Måndag

Pulled tofuburgare med kålsallad

ca 400 g tofu, naturell eller rökt
2 dl BBQ-sås
1,5 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
några droppar tabasco eller sambal oelek
salt och svartpeppar

Kålsallad
6 dl strimlad vitkål
1 rödlök
1,5 msk äppelcidervinäger
2 tsk rapsolja
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
svartpeppar

Till servering
majonnäs t.ex. Hellmans vegan mayo
hamburgerbröd

Skiva tofun i strimlor med hjälp av en osthyvel eller mandolin. Fräs tofun i lite olja tills den får fint med färg. Rör ner ingredienserna till marinaden och blanda väl. Blanda ihop samtliga ingredienser till kålsalladen i en skål. Massera med händerna tills kålen mjuknar. Fyll hamburgerbröden med majonnäs, pulled tofu och kålsallad.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson för Matmagasinet Vego.

Tisdag

Soppa på gröna ärtor med fetaost

Soppa
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
700 g gröna ärtor
1/2 citron, saften
salt, svartpeppar
lite sambal oelek

Topping
1 dl solroskärnor
1 msk örter, färska eller torkade t.ex. basilika/persilja/oregano
75 g fetaost t.ex. Greek white block från Violife

Skala lök och vitlök. Hacka grovt (soppan ska mixas sen). Hetta upp en kastrull med
olja, fräs lök och vitlök på medelvärme tills den mjuknat. Tillsätt vatten och
buljongtärning. Häll i ärtorna. Låt puttra på svag värme i 10 min. Mixa till helt slät
soppa. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och sambal oelek.
Rosta solroskärnorna i torr stekpanna tills de får lite färg. Blanda i örter. Salta och
peppra. Servera soppan med smulad fetaost, rostade solroskärnor och ett gott bröd.

Receptet skrivet av Annie Månsson, från Vegokäk.

Onsdag

Spaghetti med göttfärssås

1 gul lök, finhackad
1 morot, grovriven
1 klyftor vitlök, finhackad
ca 450g formbar färs från t.ex. Anamma
2 msk tomatpuré
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad oregano
1 dl rött vin
1,5 msk grönsaksfond
1/2 msk sojasås
1 msk ketchup
2 burkar hela ekologiska tomater av god kvalité
1 dl vatten
1 kruka färsk basilika
rikligt med olivolja
salt och svartpeppar efter smak

Värm upp rikligt med olivolja i en stor gryta och fräs löken och morötterna på medelvärme tills löken blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök, tomatpuré, oregano och timjan och stek några minuter tills tomatpurén och vitlöken inte längre är rå och allt doftar gott. Vänd ner den frysta formbara färsen i grytan tillsammans med grönsakerna och höj värmen något. Stek tills färsen tinat och börjar stelna. Hacka färsen i bitar med en träslev, precis som du skulle ha gjort med kött så att den formbara färsen inte klumpar ihop i för stora bitar.

Tillsätt rödvinet och låter det fräsa någon minut. Häll därefter i krossad tomat, fonden, sojan, ketchupen och vattnet och rör om så allt blandas. Smaka av med salt och peppar och tillsätt gärna lite mer olivolja.

Låt koka upp på medelvärme under lock i några minuter så att vätskan sätter sig på ytan och det slutar skvätta så mycket. Ta därefter bort locket och låt koka utan lock på låg värme så länge du har tid, gärna en, två timmar. Om du kokar färsen så pass länge, tillsätt 1 dl vatten. Har du inte tid funkar det bra att bara låta såsen koka ihop i 10–20 minuter.

Smaka av grytan på nytt med salt, peppar och ev. lite socker. Garnera med basilika och servera med spaghetti.

Recept skrivet av Gustav Johansson från Jävligt Gott.

