Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

20 februari 2025

Avslöjad äggård: ägaren döms för djurplågeri


Våren 2022 publicerade Djurrättsalliansen material från en äggård i Värmland som visade ett djurstall där det låg högar med döda och förruttnande hönor. Nu har ägaren till gården dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

På en gård utanför Grums i Värmland har länsstyrelsen under flera år uppmärksammat brister som rör hönor och nötkreatur. Det har varit år av upprepade djurskyddskontroller, förelägganden, djurförbud och omhändertaganden av djur.

Vi fick upp ögonen för fallet genom att begära ut och granska offentliga handlingar. I en rapport framgick att länsstyrelsen hade uppmärksammat hur levande hönor fick kliva över förruttnande kroppar. Det gick även att läsa om skadade djur, avsaknad av mat och vatten samt ett djurstall fullt med döda hönor. Vi bestämde oss för att besöka gården och på plats möttes vi av stora mängder döda hönor i ett djurstall. Inga levande djur fanns i den byggnad vi dokumenterade.

– Vi kan bara föreställa oss hur fruktansvärd dessa hönors sista tid i livet var. Och även livet de levde, instängda i en djurfabrik. Tyvärr är det här fallet inget undantag utan vi ser fall som detta hela tiden. Djurbönder som bryter mot lagstiftningen får chans efter chans samtidigt som djuren lider. Det grundläggande problemet är att det över huvud taget är tillåtet att utnyttja och döda djur för mat. Hade vi människor haft en etisk syn och förhållningssätt till andra djur hade djurfabriker inte existerat, och då hade fall som detta inte uppstått, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En av Djurrättsalliansens bilder inifrån djurstallet fullt med döda hönor. Foto: Djurrättsalliansen

Under 2023 åtalades ägaren till gården för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen för händelser som skett mellan 2018 och 2021. Rättegången blev uppskjuten och hölls först i slutet av januari i år. Nu har domen kommit och ägaren döms till villkorlig dom för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Tingsrätten påpekar att eftersom det har gått lång tid mellan brott och rättegång väljer man att inte döma den åtalade till dagsböter, utan enbart villkorlig dom. Fängelsestraff anser tingsrätten inte heller är aktuellt, bland annat på grund av brottens art samt att man inte anser det troligt att den åtalade kommer begå fler brott.

– Vi hoppas att vårt material som visar de här djurens livsöden och att vi berättar om fallet får fler människor att sluta äta animaliska produkter. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet, och då kan det inte finnas några djurfabriker och slakterier alls, säger Malin Gustafsson.

Här går det att se Djurrättsalliansens filmer från den aktuella gården.