Måndag

Guldgryta med aioli

500 naturell tofu
2 msk olivolja
2 morötter
1/2 fänkål
1/2 purjolök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 g saffran
2 dl torrt vitt vin
1 ½ grönsaksbuljongtärning plus 8 dl vatten
1 dl soja/havregrädde
4 msk finhackad färsk dill
1 krm cayennepeppar
salt och nymald svartpeppar
1 citron

Aioli
1,5 dl osötad sojamjölk (obs måste vara sojamjölk)
2 dl rapsolja
2 tsk vinäger
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt och peppar
1 vitlöksklyfta
cayennepeppar
gurkmeja

1. Skala, skölj och finhacka alla grönsaker. Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med saffran.

2. Tillsätt vinet, grädden och buljongen. Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter och skär under tiden tofun i ca 3×3 cm stora bitar. Lägg i tofun och fortsätt koka på svag värme i drygt 10 min eller tills grönsakerna börjar bli mjuka.

3. Vänd i dillen och smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar.

4. Klyfta upp citronen och lägg upp i en skål till serveringen.

5. Blanda sojamjölken, rapsolja, vinäger och citron i en mixer. Blanda på högsta läge under 1-2 minuter.

6. Om majonnäsen är lite för fast tillsätter du en skvätt sojamjölk – är resultatet det motsatta tillsätter du mer olja – och mixa en omgång till.

7. När konsistensen är precis så som du vill ha den vänder du ner vitlöken, lite cayennepeppar och gurkmeja. Smaka av med salt och peppar.

8. Servera gärna grytan med ris/potatis eller ett gott bröd och toppa varje portion med en klick aioli och en dillkvist.

Recept och foto: Charley Karlsson.

Tisdag

Spaghetti och göttfärssås med tomatsallad

Göttfärsen
2 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g sojafärs
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar

Tomatsallad
1 rödlök
1 kruka basilika
4 tomater eller 2 askar cocktailtomater
4 msk olivolja
1/2 färsk citron

1. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Stek lök och sojafärs i matoljan tills det har fått fint med färg.

2. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och sojagrädde.

3. Låt färssåsen puttra på låg värme i 30 minuter. Ju längre desto godare så färsen kan med fördel påbörjas någon/några timmar i förväg.

4. Skiva löken och tomaterna och varva dem på ett fat. Eller grovhacka allt och lägg i en skål.

5. Riv över basilikabladen och häll på oljan och pressa över citronen. Avsluta med lite flingsalt.

6. Servera med nykokt spaghetti.

Recept och foto: Charley Karlsson.

Onsdag

Fuskpinnar med potatismos och kall dillsås

Fuskpinnarna
500 g tofu
2 dl vetemjöl
2 dl växtgrädde
2 dl ströbröd
2 tsk citronpeppar

Kall dillsås
2 dl naturell sojayoghurt
1 dl vegansk majonnäs
½ paket fryst dill eller hackad färsk
½ paket fryst gräslök eller hackad färsk
Salt och peppar

Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 dl växtmjölk
25 g vegetabiliskt margarin
1 krm salt
2 krm vitpeppar

1. Börja med den kalla såsen. Blanda allt och ställ in i kylen till servering.

2. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 10 – 15 min. Häll av kokvattnet. Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen. Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar.

3. Under tiden potatisen kokar gör du fuskpinnarna. Skär tofun i fiskpinnestora bitar. Ta sedan fram 3 fat och häll upp mjölet på ett, grädden i ett och i det sista blandar du ströbröd och citronpeppar.

4. Doppa varje tofubit först i mjöl, sedan grädden och sist i ströbrödet. Se till att alla sidor blir täckta med paneringen.

5. Stek sedan fuskpinnarna på medelvärme tills de är gyllenbruna på varje sida.

Serveras med fördel tillsammans med gröna ärtor eller rivna morötter.

Recept och foto: Charley Karlsson.

Torsdag

Gulashsoppa

4 potatisar
1 paprika
1 stor gul lök
2 msk olja
500 g sojafärs
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
2 tsk paprikapulver
salt och peppar

1. Skala lök och potatis. Dela och kärna ur paprikan. Skär grönsakerna i tärningar.

2. Fräs grönsaker och sojafärs i oljan i en gryta eller kastrull.

3. Tillsätt vatten, buljongtärning, krossade tomater och kummin. Koka sakta ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

4. Servera gärna soppan med en klick Oatly Ifraiche, vegansk majonnäs eller osötad sojayoghurt.

Recept och foto: Charley Karlsson.

