Köttindustrin

Vi har arbetat undercover – avslöjandet visas i Uppdrag granskning

Inför onsdagens program av Uppdrag granskning publiceras redan idag en del av Djurrättsalliansens nytagna filmmaterial som exponerar en dold del av kycklingindustrin. Filmerna visar hur djur systematiskt avlivas utan bedövning och hur en anställd ställer sig på en tupps huvud när han inte dött på första försöket. Det görs inte heller någon kontroll av att djuren är döda.

– När djur skulle avlivas blev jag instruerad att hålla dem med min hand runt halsen och snurra kroppen. Jag känner än idag knastrandet från halskotor som avlägsnas från varandra mellan mina fingrar, berättar personen som har arbetat undercover, som Djurrättsalliansen har valt att hålla anonym. 

För att kunna föda upp alla de kycklingar som slutligen blir mat krävs flera generationer med så kallade avelsdjur. Avelsarbetet är grunden för kycklingindustrins existens. Aviagen är världens största avelsföretag inom branschen och det är på företagets svenska del, Aviagen Swechick, Djurrättsalliansen arbetat undercover och filmat med dolda kameror.

Ta del av Djurrättsalliansens filmmaterial nedan.

Aviagen Swechick har i princip monopol på hela den svenska marknaden; hönorna och tupparna på företagets gårdar i Skåne är mor- och farföräldrar till nästan alla de kycklingar som blir mat, bland annat under märken som Kronfågel och Guldfågeln. Genom export förser Aviagen i Sverige även flera andra länders kycklingindustrier med avelsdjur. 

– Jag misstänkte att det skulle se hemskt ut, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle se så illa ut som det gjorde. Och det var en enorm känsla av maktlöshet när skadade och sjuka djur påträffades och den enda ”hjälp” som fanns att få var en brutal död, fortsätter personen från Djurrättsalliansen. 

Länsstyrelsen har flera gånger förelagt Aviagen Swechick att rätta till allvarliga brister, bland annat olagliga avlivningar. Vid en kontroll lyckades företagets produktionschef inte avliva en höna, trots att han försökte flera gånger. När SVTs Uppdrag granskning intervjuar länsstyrelsens enhetschef i Skåne bekräftar hon att myndigheten uppmärksammat felaktig avlivningsmetod tidigare men säger samtidigt att “vad man gör när vi ser på är en sak och vad man gör när vi inte ser är en annan sak”.

– Jag hoppas att många ser Uppdrag granskning imorgon och att de här filmerna ska bli en ögonöppnare för djurens situation; det här är inte en tillfällighet, utan vardagen för djuren inom kycklingindustrin, avslutar personen från Djurrättsalliansen. 

Imorgon, onsdagen 1 november, offentliggör Djurrättsalliansen hela avslöjandet. Följ våra kanaler för att ta del av en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin. Avslöjandet visas i Uppdrag gransknings program “Kycklingens pris” som sänds på SVT1 kl. 20.00 eller från och med 06.30 på SVT Play.

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer