Måndag

Paella

1 dl olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket, 1⁄2 g, saffran
1 röd paprika
1 burk, 400 g, kronärtskockor
1 ask, 250 g, cocktailtomater
ev 400 g fast tofu, valfritt vegokött eller veganska räkor (finns i vissa asiatiska matbutiker)
4 dl risottoris, t ex arborio
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 ask, 150 g, sockerärtor
Salt
Svartpeppar

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna och fräs mjuk i olivoljan. Den ska inte få färg. Tillsätt saffran och rör om.

2. Hacka paprikan, halvera kronärtskockorna och cocktailtomaterna samt skär tofun i mindre tärningar. Släng ner i kastrullen tillsammans med ris, vatten och buljongtärningen.

3. Koka upp och låt puttra på under lock i 15 minuter eller tills riset nästan är klart. Rör ner sockerärtorna och låt stå i 2 minuter.

4. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!

Tisdag

Blomkålssoppa med nötsting

1 stor blomkål, buketterna
1 gul lök
1 näve pumpafrön, solrosfrön, cashewnötter eller vad du gillar.
1 liter god buljong
2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Salt och peppar

1. Hacka lök och fräs på låg värme i en stor gryta.

2. Ansa blomkålen och skär ner den i buketter. Låt dem fräsa med lite grann i grytan. Salta och peppra ordentligt och slå över buljongen.

3. Låt tillagas på medelvärme i 15-20 minuter.

4. Mixa soppan slät, tillsätt grädden och smaka av.

5. Rosta nötter och frön i en torr stekpanna.

6. Servera med gott bröd, ringla olivolja över soppan och strö nötter på.

Av Hanna och Björn Gadd

Onsdag

Spenatpaj med oliver och pinjenötter

Pajdeg
1½ rågmjöl
1½ fullkornsvetemjöl
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten

Fyllning
500 g frusen hel spenat
2 dl riven veganost (t.ex. Astrid & Apornas ”Italiensk smak”)
1 vitlöksklyfta, finriven
2 dl svarta oliver, grovhackade
1 tsk ljus sirap
150 g silkestofu
5 dl naturell sojayoghurt
Salt och svartpeppar
1-2 dl pinjenötter

1. Pajdeg: Nyp ihop mjölsorterna och smöret i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform 22-24 cm i diameter. Pricka med en gaffel och förgrädda i 225 grader i 10 minuter.

2. Fyllning: Tina spenaten och pressa sedan ut så mycket vatten ur den som det bara går. Hacka grovt. Blanda spenaten med riven vitlöksklyfta, grovhackade oliver, sirap och 1 dl av veganosten. Salta och peppra generöst.

3. Blanda ihop tofu, sojayoghurt, salt och svartpeppar i en skål. Använder du silkestofu är det bara att vispa ihop annars får du mixa med en stavmixer eller slänga ner i en matberedare. Blanda sedan yoghurtröran med spenaten. Häll ner i pajskalet och toppa med resterande veganost och pinjenötter.

4. Grädda pajen i 20-30 minuter. Om pinjenötterna börjar få för mycket färg så täck allt med en bit aluminiumfolie.

av Mattias Kristiansson

Torsdag

Het pasta med kronärtskocka och vegofiléer

Olja att steka i
1 halv röd chili
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g Anammas filéer eller annat vegokött
2 tsk buljong / 1 buljongtärning
500 g krossade tomater
1 dl vatten
100 g marinerade kronärtskockor
1 dl hackade örter (basilika, persilja, timjan)
3-4 msk vinäger (gärna rödvinsvinäger)
2 msk socker

1. Hetta upp en panna med olivolja och stek vegofiléerna tills de har fått en fin yta. Lägg över dem på en tallrik.

2. Hacka lök, vitlök och chili fint. Fräs den gula löken i olivolja i den uppvärmda pannan tills den är genomskinlig, fortsätt sedan med vitlöken och den hackade chilin i ytterligare någon minut. Strö över sockret och låt det få blanda sig med resten till det har smält. Smula över lite buljong, rör om och häll sedan på krossade tomater, vatten och rödvinsvinäger.

3. Koka upp och låt det få småputtra i 10-15 minuter.

4. Hacka under tiden de färska örterna och tillsätt dem sen med de marinerade kronärtskockorna. Sänk värmen så att det nätt och jämt puttrar. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet från pastan och servera sedan med tomatsåsen. Toppa gärna med lite färska örter eller riven veganost (t.ex. Astrid & Apornas mozzarella).

Av Fido och Johanna som tidigare drev bloggen Vegoteket.

Fredag

Tofugratäng med citron- och dillsås

Sås
500 gram fast tofu
½ purjolök
2 msk kapris
2-3 msk frusen dill
1 citron, både skalet och saften.

Mos
1 kg mjölig potatis
3 dl osötad växtmjölk
3 dl växtgrädde
3 msk mjölkfritt margarin
Lite riven muskotnöt
Lite persilja (valfritt)
Salt och vitpeppar

1. Skala och koka potatis, sätt på ugnen på 225 grader.

2. Smula tofu i en bunke, ha i saft och skal från en halv citron, grovhackad kapris samt salt och peppar.

3. Skär purjolöken i tunna strimlor och stek på låg värme i en panna. Slå på vegetabilisk grädde och krydda med andra halvan av citron, dill, samt salt och peppar. Låt koka upp och ta sedan bort från plattan.

4. När potatisen är färdigkokt häller du av vattnet och stöter eller vispar dem med tillsammans med mjölk och margarin. Krydda med salt, vitpeppar, lite riven muskot och eventuellt persilja.

5. Klicka ut moset i en oljad, ugnssäker form. Placera tofun i mitten och slå såsen däröver. Kör i ugnen i 15-20 minuter eller tills dess att mosets toppar blivit gyllenbruna.

Av Hanna och Björn Gadd.

Lördag

Långkokt chili med bönor och rotfrukter

2 gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
2 morötter
3 stora potatisar
1,5 chilifrukt
1 burk eller 3 dl kokta svarta bönor eller kidneybönor
3 burkar hela tomater
0,8 liter grönsaksbuljong

Kryddor (om du inte hittar alla kryddor, ta lite mer av de andra bara):
1 msk korianderfrön
2-3 msk spiskummin
Eventuellt 1-2 msk rökt paprikapulver
3 lagerblad
Salt och peppar
Eventuellt en skvätt tequila för känslan.

Tillbehör: Limeklyftor, nachos, färsk koriander.

1. Hacka lök, vitlök, potatis och morot i mindre bitar.

2. Fräs löken tills den mjuknat.

3. Ha i resten av grönsakerna samt bönor och fräs det några minuter tillsammans med alla kryddorna.

4. Slå på tomat och buljong. Låt koka upp och sätt det sedan på minsta plattan på låg värme. Slå över spriten.

5. Låt stå i 1-4 timmar. Är ännu godare dagen efter!

Av Hanna och Björn Gadd.

Söndag

Grekisk moussaka

1 kg fast potatis
2 auberginer
800 g sojafärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1½ dl vitt vin (vatten, eller grönsaksbuljong funkar också bra)
1 tsk torkad oregano
2 msk fryst eller färsk hackad persilja
1½ tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Tomatskivor att toppa med

Bechamelsås
25 g mjölkfritt smör
4 msk vetemjöl
3 dl osötad sojamjölk
2 dl vatten
Salt
Vitpeppar
Riven muskotnöt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginerna hyfsat tunt och stek sedan i olivolja så att den får lite färg. Lägg över i en skål så länge. Skiva potatisen hyfsat tunt och stek även den i olivolja tills den får färg. Lägg över i en annan bunke.

2. Hacka de gula lökarna och vitlöken fint. Stek sedan löken tillsammans med sojafärsen på medelhög värme tills allt får färg. Tillsätt tomatpuré, krossade tomtar, vitt vin, oregano, persilja, salt och peppar. Rör runt och låt bubbla på i ca 15 minuter.

3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i 1 minut. Vispa nu ner osötad sojamjölk, lite i taget så att det inte blir klumpar. Fortsätt med vattnet och låt bubbla på tills att tjocknar. Glöm inte att vispa runt hela tiden. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.

4. Bred ut den stekta potatisen i botten på en stor gratängform. Bred sedan ut köttfärsröran över potatisen. Fördela aubergineskivorna över köttfärsen och toppa med bechamelsås. Toppa eventuellt med tomatskivor.

5. Grädda i 30-40 minuter. När det är 10 minuter kvar kan du höja temperaturen till 225 grader så att ytan får en fin färg.

Av Mattias Kristiansson.