Fredag

Fooled pork i pitabröd

8 pitabröd
Sallad
Gurka
Tomat
1 rödlök
1 avokado
Tabasco eller Srirachasås
Sojagrädde
Olja
Vitlök
2 burkar Green Young Jackfruit (1 paket sojastrimlor om du inte får tag på Jackfruit)
Cajpes grillmarinad
Salt
Peppar
Grillkrydda
ca 1 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong

1. Öppna jackfruit-burkarna och häll av vätskan, lägg bitarna i en kastrull, häll på vatten och låt sjuda försiktigt i ca 1 timme i pannan. Häll sedan av vattnet. Lägg jackfruiten i en ugnsfast form.

2. Pensla över grillmarinad (måtta själv efter smak). Grilla i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Ta sedan ut formen och mosa jackfruiten med en gaffel, så det blir trådigt. Smaka av, och lägg eventuellt till mer grillmarinad efter smak. Ställ tillbaka in i ugnen i ca 5 minuter.

3. Med torkade sojastrimlor: Koka sojastrimlorna enligt förpackningen och häll av vattnet. Marinera dem med grillmarinaden i 5 min och stek dem sedan kraftigt i en stekpanna med lite olja tills de fått yta och färg.

4. Vitlökssås: Blanda 2 ½ dl veg grädde med 4 msk matolja och 1-2 pressade vitlöksklyftor efter smak. Rör om och smaka av med salt och peppar.

5. Servera köttet i pitabröd med alla grönsaker och såserna. Det är nästan otroligt att en frukt kan bli så likt kött som det faktiskt blir med det här receptet.

Recept och foto: Charley Karlsson.

Lördag

Quinoaburgare med crème på soltorkade tomater

Burgarna
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 påsar babyspenat a 70 g
2 burkar kikärter a 400 g, ca 6 dl kokta
4 dl kokt vit quinoa
4 msk majsstärkelse
Salt
Svartpeppar

Creme på soltorkade tomater
1 burk vita bönor a 400 g, ca 3 dl kokta
8 soltorkade tomater
2 msk vatten
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar

Klyftpotatis
800 g fast potatis
Olivolja
Salt
Svartpeppar

1. Burgarna: Hacka den gula löken fint. Fräs i lite olivolja. Blanda ner spenaten och låt fräsa med tills den mjuknat.

2. Häll över allt i en skål. Häll av spadet från kikärterna och skölj.

3. Mixa fint i en matberedare. Skrapa ner i lök och spenatskålen. Blanda även ner kokt quinoa, majsstärkelse, salt och svartpeppar.

4. Forma till fyra biffar och stek dem gyllene i olivolja.

5. Creme på soltorkade tomater: Häll av spadet från de vita bönorna och skölj.

6. Mixa ihop med hackade soltorkade tomater, vatten riven vitlöksklyfta, salt och peppar.

7. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.

8. Skär potatisarna i klyftor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Salta och peppra.

9. Rosta potatisklyftorna i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och känns klara inuti.

Recept och foto: Mattias Kristiansson.

Söndag

Gräddig pärongryta med ris

Ris till 4 personer
1 paket chi-chi
2 msk mjölkfritt margarin
1 tsk salt
2 st vitlöksklyftor
2,5 dl växtbaserad grädde
1 st grönsaksbuljong
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk sambal oelek, sriracha eller tabasco
2 st päron
1 dl grovhackade, rostade valnötter

1. Koka riset enligt beskrivningen på förpackningen.

2.Skala färsk ingefära och riv på ett rivjärn. Skala och pressa eller hacka vitlöken. Fräs dessa tillsammans med sambal oelek etc i olja eller vegetabiliskt margarin.

3. Dela chi-chi-bitarna på hälften. Tillsätt dem till kryddorna i kastrullen. Lägg i buljongtärningen och se till att den löses upp. Fräs på medelhög värme.

4. Häll sedan i grädden, sänk värmen och låt dra i ca 5 min. Tänk på att vegetabilisk grädde lätt förlorar sin krämighet om den får koka på hög värme under för lång tid.

5. Smaka av med salt och peppar.

6. Dela päronen i klyftor och ta bort kärnorna. Stek klyftorna i vegetabiliskt margarin i en stekpanna. De är klara när fruktköttet har fått en gyllenbrun färg.

7. Rosta valnötter tillsammans med lite salt i en torr stekpanna. Rosta nötter gör du på medelhög värme och genom att regelbundet skaka stekpannan så att nötterna inte bränns vid.

Chi-chi
Chi-chi är en produkt som är baserad på soja och som produceras av Astrid och Aporna. Chi-chi brukar beskrivas som ett bra substitut till kyckling. Har du svårt att få tag på chi-chi-bitar kan du byta ut dem mot till exempel tofu, stora vita bönor, Weef, Tzay eller sojaproteinbitar.

Recept och foto: Andrea Gunnarsson