Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

8 maj 2025

Avveckling räcker inte – pälsdjursfarmning måste förbjudas

De tjugotalet minkfarmare som finns i Sverige och som lägger ner sin verksamhet innan sista juni i år får dela på 180 miljoner skattekronor. I dagsläget innebär det slutet för svensk minkfarmning. Men för att det ska bli en varaktig förändring behövs ett förbud mot pälsdjursfarmning – både på nationell nivå och inom EU.

Minkfarmning går i korthet ut på att stänga in minkar i små gallerburar, se till att de förökar sig, gasa minkvalparna, flå dem och sälja pälsen på auktioner utomlands. Det är en verksamhet som länge varit ifrågasatt av både allmänheten, djurrättsrörelsen och experter inom djurvälfärd.

Djurrättsalliansen har arbetat mot pälsindustrin i tjugo års tid, bland annat genom att upprepade gånger filma minkarnas verklighet på farmerna. I dokumentationen framkommer tydligt vilket lidande uppfödningen innebär.

– Att detta djurplågeri äntligen upphör i Sverige är fantastiskt. Men nu är det väldigt viktigt att avvecklingen följs upp med ett förbud så att det säkerställs att inga farmer kan öppna upp i framtiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En av alla bilder som Djurrättsalliansen tagit på svenska minkfarmer. Att alla farmer stänger ner 2025 är en otrolig vinst för djuren. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

I Danmark delade regeringen ut motsvarande 20 miljarder kronor i stöd till minkfarmer för förluster under pandemin. Nya varianter av coronaviruset hade hittats bland minkarna och djuren massavlivades av smittskyddsskäl. Alla farmer fick avelsförbud och det såg ut som att det var slutet för näringen. Men förbudet hävdes 2023 och nu har femton minkfarmer öppnat igen.

– I första hand är det förstås en tragedi för djuren men också en stor smäll mot skattebetalarna som fick ta notan för riskerna med den intensiva och oetiska djurhållningen, säger Malin Gustafsson.

Den svenska regeringen har tillsatt en utredning som i februari 2026 ska presentera underlag för hur ett förbud mot pälsdjursuppfödning skulle kunna utformas, bland annat hur det ska avgränsas.

Djurrättsalliansen kämpar för en framtid där inga djur utnyttjas och dödas för att bli kläder och accessoarer.

Tidigare har även rävar och chinchillor fötts upp för päls i Sverige. Den sista rävfarmen stängde i början av 2000-talet och år 2014 var Djurrättsalliansen delaktig i att stänga den sista chinchillafarmen och omplacera de 243 djur som fanns vid liv. Det var ändringar i föreskrifterna som gjorde just de verksamheterna olönsamma, men risken är att andra arter drabbas om inte förbudet mot päls blir heltäckande. Det finns starkt stöd för frågan inom EU där 1,5 miljoner människor skrivit under en namninsamling för ett förbud mot pälsdjursfarmning och mot handel med pälsprodukter.

– Vi uppmanar regeringen att så snabbt som möjligt införa ett generellt förbud mot all pälsdjursfarmning i Sverige och att även jobba för det på EU-nivå. Avvecklingen som sker nu är väldigt positiv men vi vet att tiderna kan förändras. Vi vet också att en del människor alltid kommer ta chansen att tjäna pengar på djur om möjligheten finns. Det är dags att sätta stopp för pälsindustrin en gång för alla, säger Malin Gustafsson.

Stöd Djurrättsalliansens arbete

Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Vi kan tillsammans vara den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirera fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Tack!