Päls

Minkfarm stängde – nu vill farmaren starta igen

2016 rapporterade Djurrättsalliansen om att en av Sveriges då största minkfarmer, utanför Kalmar, hade stängt. Alla minkar hade dödats och verksamheten lagts ner. Farmaren flyttade till Lettland och alla bolag anknutna till minkfarmen försattes i konkurs.

Året innan, 2015, hade Kalmar kommun beslutat att minkfarmaren skulle genomföra ett antal åtgärder för att minska problem med flugor och lukt. Farmaren överklagade det beslutet till länsstyrelsen, som senare avskrev ärendet eftersom minkfarmen då hade stängt. Men farmaren vill flytta tillbaka till Sverige och starta upp minkfarmen igen. I en överklagan till Mark- och miljödomstolen i början av 2017 skrev farmaren:

Jag vill överklaga beslutet från länsstyrelsen med anledning att vi har lagt ner 25 miljoner på verksamheten. Mycket av dess investeringar skulle gå förlorade. Jag var tvungen att sälja min minkverksamhet eftersom det kom ett föreläggande mot oss. Det stämmer att jag nu bor utomlands men vill kunna flytta tillbaka till Sverige och återuppta min verksamhet med minkfarmen.

Mark- och miljödomstolen i Växjö upphävde i juni 2017 länsstyrelsens avskrivningsbeslut och skickade tillbaka ärendet till länsstyrelsen för prövning. I Mark- och miljödomstolens beslut går följande att läsa:

Länsstyrelsens avskrivningsbeslut har inte medfört att samhällsbyggnadsnämndens beslut har upphört att gälla, beslutet binder således fortfarande farmaren. Mot bakgrund av att det finns tillstånd att bedriva verksamheten och den därmed kan startas upp igen har verksamhetsutövaren även rätt att få sin överklagan prövad.

Ärendet ligger nu hos en handläggare på länsstyrelsen i Skåne och i nuläget har inget beslut fattats.

Under många år har grannar till minkfarmen klagat på flugor, lukt och buller. Nu har ett flertal grannar till minkfarm även samlat in namnunderskrifter i protest och för att stoppa att minkfarmen drar igång igen.

Vi vill självklart inte att farmen startar upp igen. Under flera år har vi dokumenterat det djurplågeri minkar utsätts för på svenska minkfarmer och vårt mål är att samtliga farmer ska stängas och att Sverige likt många andra länder avvecklar pälsindustrin. Se våra bilder och filmer från svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Skriv under vår protestlista för att stänga alla svenska minkfarmer.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer