Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

12 maj 2025

En inblick i djurens vardag på tre gårdar i Örebro län

Djurrättsalliansen granskar löpande offentliga handlingar för att kunna berätta om djurens verklighet på svenska gårdar. Under årets första månader upptäcktes allvarliga brister på flera djuruppfödningar i Örebro län. Här gör vi ett nedslag på tre av dem.

Brister under sex år – nu ska gården stängas
Nötdjur med intorkad och blöt avföring långt upp på låren, ett golv som är täckt av gödsel och en kalv som kryper ihop ensam i ett smutsigt hörn. Det visar länsstyrelsens bilder från en djurskyddskontroll i januari. Några av de brister som myndigheten konstaterade var otillräcklig tillsyn, smutsiga djur, kraftigt eftersatt rengöring och avsaknad av ligghall till djur som går utomhus. Länsstyrelsen utfärdade ett föreläggande till den aktuella gården redan 2019, vilket sedan följts av flera uppföljande djurskyddskontroller och förelägganden. Efter kontrollen i januari i år gjordes ännu en, som visade att bristerna kvarstod. Djurhållaren har nu belagts med djurförbud av klövbärande djur, och sista datum för när alla djur ska ha lämnat gården är i mitten av maj. Länsstyrelsen uppger att de kommer kontrollera att det sker. Nedan syns några av länsstyrelsens bilder från den aktuella gården.

Ensam och fastbunden i väggen
På en annan gård i Örebros län som länsstyrelsen besökt under början av året konstaterades smutsiga djur med avföring långt upp på buken. En kviga – hondjur som ännu inte fått sin första kalv – stod ensam fastbunden i väggen, utan tillgång till social kontakt med andra djur. Sedan januari 2024 har fyra kontroller gjorts på gården där liknande brister upptäckts. I februari i år utfärdades ett föreläggande där det framgår att djurhållarna ska se till att djuren är rena och att de kan ha social kontakt – åtminstone noskontakt – med annat djur. Länsstyrelsen uppger att de ska göra en uppföljande kontroll. Nedan syns två av myndighetens bilder från den aktuella gården, tagna vid kontrollen i januari 2025.

Sjuka djur som inte får veterinärvård
Länsstyrelsen i Örebro besökte i mars en annan gård där det upptäcktes att flera av djuren hade pälslösa fläckar på ryggen och halsen. Djurhållaren sade att hen inte hade uppmärksammat detta, och därför inte kontaktat veterinär. Flera av djuren var även mycket smutsiga och hade så kallad gödselpansar. Länsstyrelsen skriver i sin rapport från kontrollen: ”Gödselföroreningar/-pansar kan ge klåda, smärta samt hudskador och orsaka omfattande lidande.” Rena liggytor saknades för djuren. I rapporten framgår att länsstyrelsen inte kommer följa upp bristerna gällande smutsiga djur och liggytor förrän efter den första november 2025. Nedan syns två bilder från länsstyrelsens kontroll på gården.

– Det är hjärtskärande att få denna inblick i hur djur lever och behandlas i Sverige. Och det grundläggande problemet är att vi människor utnyttjar djur för mat. Vi som samhälle behöver omvärdera vårt förhållningssätt till djur – och istället behandla dem med empati och respekt. Den rätta vägen framåt är att ställa om till en växtbaserad livsmedelsindustri, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Genom att begära ut offentliga handlingar från svenska myndigheter kan Djurrättsalliansen både göra större granskningar av djurindustrierna och berätta om enskilda fall för att ge en inblick i djurens vardag. Utöver dessa fall har vi bland annat under den senaste tiden berättat om en gård som i tio år brutit mot djurskyddslagen, där vi i april dokumenterade hur djuren stod fastbundna i en fallfärdig lada. Vi har även kunnat visa att de mjölkbönder som i år fick Lantbrukarnas riksförbunds guldmedalj av kungen har brutit mot djurskyddslagen.

Stöd Djurrättsalliansens arbete

Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Vi kan tillsammans vara den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirera fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Tack!