Äggindustrin

Myndighet kan inte agera mot olagligt bursystem i nuläget

Förra året kunde Djurrättsalliansen avslöja att företaget Gimranäs, som föder upp omkring hälften av alla värphönor i den svenska äggindustrin, håller stora mängder hönor och tuppar i olagliga burar i två djurstallar i Herrljunga kommun. Jordbruksverket beslutade tidigare i år efter en utdragen process att inte godkänna bursystemet på grund av stora brister ur djurskyddssynpunkt. Företaget fortsatte trots det att använda det olagliga bursystemet vilket Djurrättsalliansen polisanmält samt uppmärksammade genom att manifestera vid ett av de två aktuella djurstallarna. Kort därefter beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att förelägga Gimranäs att upphöra med hållande av hönor och tuppar i anläggningarna med det olagliga bursystemet.

I länsstyrelsens beslut om föreläggande går följande att läsa:

Om Gimranäs AB inte följer detta beslut har länsstyrelsen som kontrollmyndighet skyldighet att vidta ytterligare åtgärder. I sådant fall kan länsstyrelsen komma att pröva fråga om omhändertagande av djur och om förbud att ha hand om djur. Uppföljande kontroll kommer att ske för att kontrollera att beslutet har följts.

Fotot visar det olagliga bursystemet. Fotot är taget av länsstyrelsen Västra Götaland vid en tidigare djurskyddskontroll i ett av de aktuella djurstallarna.

Djurrättsalliansen har följt upp med länsstyrelsen i Västra Götaland för att ta reda på vad som har hänt i ärendet. Enligt handläggaren för ärendet har ingen uppföljande kontroll gjorts och myndigheten har för nuvarande ingen avsikt att göra någon sådan. Enligt handläggaren beror detta på att företaget har överklagat länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Jönköping där ärendet nu ligger. I och med att beslutet har överklagats har det därmed inte vunnit laga kraft och handläggaren menar att de från länsstyrelsens sida därför i nuläget inget kan göra. Enligt myndigheten måste de invänta beslutet från förvaltningsrätten och först när det beslutet har vunnit laga kraft kan de agera. Handläggaren uppger även att de inte vet om djurstallarna har tömts och djuren har skickats till slakt och om det har satts in ytterligare omgångar med nya djur i de olagliga burarna.

Gimranäs har även överklagat Jordbruksverkets beslut att inte godkänna bursystemet, även det ärendet ligger hos förvaltningsrätten i Jönköping. Både Gimranäs och Jordbruksverket har inkommit med yttranden till förvaltningsrätten och i Jordbruksverkets yttrande står det att myndigheten anser att överklagandet ska avslås och att det som Gimranäs har fört fram i sitt yttrande inte ändrar Jordbruksverkets inställning i ärendet eller deras bedömning av bursystemet. Jordbruksverket hänvisar till den studie av bursystemet som utförts av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som visar att bursystemet inte lever upp till kraven i den svenska djurskyddslagstiftningen. Enligt förvaltningsrätten har inget beslutet fattats i målet ännu utan det ligger för kommunicering.

– Det finns en risk att det här ärendet kommer att bli ännu mer utdraget med överklaganden till högre instanser. Under tiden är det djuren som får betala priset med sina liv. Enorma mängder djur sitter i olagliga burar som Jordbruksverket har beslutat att inte godkänna. Djurstallarna borde vara tomma, men företaget kan fortsätta att köra sitt eget race och hänvisa till att det är en pågående juridisk process. Det här är ytterligare ett sorgligt exempel på att djurskyddslagen inte finns till för att skydda djuren. Så länge vi människor ser andra djur som våra att utnyttja och döda kommer ärenden som dessa att vara en del av verkligheten, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Här under kan du läsa Jordbruksverkets yttrande till förvaltningsrätten.

Djurrättsalliansen följer ärendet och kommer att fortsätta att rapportera framöver.

Under förra året kunde Djurrättsalliansen även släppa dokumentation från det aktuella företagets andra djurstallar. Här under kan du se vårt filmmaterial.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer