Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

10 juli 2025

EU-beslut stoppar minkindustrin

Den 20 juni beslutade EU att lägga till mink på listan över invasiva arter. I praktiken innebär det ett förbud mot uppfödning av mink i hela EU. Resultatet är en otrolig framgång för djuren eftersom det betyder att miljontals minkar kommer slippa lida och dödas på pälsdjursfarmerna. Frågor som kvarstår är dock om länder kommer kunna få undantag för minkfarmning och vad beslutet får för konsekvenser för vilda minkar. 

Det var på midsommarafton i år som 82,59 procent av EUs medlemsländer röstade för att minken skulle läggas till listan över invasiva arter. Det innebär att det inte längre kommer vara tillåtet att föda upp minkar i unionen. Förbudet träder i kraft 2027, och därefter har medlemsländerna två år på sig att fasa ut minkfarmerna. Danmark – som är ett av de länder där minkuppfödning har varit som störst – har ansökt om att undantas från lagen så att befintliga minkfarmer inte behöver stänga, något danska TV2 rapporterat om. Huruvida de kommer få det, liksom andra praktiska frågor, återstår ännu att få svar på.

Djurrättsalliansen vill helst se ett etiskt motiverat förbud mot att föda upp djur för pälsdjursproduktion, men är mycket positiva till vad detta beslut innebär för minkfarmningens framtid.

– Resultatet av detta är ännu ett steg mot en värld utan pälsdjursfarmer. Snart kommer de bara vara ett mörkt minne i mänsklighetens historia, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

Några av de minkar Djurrättsalliansen mött när vi varit ute och dokumenterat svenska pälsdjursfarmer. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

Minkfarmning går i korthet ut på att stänga in minkar i små gallerburar, se till att de förökar sig, gasa minkvalparna, flå dem och sälja pälsen på auktioner utomlands. Det är en verksamhet som länge varit ifrågasatt av både allmänheten, djurrättsrörelsen och experter inom djurvälfärd.

Djurrättsalliansen har arbetat mot pälsindustrin i tjugo års tid, bland annat genom att upprepade gånger filma minkarnas verklighet på farmerna. I dokumentationen framkommer tydligt vilket lidande uppfödningen innebär. Arbetet har gjort skillnad; den 30 juni var slutdatum för de 27 sista minkfarmerna i Sverige att stänga ner. De har alla ansökt om att få ta del av ett statligt avvecklingsstöd och regeringen har tillsatt en utredning om hur ett förbud mot pälsdjursuppfödning skulle kunna utformas.

Vad beslutet att sätta minken på listan över invasiva arter kommer betyda för de vilda minkarna är inte helt klarlagt. I Sverige är minken så pass utbredd i frihet att det inte kommer att betyda krav på utrotning. I andra länder kan situationen se annorlunda ut.

– Alla individer har ett egenvärde, och borde ha rätt att få finnas till för sin egen skull. Det gäller både de djur som alltför länge hållits inspärrade och dödats för sin päls, och de som idag lever i det vilda, säger Malin Gustafsson.

Stöd vårt arbete för djuren

Tack vare våra gåvogivare kan vi fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Vi kan tillsammans vara den samhällsförändrande kraft djuren akut behöver och inspirera fler till en djurvänlig livsstil. Alla bidrag, oavsett summa, gör skillnad för djuren och bidrar till en framtid där alla djur respekteras. Tack!