3 april 2025
Djur står fastbundna i avföring hos guldbelönad mjölkbonde
I en fallfärdig lada lever flera kvigor i sin egen avföring och står fastbundna i väggen. Byggnaden tillhör en mjölkgård i Stockholms län som i över tio år har brutit mot djurskyddslagen. Trots det belönades bonden nyligen med guldmedalj av kungen. Djurrättsalliansen har granskat fallet och i veckan dokumenterat djurens situation på plats.
I närheten av Södertälje finns en röd lada som ser ut att kunna falla samman. Byggnaden tillhör en mjölkgård som ligger i närheten och inuti ladan håller mjölkbonden ungdjur instängda och uppbundna med rep. De unga kvigorna är hondjur som ännu inte har kalvat och därför inte börjat producera mjölk. Så fort de blir gamla nog och har fått sin första kalv ska de också ingå i mjölkproduktionen. I ladan har de ingen möjlighet att röra sig mer än att stå och ligga ner på samma plats – och är därmed ståendes i sin egen avföring. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens situation genom fönster på ladan.
– I mjölkindustrin är det tillåtet att hålla kvigor som är äldre än sex månader uppbundna på det här grymma sättet. Om det hade varit hundar hade det varit en skandal. Genom att visa djurens situation hoppas vi att fler tar ställning för djuren genom att välja växtbaserad mjölk istället, säger Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen.

I mjölkindustrin separeras kalven från sin mamma redan inom ett dygn efter födseln. Kvigkalvarna blir senare, precis som sina mödrar, så kallade mjölkkor. Tjurkalvar skickas oftast till slakt vid cirka 18 månaders ålder. På bilden syns de uppbundna kvigorna i ladan utanför Södertälje. Foto: Djurrättsalliansen
Flera anmälare oroliga för djuren i ladan
När Djurrättsalliansen granskat offentliga handlingar rörande mjölkgården framgår det att länsstyrelsen fått flera anmälningar om djuren i ladan. Redan för fyra år sedan, i början av 2021, gjordes en anonym anmälan av en person som var orolig att ladan skulle rasa in och att djuren gick runt i urin och avföring. Länsstyrelsen i Stockholm informerade då mjölkbonden över telefon angående anmälan och myndigheten skrev senare i en tjänsteanteckning att ”mot bakgrund av det som framkommit i ärendet bedöms anmälan som obefogad, ärendet avslutas”.
Fyra år senare, i början av januari i år, fick länsstyrelsen ett anonymt brev där myndigheten uppmanas att göra en djurskyddskontroll på gården. I brevet stod det att ”miljön är ohygienisk och djurens päls och hud är täckt av intorkad gödsel”. Efter den anmälan gjorde myndigheten en djurskyddskontroll på mjölkgården och i kontrollrapporten går det att läsa att flera av de uppbundna ungdjuren i ladan hade kraftig så kallad gödselpansar och en del hade smärtsamma frätskador på huden efter att avföring och urin suttit fast en längre tid i pälsen. Det framgår även att det funnits brister rörande djurens renhet på gården vid djurskyddskontroller 2014, 2018 och 2020.
I februari i år gjordes två anmälningar, till både polis och länsstyrelsen, rörande djurens situation i ladan. Länsstyrelsen gjorde då ytterligare en djurskyddskontroll, en månad efter den förra kontrollen, och även vid det här tillfället uppmärksammade myndigheten brister. I rapporten berättas om smutsiga djur, att ventilationen var dålig, att ströbädden var blöt och att rengöringen var eftersatt. I myndighetens anteckningar framgår det att de inte kommer att göra någon uppföljande kontroll förrän i höst.
– Även i sådana här fall, där länsstyrelsen konstaterar tydliga brister, sker ofta ingen förändring eller också dröjer den väldigt länge. Under tiden står djuren fastspända i sin egen avföring, säger Malin Gustafsson.

Foto: Djurrättsalliansen
Belönades med guldmedalj av kungen
Varje år delar en representant från kungahuset ut guldmedaljer till de mjölkbönder som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och mejerierna har valt ut. I branschorganisationens kriterier för utmärkelsen går det att läsa att arbetet med bland annat djuromsorg “sträcker sig betydligt längre än att bara följa lagar och förordningar”. Den aktuella mjölkgården har nyligen belönats med medaljen och då sa mjölkbonden till LRF: “Det är jätteviktigt att vara noggrann med allt, från rutinerna vid mjölkning till foder och kornas omvårdnad. Vi kollar hela tiden hur djuren mår. Upptäcker man problem tidigt är det lättare att göra något åt dem.”
– Fina ord säger uppenbarligen inget om hur verkligheten faktiskt ser ut. De här djurens lidande orsakas av både lagliga och olagliga orsaker. Men framför allt av att vi ser djur som våra resurser, att använda som vi vill. Om vi som samhälle inte vill att djur ska utsättas för lidande borde vi sluta äta animaliska produkter och stänga ner djurindustrierna, säger Malin Gustafsson.
Bilden visar hur djuren i ladan såg ut vid en djurskyddskontroll i januari i år. Foto: Länsstyrelsen
Bild tagen vid djurskyddskontroll i februari i år. Foto: Länsstyrelsen
Stöd vårt arbete
Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Vi kan tillsammans vara den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirera fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Stort tack!