Torsdag

Jordnötsgryta med ris

4 port ris
2 st morötter
½ st zucchini
1 st röd paprika
2 tsk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
3 dl vatten
1 tsk socker
5 dl kikärtor (2-3 tetror/burkar)
olja att steka i
salt & svartpeppar
ev. soja

Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet. Skala morötterna och strimla med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Gör likadant med zucchinin. Skär paprikan i tunna längder. Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta. Fräs currypastan snabbt i oljan. Slå på kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Om currypastan har klumpat sig, använd en visp för att lösa upp dem. Klicka i jordnötssmöret i såsen och vispa ut så att det inte är några klumpar av den heller. Slå på vattnet. Strö i socker. Låt sjuda i ett par minuter Såsen ska inte vara särskilt vattning, skulle den bli det kan du reda av den med lite maizena eller vetemjöl. Lägg i grönsakerna, låt sjuda med i 1–2 minuter. Lägg sedan i de kokta kikärtorna, de ska endast bli varma. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera med det nykokta riset och gärna lite soja till.

Detta recept är perfekt för kylskåpsrens. Ta de grönsaker du har hemma och testa dig fram ifall grönsakerna i receptet inte är i säsong.

Recept skrivet av Annie Månsson från Vegokäk.

Fredag

Tacolasagne
(Obs! Detta recept är beräknat till 6 personer)

300-400 g torkade lasagneplattor

Färssås
800 g sojafärs
3 msk olivolja
1 paprika, finhackad
2 dl majskorn
2 burkar krossade tomater à 400 ml
1,5 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
2 tsk lökpulver, kan bytas ut mot 1 gul lök
2 tsk vitlökspulver, kan bytas ut mot 2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar

Bechamelsås
0,75 dl olivolja
0,75 dl vetemjöl
8 dl osötad växtmjölk,
4 dl riven ost (200 g), t.ex. GoVegan
riven muskotnöt
salt och vitpeppar

Topping
1 ask cocktailtomater, halverade

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs sojafärsen i oljan tills den har fått fint med färg. Vänd ner paprika och majs och låt fräsa med i någon minut. Häll på passerade tomater, spiskummin, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, oregano, salt och peppar. Rör runt och koka upp. Låt puttra i 5 minuter.

Bechamelsås: Vispa ihop olivolja och vetemjöl i en kastrull. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar. Vänd ner osten och smaka av med muskotnöt, salt och peppar.

Bred ut ett lager färssås i botten av en gratängform. Ringla över lite bechamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor. Fortsätt att varva och avsluta med ett sista lager färssås och generöst med bechamelsås. Toppa med halverade cocktailtomater. Gratinera lasagnen i 40–50 minuter eller tills den har fått fint med färg.

Receptet skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.

Lördag

Wallenbergare med potatismos och lingon

400 g formbar sojafärs t.ex. Anamma
2 dl matlagningsgrädde t.ex. iMat
½ dl rapsolja
salt och vitpeppar
färska brödsmulor eller ströbröd
mjölkfritt smör till stekning

Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 ½ dl osötad växtmjölk
50 g mjölkfritt smör
salt och vitpeppar

Till servering
lingonsylt
gröna ärtor
smält mjölkfritt smör

Wallenbergare
Häll ner färsen i en matberedare och mixa fint. Fortsätt mixa och häll ner grädde och rapsolja. Alternativt rör ihop för hand. Salta och peppra. Forma smeten till biffar och vänd i brödsmulorna eller ströbrödet. Stek gyllene i generöst med smör.

Potatismos
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Häll ner mjölk och smör och vispa till du har ett riktigt fluffigt mos. Smaka av med generöst med salt och peppar.

Servera Wallenbergarna tillsammans med potatismos, lingonsylt, gröna ärtor och smält smör.

Recept skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.

Söndag

Aloo Gobi – Indisk gryta med potatis och blomkål

2 msk olivolja
2 tsk spiskummin
400 g fast potatis, i bitar
400 g blomkål, i små buketter
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1–2 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
1–2 tsk salt

Till servering
mango chutney

Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs spiskummin tills den börjar få färg och doftar härligt. Vänd ner potatis, blomkål, gul lök och vitlök. Låt fräsa med i någon minut så att löken mjuknar. Rör ner chilipulver, spiskummin, koriander, garam masala, gurkmeja och vatten. Blanda väl och sätt sedan på ett lock. Låt bubbla på i 10 minuter. Rör ner ingefära, chili och smaksätt med salt. Är potatisen mjuk, är aloo gobin klar! Servera som den är med mango chutney.

Receptet skrivet av Mattias Kristiansson från Matmagasinet Vego.