Cirkus

Cirkus Maximum tar en paus

I åratal har Djurrättsalliansen protesterat mot Cirkus Maximums utnyttjande av djur. Under 2017 fann vi bland annat att en av deras kameler gick i dagar med ett stort, öppet sår, någonting som vi anmälde till länsstyrelsen. Läs mer om den händelsen här. Att använda djur som cirkusunderhållning är förlegat och opinionen mot det är stor.

– Villkoren ser lite annorlunda ut. Det känns som att cirkus inte är politiskt korrekt i alla sammanhang och jag känner att jag måste ladda mina batterier, säger cirkusdirektör Bengt Källquist i ett youtubeklipp.

Under de senaste åren har Djurrättsalliansen fört en dialog och protesterat utanför deras föreställningar och delat ut flygblad till besökare som många gånger valt att vända i entrén.
Djurrättsalliansen hoppas att Cirkus Maximum kan ta ett beslut om att sluta utnyttja djur och om de kommer tillbaka göra det som en djurfri cirkus. Vi är väldigt glada över att inga djur kommer att tvingas göra konster under 2018 i Cirkus Maximums namn.

Regeringen har nyligen presenterat förslag till en ny djurskyddslag där de vill förbjuda vissa djurarter som till exempel elefant och sjölejon på cirkus. I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebär att inga elefanter eller sjölejon kommer att finnas med i deras repertoar i framtiden. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter.

Ett flertal länder, däribland Skottland, Kroatien, Bulgarien, Österrike och Grekland, har infört förbud mot vilda djur på cirkus. Djurrättsalliansen anser att även Sverige bör anpassa sig till en modern samhällssyn där hänsyn tas till alla levande och kännande individer. Djur är inte våra att använda i underhållning.

Att Cirkus Scott slutat använda vilda djur och det faktum att Cirkus Wiktoria har lagt ner är glädjande nyheter för djuren. Och nu ansluter sig Cirkus Maximum som tar en paus. Framtiden är cirkusar utan djur!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer