad, rostad lök och saltgurka eller feferoni.
Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.
Såsen
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 st grön paprika
400 g krossade tomater
1 st grönsaksbuljongtärning
100 g majs
Nuggets
1 dl ströbröd
2 msk vatten
6 dl kikärtor (3 st burkar)
100 g majs, fryst/i burk
2 st vitlöksklyftor
Salt
1 tsk spiskummin
1 krm sambal oelek
1 msk potatismjöl
1 msk raps- eller olivolja
2 dl sesamfrön
Olja att steka i
4 port matvete
Koka matvete enligt anvisningar på paketet. Hacka gul lök och vitlök fint. Fräs i olja och paprikapulver. Skär paprika i bitar och låt fräsa med. Slå på krossade tomater och smula ned buljongtärning. Lägg i majsen. Låt puttra på svag värme medan du gör nuggets.
Nuggets: Låt ströbröd förvälla i 2 msk vatten i en skål. Mixa kikärtor och majs med pressad vitlök grovt med mixerstav eller i en matberedare. Viktigt att smeten är grov, det får gärna vara lite “chunky” med bitar i av majs och kikärtor. Lägg i skålen med ströbröd, salt, spiskummin och rör i sambal oelek och potatismjöl samt raps/olivolja. Forma smeten till bollar. Lägg sesamfrön på en tallrik och rulla bollarna i sesamfröna. Platta ut dem till nuggets (ca 0,5 cm i tjocklek). Hetta upp en stekpanna och lägg i olja eller smör. Stek på medelvärme i ett par minuter på varje sida. Det går också bra att steka dom i ugnen på 200 grader i 10 min. Servera nuggetsen med matvete och barbequesåsen.
Recept av Annie Månsson från Vegokäk.
500 g formbar sojafärs, t.ex. Anamma
1 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 tsk chiliflakes
¼ tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
Paprikasallad
1 gul lök, tunt skivad
1 röd paprika, tunt skivad
½ dl finhackad persilja
2 tsk sumac (eller saften av ½ citron)
2 msk olivolja
Salt
Köfte kebab
Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Forma till järpar och trä upp på grillspett. Grilla tills de har fått fint med färg. Du kan självklart även steka dem gyllene i en stekpanna.
Paprikasallad
Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i minst 10 minuter före servering.
Servera kebaben tillsammans med löksallad och gärna yoghurtsås och tunnbröd.
Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.
1 tetra med gröna linser
1 gul lök
4 tomater
2 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 färsk chili
2 msk tomatpuré
50 g mjölkfritt smör eller ½ dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
½ tsk gurkmeja
1 msk socker
1 dl matlagningsgrädde t.ex. iMat
3 dl vatten
Salt
Raita – yoghurtsås
2 ½ dl sojayoghurt
½ gurka
½ kruka färsk mynta
Salt
Hacka den gula löken, ingefäran, tomaterna, vitlöksklyftorna och chilin grovt. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpurén och mixa slätt. Du kan även använda en stavmixer.
Häll nu ner tomatsåsen bland bönorna tillsammans med mjölkfritt smör, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten. Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt.
Riv gurkan på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka myntan fint. Blanda ner gurkan, myntan och saltet i yoghurten. Servera grytan med ris eller naanbröd och raita.
Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.
2 burkar/tetror kikärtor
2-3 klyftor vitlök
juice från 1 liten citron eller 1 lime
1 dl flytande tahini
1 tsk mald spiskummin
0,5-1 dl vatten
Salt efter smak
Vegofärs
400 g formbar vegofärs
3 klyftor vitlök, finhackat
1 stor röd eller gul lök, finhackad
1 msk paprikapulver
1 msk mald spiskummin
1-2 tsk chilipulver
2 msk tomatpuré
1,5 msk japansk sojasås
3 dl vatten
Juice från 1/3 färsk citron
Olivolja till stekning
Servering
Ca 100 g valnötter
1 tsk paprikapulver eller sumak till topping
Olivolja till servering
Börja med att vispa ihop tahini, vitlök, citronjuice och en liten skvätt vatten tills tahinin börjar ljusna. Det gör att tahinin tappar sin bitterhet och blir godare. Använd en mixerstav eller matberedare för bästa resultat. Tillsätt kikärtor och lite vatten och mixa ihop till en jämn smet. Tillsätt ev. lite extra vatten försiktigt tills du är nöjd med konsistensen. Ha inte i för mycket så det blir för blaskigt, för då blir det svårt att smeta ut hummusen i skålen! Smaka av hummusen med salt, spiskummin och ev. mer citronjuice.
Fräs löken och vitlöken tillsammans med tomatpurén och kryddorna i rikligt med olivolja tills löken har mjuknat och kryddorna doftar gott. Vänd ner vegofärsen och rör om så allt blandas. Låt stå och bli varmt så vegofärsen börjar stelna i stekpanna. Rör därefter om och hacka färsen i bitar. Rör du för mycket innan färsen hinner stelna så blir det inte alls lika bra konsistens.
Häll ner vattnet och låt allt koka ihop tills du har en schysst konsistens som inte är så rinnig. Smaka av med salt, citronjuice och ev. lite mer kryddor. Grovhacka valnötterna om du använder det, och rosta nötterna i en torr stekpanna tills det doftar gott och de fått fin färg. Passar perfekt med lite inlagda grönsaker och ett gott bröd. Kan även garneras med lite färsk mynta.
Recept skrivet av Gustav Johansson från Jävligt gott.
Tofupinnar
400 g fast tofu
3 msk sojasås
1 citron, saften
1 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
2 dl pankoströbröd/ ströbröd
Rapsolja att steka i
Potatismos
1,5 kg mjölig potatis
2 msk olivolja
2 dl osötad växtmjölk
Salt och vitpeppar
Remouladsås
1,5 dl majonnäs t.ex. Hellmans Vegan Mayo
1,5 dl yoghurt
1 dl pickles, finhackade
0,75 tsk curry
Salt och svartpeppar
Skär tofun i breda stavar. Lägg ner i en form tillsammans med sojasås och citron. Vänd runt och låt marinera i minst 30 minuter. Vispa ihop vetemjöl och vatten. Vänd tofupinnarna i smeten och sedan i ströbröd. Stek dem gyllenbruna i rapsolja. Blanda ihop samtliga ingredienser till remouladen i en skål. Låt stå i 10 minuter. Skala och koka potatisen mjuk. Vispa sönder med elvisp. Fortsätt vispa och häll ner olivolja, mjölk, salt och vitpeppar. Servera tofupinnarna med potatismos och remouladsås.
Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.