Måndag

Allt-i-ett-panna med chilimarinad

300 g valfria sojabitar
200 g zucchini, tärnad
1 röd paprika, tärnad
400 g sötpotatis eller pumpa, tärnad
400 g fast potatis
1 rödlök, i klyftor
1 ask cocktailtomater

Chilimarinad
½ röd chili, finhackad
2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk ljus sojasås
½ msk valfri vinäger
salt och svartpeppar

Bönkräm med soltorkade tomater
½ dl vatten
1 burk vita bönor à 400 g
4 soltorkade tomater, hackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ msk olja från burken med soltorkade tomater
2 msk finhackad basilika
salt och svartpeppar

Servering
1 näve ruccola
½ dl hackade valnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda sojabitar, grönsaker och rotfrukter tillsammans med chilimarinaden i en ugnsform eller på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in plåten i ugnen och rosta allt i 20–30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Mixa ihop alla ingredienser till bönkrämen till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. Strö ruccola och hackade valnötter över den rostade pannan. Servera tillsammans med bönkrämen.

Tips! Rosta pumpa/sötpotatis till onsdagens middag samtidigt. Förvara i kylen.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson, från Matmagasinet Vego.

Tisdag

Linssoppa med rotfrukter och grillad paprika

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chili
3 st morötter
500 g kålrot
4 dl krossade tomater
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 st paprikabitar, grillade inlagda
2 dl röda linser, torkade
1 tsk timjan, torkad
salt och svartpeppar
olja att steka i
fetaost att smula över, ta resten av fetaosten från förra veckan

Hacka gul lök och vitlök grovt. Finhacka chilin. Hetta upp en kastrull, häll i olja. Fräs gul lök och vitlök i oljan. Lägg i chilin. Skär morötterna och kålroten i mindre bitar. Lägg i kastrullen. Slå på krossade tomater, vatten och buljong. Låt koka i ca 10 min. Lägg i grillad paprika och mixa helt slät. Lägg tillbaka i kastrull och lägg i de röda linserna. Låt koka i ca 10 min (eller tills linserna är mjuka). Smula i torkad timjan, salta och peppra efter smak. Toppa med fetaost och servera med gott bröd.

Recept skrivet av Annie Månsson, från Vegokäk.

Onsdag

Mac n’ cheese

ca 400 g valfri pasta
ca 400 g butternutpumpa eller sötpotatis
1 dl cashewnötter
2 dl osötad växtmjölk
1 vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
1 msk näringsjäst*
1/2 tsk dijonsenap
1 nypa gurkmeja
salt och svartpeppar

Värm upp ugnen till 200°C. Skala och skär centimeterstora kuber av pumpan, sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla olja över. Tillaga i 20 minuter.

Ostsåsen: blanda cashewnötter i en matberedare och mixa så fint det går. Blanda sedan ner växtmjölk, vitlök, citronjuice, salt, näringsjäst, peppar, dijonsenap och gurkmeja. Mixa ordentligt i någon minut, tillsätt sedan den tillagade pumpan och mixa igen. Koka pastan och låt rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen och häll sedan ner såsen. Värm upp allt i kastrullen och servera.

*Näringsjäst eller b-jäst hittar du i välsorterade matbutiker, eller med säkerhet i hälsokostbutiker. Den smakar ostigt och kan ersättas med riven veganost.

Torsdag

Vietnamesiska nudlar med tofu

risnudlar för 4 personer
ca 500 g fast tofu
rapsolja att steka i
1 rödlök, tunt skivad
2 morot, tunt strimlad
1 gurka, tunt strimlad
2 nävar böngroddar
¾ dl hoisinsås
¾ dl japansk soja
2 msk strösocker
½ dl vatten
2 lime, saften
½ dl rapsolja

Till servering
röd chili, tunt skivad
thaibasilika, koriander eller mynta
hackade jordnötter

Skär tofun i mindre bitar och stek gyllene i lite olja. Tofu tål hög värme och bränns inte så lätt, så var inte allt för försiktig. Förbered nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Tips är att lägga dem i varmt vatten i 10 minuter. De är då väldigt al dente, men de kommer tillagas i stekpannan också. Vänd ner rödlöken i stekpanna och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner morot och böngroddar. Blanda ihop hoisinsås, sojasås, strösocker, vatten, lime och olja. Rör ner tillsammans med nudlarna. Låt såsen koka in nästan helt. Blanda ner gurkan och servera på direkten tillsammans med röd chili, färska örter, hackade jordnötter och eventuellt mer hoisinsås.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson, från Matmagasinet Vego.

Fredag

Persiljestuvad potatis med kryddiga järpar

Persiljestuvad potatis
0,5 dl mjölkfritt smör
2 msk vetemjöl
3 dl osötad växtmjölk
2 dl matlagningsgrädde t.ex. iMat
1 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar
1 kg kokt potatis, i bitar
0,5 kruka persilja, finhackad

Järpar med soltorkade tomater
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
5 dl solroskärnor
8 soltorkade tomater
2 msk ljus sojasås
1 tsk rökt paprika
1 tsk mortlade fänkålsfrön
salt och svartpeppar

Till servering
riven färsk pepparrot

Persiljestuvad potatis
Vispa ihop olja och vetemjöl i en kastrull satt på medelvärme. Låt puttra på i en minut. Vispa ner lite mjölk och grädde i taget tills du har en slät sås. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills redningen tjocknar. Smaka av med dijonsenap, salt och vitpeppar. Vänd ner den kokta potatisen och hackade persiljan.

Järpar med soltorkade tomater
Fräs den gula löken och vitlöken i lite olja tills den mjuknar och blir lätt transparent. Skrapa ner löken i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa ihop till en fin färs. Forma färsen till järpar och stek gyllene i lite olja. Det går också bra att baka järparna i ugnen på bakplåtspapper på 200 grader i 10–15 min. Servera järparna tillsammans med persiljestuvad potatis och riven pepparrot.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego. 

Lördag

Chorizogryta med kikärtor

300g vegansk chorizo t.ex. Peas of Heaven
1 stor gul lök, finhackad

2 morötter, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
1-2 hela röda chili, finhackad
4 färska röda tomater, hackade
2 tsk kummin (ej spiskummin!)
1 msk torkad oregano
1 msk rökt paprikapulver
1 msk soja
1-2 dl vatten
1 burk á 380 g kokta kikärtor
1 knippe färsk bladpersilja
salt efter smak
olivolja att steka i
1/2 citron, saften

Skiva korven i cm tjocka skivor.Fräs löken och morötterna i en gryta med rikligt med olivolja, tills löken mjuknat. Tillsätt korven samt alla torra kryddor, vitlök och chili och låt steka med i 3-4 minuter tills korven och grönsakerna fått färg och det doftar gott. Ha i de hackade tomaterna och stek på medelhög värme tills tomaterna har kokat sönder och börjar vätska ur. Smaka av med soja och späd med ev. 1-2dl vatten till och låt sedan koka i 20 minuter (går bra att koka upp till en timme) utan lock så alla smaker går ihop och du får en fin och tjock gryta. Häll av spadet från kikärtorna och häll ner dem i grytan. Koka upp igen och smaka av med salt och färsk citronjuice. Skölj och finhacka persiljan och rör ner i grytan. Servera med ris eller bröd och kanske lite aioli.

Recept skrivet av Gustav Johansson, från Jävligt Gott.

Söndag

Moussaka

1 kg fast potatis
2 auberginer
800 g sojafärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1½ dl vitt vin (vatten, eller grönsaksbuljong funkar också bra)
1 tsk torkad oregano
2 msk fryst eller färsk hackad persilja
1½ tsk salt, och svartpeppar
olivolja

Bechamelsås
25 g mjölkfritt smör
4 msk vetemjöl
5 dl osötad växtmjölk
Salt och Vitpeppar
Riven muskotnöt

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginerna hyfsat tunt och stek sedan i olivolja så att den får lite färg. Lägg över i en skål så länge. Skiva potatisen hyfsat tunt och stek även den i olivolja tills den får färg. Lägg över i en annan bunke. Hacka de gula lökarna och vitlöken fint. Stek sedan löken tillsammans med sojafärsen på medelhög värme tills allt får färg. Tillsätt tomatpuré, krossade tomtar, vitt vin, oregano, persilja, salt och peppar. Rör runt och låt bubbla i ca 15 minuter.

Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i 1 minut. Vispa nu ner växtmjölk, lite i taget så att det inte blir klumpar. Låt bubbla under konstant vipspning tills att det tjocknar. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.

Bred ut den stekta potatisen i botten på en stor gratängform. Bred sedan ut köttfärsröran över potatisen. Fördela aubergineskivorna över köttfärsen och toppa med bechamelsås.

Grädda i 30–40 minuter. När det är 10 minuter kvar kan du höja temperaturen till 225 grader så att ytan får en fin färg.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson, från Matmagasinet Vego.