Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

25 april 2025

Trots folkets vilja – steg mot ökad vargjakt inom EU

Förra veckan togs ett steg närmare ökad vargjakt inom EU. Ministerrådets förberedande organ, Coreper, godkände kommissionens förslag om att ändra vargens status som art från ”strikt skyddad” till ”skyddad” i habitatdirektivet. En liten förändring i ord, men en stor förändring i skogen.

Det är förbjudet att avsiktligt fånga, döda, störa eller förstöra fortplantingsområden för en art som är ”strikt skyddad”. I Sverige har länsstyrelserna ändå kunnat besluta om licensjakt och skyddsjakt men med nedgraderingen ges medlemsländerna större frihet att bestämma hur många vargar de vill döda. Bara de ser till att eventuell jakt är förenlig med ”att bibehålla en gynnsam bevarandestatus för arten.” Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tycker att beslutet är välkommet eftersom ”vargstammen behöver minska”.

– Det finns runt 375 vargar i Sverige enligt Naturvårdsverket, vilket regeringen tycker är för många. Det är obegripligt hur de ska förena ökad jakt på dessa fåtal individer med en gynnsam bevarandestatus. Det är uppenbart att de främst lyssnar på jaktlobbyn, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I december 2023 skickade 293 djurskydds- och miljöorganisationer, bland andra WWF, ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där de uppmanade henne att tänka om kring vargen. De skrev att diskussionen om försämrat skydd för vargar främst har drivits av djurindustrin och jaktintressen, som på felaktigt mandat utmålat sig själva som landsbygdens försvarare. 68 procent av medborgarna på landsbygden i tio EU-länder tycker att vargar borde ha strikt skydd och 72 procent tycker att vargar har rätt att samexistera med människor.

– Vi människor delar den här planeten med andra djur. Att döda och utrota kan och borde inte få vara svaret på alla eventuella intressekonflikter som uppstår när människan vill ta över och dominera. Djurrättsalliansens hållning är att vargar, precis som alla djur, har rätt till sina egna liv och att vargjakten borde stoppas, säger Malin Gustafsson.

Fotnot: Beslutet om ändrad skyddsstatus ska även godkännas i EU-parlamentet innan det går igenom.