Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

9 maj 2025

USA:s läkemedelsmyndighet planerar att fasa ut djurförsöken

De kallar det själva för ett “paradigmskifte”. I april 2025 meddelade den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) att de inte längre kräver djurförsök vid utveckling av nya mediciner, som monoklonala antikroppar. Andra validerade metoder ska uppmuntras. Motiven som anges är främst vetenskapliga, men det har stor potential att på sikt även rädda många djur.

Att vaccinkritikern Kennedy Jr är hälsominister i Trumps regering kan göra en sunt skeptisk till förändringar som kommer därifrån. Men det här paradigmskiftet har varit en process som drivits på under en längre tid av politiker från flera partier, djurrätts- och djurskyddsorganisationer såväl som av forskare. År 2022 antog den amerikanska kongressen FDA Modernization Act 2.0 som innebär att vissa djurfria metoder godkänns som alternativ för att testa ett potentiellt läkemedel. Nu har FDA konkretiserat detta i ett första steg.

Historiskt har det varit krav på att först testa ett potentiellt läkemedel på gnagare (möss eller råttor) och sedan på djur som inte är gnagare, till exempel hundar eller primater. Nu ska det kunna göras med andra, validerade metoder som går under paraplyet ”NAM” – new approach methodologies. Där ingår bland annat mikrofysiologiska system som “organs-on-a-chip” och avancerade datatekniker.

Myndigheten skriver att det finns en ökande medvetenhet om att djur inte är adekvata modeller för hälsa och sjukdom hos människor. Över 90 procent av läkemedel som verkar säkra och effektiva på djur godkänns i slutändan inte. Samtidigt kan mediciner som fungerar på mänskliga tillstånd, till exempel aspirin, vara toxiska för vissa djur. Att kräva att just djurförsök används som säkerhetsunderlag kan därför fördröja och äventyra utvecklingen av nya, välbehövliga mediciner.

I Sverige motarbetar den nuvarande regeringen snarare utvecklingen mot en djurfri, mer modern forskning. 3R-centret som arbetat för att främja alternativ till djurförsök, får inte längre något öronmärkt statligt stöd vilket har gjort att de tvingats dra ner på sin verksamhet.

– Förhoppningsvis kan paradigmskiftet i synen på djurförsök i USA tillsammans med påtryckningar från djurrättshåll lägga grunden för en framtid där djur inte utnyttjas i laboratorier. För vid sidan av vetenskapliga argument mot djurförsök finns det starkaste argumentet av alla: djuren själva har aldrig sagt sagt ja till att delta i människans experiment, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen tycker det är enkelt egentligen: det vi inte skulle göra mot människor mot deras vilja borde vi inte heller göra mot andra djur. Därför tycker vi att det bör satsas på djurfria och etiska forskningsmetoder och att djurförsöken ska avvecklas.