Päls

Fontänminkar väcker uppmärksamhet

Igår skrev vi om de träminkar som dykt upp i svenska fontäner. Nu har även många medier rapporterat om fontänminkarnas budskap om att stänga minkfarmerna. 

Fontänminkarna, som sattes ut i ett 20-tal städer av Djurrättsalliansen, fick snabbt uppmärksamhet i medierna. Med budskap som “Minkar vill leva i vatten – inte i burar” och “Stäng minkfarmerna” ville fontänminkarna rikta ljuset mot de 37 päldjursfarmer som finns kvar i Sverige – och att de nu borde stängas.

I Sölvesborg, där över hälften av landets pälsdjursfarmer finns, skrev Sydöstran om hur vi i Djurrättsalliansen kräver att minkfarmerna nu stängs ner en gång för alla, och BLT nämnde även att vi tidigare i år JO-anmälde länsstyrelsen i Blekinge efter att ha kunnat avslöja att 11 av 19 minkfarmer i Sölvesborg saknade tillstånd.

I fontänerna utanför centralstationen och domkyrkan i Skara sattes också fontänminkar, vilket Skaraborgs läns tidning skrev om under gårdagsmorgonen. I Skaraområdet ligger fem minkfarmer, och under gårdagen gick en av minkfarmarna ut och klagade på vår aktion.

– Under de senaste åren har antalet minkfarmer minskat snabbt. Farmarna vet lika väl som vi vilket håll det går åt – snart kommer det inte att finnas några minkfarmer kvar i Sverige. Land efter land förbjuder pälsdjursfarmer. Sverige ligger efter, men vi är säkra på att det snart blir stopp på djurplågeriet. Vi ger inte upp förrän vi har nått dit, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I Jönköpingsområdet finns tre aktiva minkfarmer. I Huskvarna, Värnamo och Jönköping sattes därför minkar ut i åtta fontäner, någonting som både Jönköpings-posten och J-nytt skrev om.

Även Skånska dagbladet, Syre, Norra Skåne och Skövde nyheter har rapporterat om fontänminkarna.

Även om minkfarmerna har blivit färre till antal så har ingenting förändrats för de minkar som varje år föds, lever och dör inom pälsindustrin. Minkarna i den svenska pälsindustrin lever hela sina liv på gallergolv, i nätburar där de delar ytan med andra individer. Djuren har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren. Minkarna tvingas växa upp under extrema och onaturliga förhållanden vilket får allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser, i form av exempelvis sår och skador, döda djur, djur med stereotypa beteenden, apatiska djur och kannibalism. Extrema konsekvenser som Djurrättsalliansens dokumentation gång på gång visat.

– Det är jobbigt att ta till sig det minkarna genomlider på farmerna, men det är verkligheten och det är dags att politikerna tar situationen på allvar. Det finns inga hållbara argument för att utsätta kännande och tänkande individer för ett sådant lidande för att kunna döda dem och ta deras päls. Därför anser vi att de resterande minkfarmerna bör avvecklas omgående, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Fontänminkar har bland annat synts i två fontäner i Skara. I området finns fem av Sveriges 37 minkfarmer.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer