Djurförsök

Katterna som utnyttjats i djurförsök på Göteborgs universitet ska omplaceras

Djurrättsallianens har tidigare rapporterat om de två katterna Bullen och Grollan som finns på Göteborgs universitet där de utnyttjats i djurförsök.  Vi kan nu glädjande meddela att katterna ska omplaceras och inte dödas. Enligt Göteborgs universitet finns det sedan tidigare beslut om att försöket de ingår i inte kommer att fullfölja planen som skulle inneburit att de dödas vid slutet av försöket. Göteborgs universitet menar att inga försök pågått sedan 2017, men att katterna har behållits och observerats. När de slutligen ska omplaceras kommer de att ta hjälp av ett katthem. Det här är oerhört glädjande nyheter och visar på att det faktiskt går att omplacera djur som utnyttjats i djurförsök. Vi har inte hört något om de sex labradorerna ännu, men har lovats repsons från Göteborgs universitet. Vi kommer att uppdatera allt eftersom vad som händer.

I slutet av januari lämnade Djurrättsalliansen över 84 232 namnunderskrifter till Göteborgs universitet. Så många personer står bakom vår uppmaning att försöket med hundarna ska upphöra och att Djurrättsalliansen ska få omplacera och rehabilitera hundarna.  I samband med överlämningen anordnades en symbolisk manifestation för hundarna utanför EBM, den byggnad på Göteborgs universitet där hundarna hålls.

Den 1 februari anordnade Djurrättsalliansen ytterligare en manifestation för att visa att vi är många som vill rädda hundarna och anser att Göteborgs universitet ska låta hundarna leva.

Torsdagen den 7 februari fick vi besked från Göteborgs universitet att de inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. 

Djurrättsalliansen anser att inga djur är försöksobjekt och förespråkar satsningar på djurfria metoder.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer