Måndag

Mac ’n cheese med butternutpumpa

ca 400 g valfri pasta
1/2 butternutpumpa*
1 dl cashewnötter
2 dl växtmjölk (osötad)
1 vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
1 msk näringsjäst*
1/2 tsk dijonsenap
1 nypa gurkmeja
Salt
Svartpeppar

1. Värm upp ugnen till 200°C.

2. Skala och skär centimeterstora kuber av pumpan, sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla olja över. Tillaga i 40 minuter.

3. För att göra ostsåsen: blanda cashewnötter i en matberedare och mixa så fint det går. Blanda sedan ner växtmjölk, vitlök, citronjuice, salt, näringsjäst, peppar, dijonsenap och gurkmeja. Mixa ordentligt i någon minut, tillsätt sedan den tillagade pumpan och mixa igen.

4. Koka pastan och låt rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen och häll sedan ner pumpan. Värm upp allt i kastrullen och servera.

 

Butternutpumpa
Butternutpumpan ser ut som ett stort päron, är vanlig i grönsaksdisken och är söt och fin i smaken. Går bra att ersätta med vilken annan pumpa som helst, då de flesta pumpor är ganska lika i smaken.

Näringsjäst
Näringsjäst eller b-jäst hittar du i välsorterade matbutiker, eller med säkerhet i hälsokostbutiker. Den smakar ostigt och kan ersättas med riven veganost.

Tisdag

Italiensk auberginegryta

2 auberginer, skivade i stora kuber
1 1/2 tsk oregano
1 rödlök finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Ett knippe persilja, hackad
2 msk kapris
En näve gröna oliver
2 msk vinäger
4 tomater hackade
1 dl fint strimlade soltorkade tomater
2 msk hackad mandel
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt

1. Stek vitlök och aubergine i rikligt med olivolja i några minuter.

2. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under omrörning tills auberginen är mjuk, ca 10 min.

3. För att smakerna ska nå sin fulla potential låt allt sjuda tillsammans ett tag.

4. Servera med exempelvis en fräsch gurksallad eller andra färska grönsaker.

Onsdag

Sesamnudlar deluxe

1 paket risnudlar
2 msk sesamolja
1 msk risvinäger (eller annan vinäger)
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk jordnötssmör
3 gröna hackade chilifrukter
3 msk sesamfrön
4 msk japansk soja
2 msk pressad lime
1 msk pressad citron
2 msk rapsolja
Färsk koriander
Salladslök

1. Blanda alla blöta ingredienser: vitlök, chili och sesamfrön i en skål till en dressing.

2. Koka nudlarna i saltat vatten tills de är mjuka, se upp för att överkoka. Häll av nudlarna i ett durkslag, häll sedan ner dem i skålen med dressingen.

3. Blanda runt, försiktigt men noga. Ha gärna lime att smaka av med vid servering.

4. Smaka också av under tillagningens gång för att få en bra balans mellan alla smaker.

Receptet kommer från Vegourmet

Torsdag

Korv stroganoff

2 msk matolja
1 gul lök
400 g sojakorv
400 g krossade tomater
1½ dl naturell växtbaserad yoghurt
1½ dl sojagrädde
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
svartpeppar

1. Finhacka den gula löken och skiva sojakorvarna. Bryn lök och korv i matoljan i några minuter tills allt har fått fin färg.

2. Tillsätt krossade tomater, yoghurt, sojagrädde, tomatpuré, salt och svartpeppar.

3. Rör om och låt stroganoffen puttra på i 5 minuter.

4. Servera med ris.

Receptet är gjort av Mattias Kristiansson.

Fredag

Sloppy Joe wraps

2 msk olivolja
1 liten gul lök
2 selleristjälkar
2 stora grillade paprikor
1/2 fint hackad röd chili
1/2 tsk rökt paprikapulver
250 g tofu
1 tsk kummin
1 tsk malen muskotnöt
1 burk svarta bönor
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk vinäger
1 1/2 msk mörk soja (kinesisk)
1 tsk salt

Till servering (förslag):
6 fullkornswrapbröd
romansallad
rödkål
rödlök
avokado

1. Värm upp oljan i stekpanna på medelvärme. Lägg i hackad gul lök, hackad selleri, hackad paprika, finhackad chili och paprikapulver.

2. Smula tofun i mindre bitar och stek med i grönsaksblandningen i några minuter tills allt har fått färg. Strö över kummin samt muskot. Låt steka i någon minut till.

3. Häll i svarta bönor, krossade tomater, tomatpuré, vinäger och soja. Koka upp och låt det sjuda i 5-10 min.

4. Slå in röran i wrapbröden, tillsammans med de färska grönsakerna. Servera.

Lördag

Smörgåstårta

Vitt rostbröd, skär bort alla kanter
Bostongurka
1 st tartextub, ört eller naturell
2 citroner, till lagren och till dekoration
5 dl naturell sojayoghurt
2 st tångkaviar (finns både röd och svart), en till lager och en till dekoration
2 rödlök, en till lager och en till dekoration
2 Oatly ifraiche
Senap
Örtsalt
Övrig dekoration efter smak och tycke

1. Lägg ut brödskivor utan kanter på en bricka eller annat underlägg.

2. Lager 1: Blanda Tartex, bostongurka och stänk av citron. Smeta ut över brödskivorna.

3. Lägg ett nytt lager bröd därpå. Lager 2: Blanda Alpro naturell yoghurt, finhackad rödlök och tångkaviar (finns både svart o röd). Smeta ut.

4. Lägg ett nytt lager bröd därpå.

5. Blanda ifraiche med senap, citron, örtsalt. Spä eventuellt ut med lite naturell yoghurt. Det går också bra att ha använda äggfri majonnäs istället. Gör ett lagom fast, lagom rinnigt lager att smörja in hela tårtan med. Fördela toppingen på toppen och kring alla sidor. Ställ in i kylen täck med plastfolie så står hela smörgåstårtan till sig.

6. Garnering. Förslag: Sallad runt hela smörgåstårtan för att dölja kanterna och bädda in den snyggt. Dekorera med tångkaviar, kiwi, physalis (dela) körsbärstomater (dela), vindruvor (dela) gurka, skivade rädisor, veganost skuren snyggt eller rullad, vegansk salami eller skinka, hackad rödlök att strö över, ruccola att strö över.

Söndag

Havsburgare

4 dl okokta röda linser
1 vitlöksklyfta
2-3 msk hackad dill
2 msk torkade alger (ev. lite till om du vill ha mer havssmak)
1 msk tomatpuré
3 msk majsstärkelse
Saft från ½ citron
Salt och peppar
Rapsolja

1. Det här receptet gäller bara själva ”burgaren” och serveras med antingen färdigköpt hamburgerbröd eller hembakat. En hit för tillbehör är mosad avokado, tomatsås (typ ketchup), coleslaw och ännu mer färska örter!

2. Blötlägg linserna i minst 1 timme. Sila av linserna och kör i en mixer, lägg till pressad vitlök, nyhackad dill och de torkade algerna, allt ska bli till en fin smet.

3. Fortsätt mixa och pressa ned citronsaft, maizena och kryddor – det är svårt att smaka av, eftersom de okokta linserna just nu ger ifrån sig en lite besk smak, men 1 tsk salt är en bra grund.

4. Hetta upp en panna rikligt med olja, ca 1 cm. Klicka ned linssmeten när det är riktigt hett, använd gärna en stor sked eller decilitermått som du måttar burgarna med, ½-1 dl smet/burgare är lagom, platta till med en stekspade så du får den form du önskar, vänd burgaren efter ca 1 minuts stekning.

5. Lägg de färdiga havsburgarna på tjockt hushållspapper. Servera varma.

Ät helst upp burgarna när de är nygjorda, nästa dag är de inte lika goda!

Receptet kommer från Johanna och Fido som tidigare drev bloggen vegoteket.se.