Päls

Minkfarmer struntar i obligatorisk registrering

Förra året började nya regler gälla för de som håller mink för pälsproduktion. I april skulle alla aktiva minkfarmer ha registrerat sig hos Jordbruksverket eftersom minkuppfödning visat sig innebära en påtaglig risk för coronasmitta. Nu kan Djurrättsalliansen visa att enbart fyra av Sveriges omkring 25 minkfarmer har registrerat sig. Samtidigt ansökte 35 minkfarmare i tid förra året för att få en del av det bidrag på 60 miljoner kronor som avsatts till minkfarmerna i samband med pandemin.

Under 2020 drabbades Sverige av omfattande smittspridning av SARS-CoV-2 bland minkar på pälsdjursfarmerna. Minkar har högre förmåga att infekteras med SARS-CoV-2 än andra djur och kan öka smittspridningen inte bara till sina artfränder, utan också till människor som finns i minkarnas närhet. Mot denna bakgrund konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt att spridningen hos minkar skulle kunna utgöra en risk för folkhälsan.

Medan Danmark tog beslutet att avliva alla minkar, förbjöd Sverige endast aveln av minkar under 2021. Avelsdjuren fick därför behållas. Från och med 2022 är det återigen tillåtet med minkuppfödning i Sverige. Under mars kommer avelsdjuren paras och i maj föds valparna som sedan avlivas och flås i november. Jordbruksverket är angelägna om att farmerna ska registreras och säger: ”Om du inte registrerar din anläggning riskerar du att försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning.”

– Att bara fyra av Sveriges i dagsläget omkring 25 minkfarmer registrerat sig är oroväckande. Det kan innebära att det blir en ny omfattande smittspridning av corona bland minkar. Minkfarmerna borde ha förbjudits för längesedan, då de innebär ett otroligt djurplågeri. Och med pandemin finns nu ännu en anledning till att stänga farmerna, säger Daniel Rolke, ordförande i organisationen Djurrättsalliansen.

 

Minkar på svensk minkfarm.

 

Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i en ny EU-förordning. Jordbruksverket säger att det kan bli aktuellt att förelägga personer som inte har registrerat sin minkfarm och att det kan komma att förenas med vite.

Den 1 april, då reglerna började gälla, hade inga minkfarmer anmält sig, och de fick dispens till den 1 oktober 2021. Trots dispensen hade den 17 januari 2022 enbart fyra minkfarmare registrerat sig.

– Vår förhoppning är att Jordbruksverket agerar kraftfullt mot de minkfarmer som inte registrerat sig under förra året. De har fått flera chanser och är väl medvetna om att de ska registrera sig, säger Daniel Rolke, ordförande i organisationen Djurrättsalliansen.

Läs mer om hur minkarna lever på svenska minkfarmer här.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer