Mjölkindustrin

Protester vid kosläpp i Västra Götaland

De senaste veckorna har Djurrättsalliansen hållit flera lyckade manifestationer vid så kallade ”kosläpp” på svenska mjölkgårdar. Vi har bland annat varit i Jordala, Kungsbacka, Västerlanda och Partille. Mjölkbranschen arbetar hårt för att visa en reklambild av glada kor som ger oss mjölk när de känner för det och springer ute på sommaren – ett perspektiv som ska göra det lätt för människor att konsumera mjölkprodukter. Våra aktivister har hållit bilder med budskap, välkomnat besökare och förklarat baksidan av mjölkfabriken – där alla kor regelbundet insemineras, föder kalvar som tas ifrån dem, utnyttjas och slaktas när de producerar mindre och därför anses värdelösa för mjölkindustrin.

Responsen på våra manifestationer har varit väldigt positiv, många besökare har förstått att mjölkföretagen inte visar allting, att det är viktigt att vara kritisk och inte nöja sig med ett gott samvete. Flera som vi har pratat med har sagt att de kommer välja bort mjölk i framtiden. En del bönder har dock försökt få aktivisterna därifrån, men de få gånger polisen har kommit till platsen har de låtit oss stå kvar.

– Många tror att vi kommer till kosläppen för att förstöra genom att visa blodiga bilder för barnen och skrika på besökarna som är där. Det gör mig lite ledsen eftersom alla våra markeringar är fredliga och lugna, säger Elise, en av aktivisterna som varit på plats på flera kosläpp de senaste veckorna.

Vid några av kosläppen har det varit flera tusen besökare. Arla, och andra mejeriföretag, har bjudit på komjölk och musik har spelats högt ur högtalare på gårdarna. På flera av ställena har även kalvarna, som nyligen separerats från sina mammor, stått instängda i små inhägnader för att besökarna ska få titta.

– Det kändes helt absurt att på flera kosläpp se några veckor gamla kalvar ensamma i små burar, separerade från sina mammor. Samtidigt stod mänskliga mammor utanför och tittade på dem, med sitt barns hand i ena handen och mjölk i den andra, utan att koppla alls, säger Emelie, också en av Djurrättsalliansens aktivister.

Många känner inte till att kor bara producerar mjölk om de fått en kalv. Kor är däggdjur som vi, och deras mjölk är mat till en nyfödd unge. Inom mjölkindustrin insemineras korna varje år för att föda en kalv, detta för att hålla mjölkproduktionen hög. Den nyfödda kalven tas från kon bara en dag gammal för att vi människor ska ta mjölken. Kalvarna växer upp föräldralösa. Kvigkalvarna blir nästa generations mjölkkor och tjurkvalarna slaktas när de är 18 månader. Lär dig mer om svensk mjölkindustri här. Och här kan du se vår senaste dokumentation från en av Sveriges största mjölkgårdar.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer