Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

7 maj 2025

Kamp, mod och envishet stängde Sveriges minkfarmer 
– en seger för djurrättsrörelsen

Pälsindustrin i Sverige är snart historia. De resterande minkfarmerna stänger och de flesta burarna är redan tomma. Det är framför allt en seger för djuren som slipper plågas och dö för sin päls. Men det är också en seger för djurrättsrörelsen. Inte minst för Djurrättsalliansen, som gång på gång dokumenterat minkarnas situation inne på farmerna.



Samtliga minkfarmer som finns kvar i Sverige har lämnat in ansökan om statligt avvecklingsstöd, vilket innebär att de måste stänga ner innan den 30 juni i år. Avvecklingen innebär att många minkar slipper en tillvaro med instängdhet i små nätburar, kannibalism, stress och stereotypier. De slipper leva sina liv i total motsats mot hur de själva skulle valt att leva. Och de slipper gasas och flås för sin päls. Det är den självklara, största vinsten.

Men det är också en stor seger för djurrättsrörelsen. Pälsindustrin har varit ett av både Djurrättsalliansens och den moderna rörelsens huvudfokus, där många olika strategier har använts och tillsammans lett fram till målet att lyckas stänga farmerna.

Djurrättsalliansen har upprepade gånger avslöjat och offentliggjort minkarnas livsöden i den svenska pälsindustrin.

– Vi har gjort det genom att ta oss till minkfarmerna, där vi gått in och dokumenterat djurens situation. Våra bilder och filmer har synliggjort det djurplågeri som pälsdjursfarmning innebär – vilket har skapat opinion hos allmänheten för att stänga farmerna, säger Malin Gustafsson.

Några av de minkar vi i Djurrättsalliansen mött när vi dokumenterat svenska minkfarmer.

Djurrättsalliansens första granskning av minkfarmer i Sverige skedde under 2009 och 2010, då personer från organisationen filmade inne på en femtedel av landets då omkring 75 minkfarmer. Materialet fick ett enormt genomslag när det släpptes till media under valrörelsen 2010.

Allmänhetens reaktioner tvingade dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson och myndigheterna att agera snabbt – bara ett par dagar efter att minkskandalen briserat i media skickades landets länsstyrelser ut för att kontrollera farmerna. Kort därefter gick Jordbruksverket ut med information till allmänheten om att Sveriges minkfarmer hade ”välskötta djur i god kondition” – en slutsats de förmedlade innan de hade fått in alla rapporter från länsstyrelsens inspektioner. Utifrån rapporterna visade det sig senare att omkring 85 procent av de kontrollerade farmerna bröt mot djurskyddslagstiftningen och runt en tredjedel saknade tillstånd att bedriva pälsdjursuppfödning.

– Det var helt enkelt ett försök att tysta ner vårt avslöjande. Vår respons blev att vi åkte ut och filmade farmerna igen. En månad senare kunde vi visa exakt samma situation; stressade minkar som åt på varandra, skadade djur, sjuka djur, döda djur, smuts och stereotypier, säger Malin Gustafsson.

År 2011 skulle nya regler för minkuppfödning ut på remiss. Jordbruksverkets förslag var att införa ”etageburar” – en liten minimal bur ovanpå den redan minimala buren. Systemet var redan infört på en del farmer – så Djurrättsalliansen filmade farmer med den här typen av burar i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Föga förvånande gjorde den lilla extra ytan inte situationen bättre.

– Vi lämnade vårt remissvar i form av en film som visade exakt samma lidande som tidigare. Trots detta infördes de nya reglerna och farmerna fick fortsätta. Klart att det har känts tungt och hopplöst att verksamheten har fått finnas kvar år efter år trots den starka opinionen hos allmänheten och alla våra avslöjanden som visat det uppenbara djurplågeri som minkarna utsatts för. Men det har aldrig varit något alternativ att ge upp utan vi har vetat att vi fortsätter kämpa tills den sista farmen är stängd, säger Malin Gustafsson.

Några år senare filmade Djurrättsalliansen återigen några av minkfarmerna i Sverige, med samma resultat. Utöver granskningarna har aktivister från Djurrättsalliansen delat flygblad, skrivit debattartiklar, hållit manifestationer, haft annonskampanjer, ordnat fackeltåg och otaliga demonstrationer.

De politiska turerna har varit många och pälsdjursnäringen har varit på fallrepet flera gånger. Nu är det verklighet. Inga fler minkar ska födas upp och dödas för sin päls i Sverige.

– Tack till alla djurvänner som engagerat sig i den här frågan genom åren. Förändringen hade aldrig varit möjlig utan envishet, mod och en outtröttlig kamp. Idag firar vi den här enorma och historiska vinsten för minkarna. I morgon fortsätter vi kampen för alla andra djurs frigörelse, säger Malin Gustafsson.

En av Djurrättsalliansens demonstrationer för att stänga minkfarmerna. Här i Sölvesborg där en stor del av landets minkfarmer har legat.

En av många rapporteringar efter Djurrättsalliansens avslöjanden om minkfarmer.

Stöd vårt arbete för djuren!

Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Vi kan tillsammans vara den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirera fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Tack!