Köttindustrin

Myndighet nekar utlämnande av videoklipp från slakterier – antas vara till skada för företagen

Livsmedelsverket lämnar inte ut videoklipp från svenska slakterier. Detta då de ”antas vara till skada för de företag som berörs”. Detta rapporterar nättidningen FoodMonitor.

När nättidningen FoodMonitor nyligen begärde ut videoklipp från svenska slakterier vägrade Livsmedelsverket lämna ut dem. Myndigheten menar att videoklippen ”antas vara till skada för de företag som berörs.” 

– Detta visar att myndigheter sätter djurindustriernas intressen främst, och döljer djurens verklighet för allmänheten. Därför är vårt arbete med att granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier så viktigt och nödvändigt – hur ska djurens verklighet annars komma ut så att vi kan få till en förändring, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

FoodMonitor fick dock ut några filmklipp från Livsmedelsverket, som inte ansågs vara till skada för företagen. Ett klipp visar en tjur, med ett skadat ben, som går mot sin död. Det ger en liten inblick i djurens sista stund i livet innan de går en brutal död till mötes. 

Foto: Djurrättsalliansen

 

Djurrättsalliansen har arbetat undercover på svenska slakterier för att allmänheten med egna ögon ska kunna se hur det går till när djur dödas på löpande band för att hamna på människors tallrikar. Se och läs mer här: https://djurfabriken.se/dodsfabriken

Under 2019 dödades över 113 miljoner landlevande djur på slakterier i Sverige. Läs mer här.

Här under kan du se delar av de filmklipp Foodmonitor fått ut från Livsmedelsverket. Film: Livsmedelsverket.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer