Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

24 april 2025

Råttor görs drogberoende på Göteborgs universitet

”Råttor är som människor, en del gillar att dricka alkohol medan andra inte gör det”, står det i en godkänd ansökan till ett experiment vid Göteborgs universitet. Djurrättsalliansen har granskat ett av många djurförsök som just nu pågår i Sverige, där 1 500 råttor ska utnyttjas för att undersöka hur alkohol och nikotin påverkar hjärna och beteende. En motivering är att bruket av vitt snus har ökat bland ungdomar. Samtliga djur kommer att dödas i slutändan.

I försöket ingår bland annat att testa djurens motivation genom att låta dem trycka på en spak för att få alkohol eller nikotin. Man vill se hur många gånger de trycker på spaken om det dröjer innan de får sin beroendeframkallande substans. Och ifall de fortsätter trycka trots att de får en elstöt samtidigt.

– Idag är det försöksdjurens dag och vi vill uppmärksamma alla de djur som lider och dör i det dolda, på laboratorium runt om i världen. De utsätts för ett omåttligt lidande i vetenskapens namn, som i det här fallet där djur offras för att vitt snus har marknadsförts framgångsrikt hos unga. Men förändring är möjligt och vi kämpar för att sätta stopp för djurförsöken, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En del av råttorna i det aktuella försöket kommer att få injektioner med nikotin eller amfetamin under huden. Sen ska forskarna bedöma hur mycket de rör sig när de släpps ned i en låda: ”Aktivitet är vidare ett mått på allmänhälsa och vi får även ett mått på ångestrelaterat beteende i modellen (tex om djuret ligger still och trycker i ett hörn). Ångest- och depressionssymtom är nära relaterade till beroendetillstånd och behöver därför mätas”, står det i ansökan. Syftet är att få en ökad förståelse för “helheten i hur beroendeframkallande substanser påverkar djuren.”

Forskarna skriver själva att “det kan vara svårt att överföra resultat från djurmodeller till människa”. Om de hade satt punkt där och valt en annan metod så skulle dessa djur ha sluppit ett liv instängda i små burar. De skulle sluppit att få venkatetrar inopererade (för att kunna ge injektioner), att göras beroende av droger, att uppleva abstinens, att få elstötar och att slutligen avlivas.

– Det finns massor av relevanta frågeställningar som har betydelse för vår hälsa och sjukdom. Rent vetenskapligt är förstås människan bästa modelldjuret om man vill dra slutsatser om just människan och tidigare i historien har utsatta människor utnyttjats i medicinska experiment. Men lyckligtvis har vi ändrat vår moraliska uppfattning där, utan att någon tycker det är vetenskapsfientligt. Samma utveckling borde ske när det kommer till djuren. De är lika lite våra resurser att använda och borde också ha rätt till sina egna liv, säger Malin Gustafsson.

Stoppa djurförsöken

Vi i Djurrättsalliansen tycker det är enkelt egentligen: det vi inte skulle göra mot människor mot deras vilja borde vi inte heller göra mot andra djur. Därför tycker vi att det bör satsas på djurfria och etiska forskningsmetoder och att djurförsöken ska avvecklas. Djurrättsalliansen är för forskning och vetenskapliga framsteg, men det borde inte få ske till vilket pris som helst.

Stöd vårt arbete

Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja vad djur utsätts för i Sverige. Tillsammans är vi den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirerar fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Stort tack!