Internationellt

Avslöjande: Kycklingarnas första tid i livet på Italiens största kläckeri

Den italienska djurrättsorganisationen Essere Animali har arbetat undercover på Italiens största kläckeri. Där kläcks upp till en miljon kycklingar i veckan innan de skickas till kycklingfabrikerna, där de lever i 40 dagar innan de slaktas. I filmen kan du se kycklingarnas mardrömsliknande första tid i livet. Svaga eller sjuka kycklingar sorteras bort och mals ner levande. Andra kycklingar kläms till döds på rullbanden eller ramlar av dem och hamnar på golvet. Djurplågeri, lidande och död är vardag inom kycklingindustrin. Kycklingar behandlas som okänsliga produkter på löpande band, vilket syns tydligt med detta avslöjande. Här kan du se filmen, undertexter finns. 

I Italien är detta verkligen för ungefär 500 miljoner kycklingar varje år. I Sverige dödades över 99 miljoner kycklingar 2016. Kycklingindustrin är den mest industrialiserade djurindustrin och även om det finns olikheter hur kycklingar behandlas världen över är likheterna desto fler. Djurrättsalliansen arbetar med att dokumentera de svenska djurindustrierna för att du med egna ögon ska kunna se hur djur i Sverige lever och dör för att de ses som mat. Här kan du se vår dokumentation från den svenska kycklingindustrin.

På vår sida Kycklingfabriken hittar du mer information om den svenska kycklingindustrin och även på vår sida om Kött och fisk. Lösningen och en mer etisk framtid ligger i våra händer, för det behöver inte vara så här. Djur är inte mat och de är inte våra att utnyttja för våra egna intressens skull. Klicka här för att få tips och inspiration att leva mer djurvänligt. För djuren – välj vego!

Alla foton i bildspelet är tagna av Essere Animali. 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer