Måndag

Biff à la Lindström med stuvade morötter

Biffarna
1 burk kidneybönor
1 burk borlottibönor (eller andra bönor, t ex svartögda)
1 ½ dl havregryn
½ dl vetemjöl
1 liten gul lök eller en halv större
1 dl inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 msk kapris
1 msk rödbetslag
Salt och svartpeppar
Mjölkfritt smör eller olja till stekning

Stuvade morötter
10 st morötter
4 dl vatten
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Salt och peppar

Stuvningen
2 msk mjölkfritt smör
1 liten gul lök eller en halv större
2 msk vetemjöl
3 dl växtmjölk, t ex havre eller soja
1 dl vatten
Salt och peppar

1. Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa dem i en matberedare tillsammans med havregryn och mjöl och häll sedan över i en bunke.

2. Finhacka gul lök, rödbetor och saltgurka och vänd ner i bönsmeten tillsammans med kapris, rödbetslag, salt och svartpeppar.

3. Forma till åtta biffar och stek i mjölkfritt smör eller olja.

4. Skala morötterna och halvera dem. Koka upp vatten och kryddor och låt sedan morötterna sjuda i ca 15 minuter eller tills de är mjuka.

5. Finhacka den andra löken.

6. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt löken och fräs till den har blivit lätt genomskinlig. Pudra över vetemjölet och rör om.

7. Vispa ner mjölk och vatten lite i taget så att det inte blir några klimpar. Låt sjuda tills stuvningen tjocknar och smaksätt med salt och vitpeppar.

8. Blanda stuvningen med morötterna och servera till biffarna. Ha gärna lite sallad eller annat grönt till!

Tisdag

Kikärtswok med sötsur sås

Ris för 4 personer
1 liten burk ananasringar inklusive spad
1 dl äppeljuicekoncentrat
1 dl vatten
½ dl chilisås
1 msk japansk sojasås
1 lime, saften
½ msk majsstärkelse
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Rapsolja att woka i
500 g frysta wokgrönsaker
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta

1. Ta upp ananasringarna och skär dem i bitar. Häll spadet i en bunke och vispa ihop med äppeljuicekoncentrat, vatten, chilisås, sojasås, limejuice och majsstärkelse.

2. Hacka lök och vitlök fint. Bryn i olja i en wokpanna. När löken är genomskinlig, höj temperaturen och häll i wokgrönsakerna. Det ska vara riktigt hett så att grönsakerna wokas istället för kokas. Låt dem få lite färg och bli mjuka.

3. Häll vätskan ur bunken över woken och låt koka upp. Låt koka i 2 minuter så att såsen tjocknar något.

4. Tillsätt avrunna kikärtor och ananasbitar. Smaka eventuellt av med mer sojasås. Har du ingen wokpanna så använd en stor stekpanna istället.

Receptet är hämtat ur boken Ännu mera vego av Lisa Bjärbo och Sara Ask. Du hittar mer info om denhär.

Onsdag

Matvetesallad med rostad mandel, hummus och avokado

4 dl matvete
1 ½ dl sötmandel
1 msk hackad färsk ingefära
3 dl kokta gröna linser
½ rödkålshuvud ca 200 g
2 avokador
12 torkade aprikoser

Hummus

½ dl sesamfrön
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter a 400 g ca 3 dl kokta
½ dl olivolja
½ dl citron, saften
Salt

Dressing

½ kruka färsk mynta
2 lime, saften
1 dl olivolja
1 tsk hackad chili
2 tsk socker

1. Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Det tar 3-5 minuter. Hacka (om du vill, de kan serveras hela också) och lägg i en skål.

2. Skala och hacka ingefäran fint. Skölj linserna och låt dem rinna av. Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt ingefära och linser och stek i några minuter.

3. Rosta sesamfröna så att de får lite färg i en torr stekpanna. Det brukar ta 3-5 minuter. Passa hela tiden och skaka pannan så att de inte bränns. Mixa fröna med vitlök, kikärter och olivolja, enklast med hjälp av en stavmixer. Smaka av med citronjuice och salt.

4. Gör dressingen genom att mixa mynta, limejuice, olivolja, chili och socker, lättast med en stavmixer.

5. Strimla rödkålen, tärna avokadon och skär aprikoserna i mindre bitar. Blanda med matvete, linser och mandel. Servera med dressing och toppa med en klick hummus.

Receptet kommer från kokboken Ännu mera vego, av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Fotot är taget av Ulrika Pousette.

Torsdag

Dal bukhari med raita

3 dl belugalinser
1 gul lök
4 tomater
2 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 färsk chili
2 msk tomatpuré
50 g mjölkfritt smör eller ½ dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
½ tsk gurkmeja
1 msk socker
1 dl havre- eller sojagrädde
3 dl vatten
Salt

Raita – yoghurtsås
2 ½ dl sojayoghurt
½ gurka
½ kruka färsk mynta
Salt

1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten och mosa sönder linserna grovt med en gaffel. Du vill ha några linser hela och några mosade.

2. Hacka den gula löken, ingefäran, tomaterna vitlöksklyftorna och chilin fint. Släng ner i en matberedare tillsammans med tomatpuren och mixa slätt. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.

3. Häll nu ner tomatsåsen bland bönorna tillsammans med mjölkfritt smör, garam masala-krydda, spiskummin, lagerblad, gurkmeja, rårörsocker, grädde och vatten.

4. Låt sjuda i 30 minuter med locket på glänt. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Såsen ska tjockna och bli härligt krämig. Smaka av med salt.

5. Servera med ris eller naanbröd och Raita.

6. Häll ner yoghurten i en skål.

7. Riv gurkan på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka myntan fint.

8. Blanda ner gurkan, myntan och saltet i yoghurten.

Recept: Mattias Kristiansson. Foto: Linus Hallgren

Fredag

Potatisgratäng med bönbiffar

Potatisgratäng
1 kg fast potatis
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor (eller mer, efter smak)
5 dl havre- eller sojagrädde
Matolja eller vegetabiliskt margarin

Biffarna
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
Färska champinjoner, ca 10 st
100 g cashewnötter (uteslut för mer budgetvariant)
½ dl vetemjöl
1 lök
3 dl kokt bovete
2 dl vatten
Salt
Peppar

1. Sätt på ugnen på 200 grader.

2. Koka 1 dl krossat eller helt bovete i 3 dl vatten (till biffarna). Låt det först koka upp, häll av vattnet och tillsätt nytt vatten, låt det koka upp igen och låt det sedan stå på låg värme tills allt vatten kokat in i bovetet och då bovetekornen känns mjuka. Medan bovetet kokar kan du börja med potatisgratängen.

3. Den här potatisgratängen gör vi i två steg. Först i en stekpanna och sedan i ugnen. Det gör den mycket krämigare och godare! Det som händer i stekpannan är att stärkelsen löses ur potatisen och binder samman hela rätten. Tiden i ugnen förkortas också något med detta tillvägagångssätt.

4. Skala och skiva potatisen (lättast skivar du potatisen i en matberedare). Skala och skiva löken tunt. Skala och pressa vitlöken. Ta fram en stor stekpanna. Smält fett och fräs först löken tillsammans med vitlöken något utan att det tar färg. Häll sedan i potatisen och salta och peppra rikligt, potatisen drar åt sig mycket salt. Häll i all grädde. Låt potatisen puttra i grädden på medelhög värme tills stärkelsen har lösts ut och blandningen blir tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt. Häll över blandningen i en ugnsfast form och grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka eller smaka dig fram till om gratängen är färdig.

5. Medan gratängen är i ugnen sätter du igång med biffarna. Det här receptet utgår från färdigkokta bönor eller bönor på konserv. Skala och hacka löken som du fräser i lite fett i en stekpanna. Lägg löken åt sidan. Dela svampen i små bitar, lagom är varje svamp i minst sex bitar. Stek den i en stekpanna, först utan fett för att svampen ska vätska ur sig. När all vätska från svampen ångats bort kan du ha i lite fett samt strö över lite salt och steka svampen en stund i detta. Lägg även svampen åt sidan.

6. Mixa nu kidneybönor, kikärtor, kokt bovete, vetemjöl, vatten, lök och cashewnötter med en mixerstav eller i en matberedare. Blanda sedan (mixa ej) bönsmeten med svampen som vi vill ska vara i bitar. Smaka av med salt och peppar. Forma små biffar som du steker i vegetabiliskt margarin eller olja i en stekpanna på låg värme. Var inte för snabb med att vända biffarna utan låt dem sätta sig så håller de bättre när du sedan vänder dem. Först på slutet höjer du värmen för att ge biffarna en fin stekyta.

7. Servera potatisgratängen och biffarna med edamamebönor och tomater eller annat gott grönt.

Lite allmänna bifftips:

Det finns lite olika tips till framgång då man gör veganska biffar, bollar, järpar eller vilken form man nu väljer (eller som smeten väljer att ta):

Låt smeten stå och ”svälla” en stund innan du formar och steker den.
Förgrädda biffarna i ugnen på ungefär 150 graders värme för att de ska binda samman och hålla ihop och stek dem sedan i en stekpanna för att ge dem en fin stekyta.

Stek alltid biffarna eller färsbullarna på låg värme. Det gör att smeten binder bättre och biffarna/bollarna håller ihop. Höj istället värmen på slutet för att få en fin stekyta. Så låt det gå i två steg: hålla ihop och genomgräddning först, sedan stekyta.

Det är lättare att forma biffarna om du har lätt fuktade händer när du arbetar med smeten.

I det här receptet används bovete som bindmedel. I andra recept kan du finna kokt potatis, havregryn, chiafrön, majsstärkelse eller vetemjöl.

Här har vi föreslagit färdigkokta bönor på konserv, annars är ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ att köpa torkade bönor och koka själv. Gör storkok och frys in så har du alltid bönor att ta fram till middagen. Det finns mängder av olika linser och bönor och alla har olika smak, form, konsistens och koktid. Följ anvisningarna på paketen.

Recept och foto: Andrea Gunnarsson.

Lördag

Spansk böngryta

3 msk olivolja
150 g sojakorv med chorizosmak
1 paket Oumph! Pure chunk
4 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk hackad rosmarin
2 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin
600 g krossade tomater
400 g stora vita bönor, sköljda och avrunna
Hackad färsk persilja

1. Skär korvarna i bitar och stek i olja tillsammans med Oumpf-bitarna i några minuter tills de börjar få färg.

2. Krossa vitlöksklyftorna och hacka rosmarinen. Rör ner i pannan tillsammans med paprikapulver och stek i ytterligare några minuter tills det börjar dofta från kryddorna.

3. Slå på vin och koka i någon minut.

4. Sänk värmen, häll i krossade tomater och låt sjuda i 10 minuter. Häll i en skvätt vatten eller mer krossade tomater om du vill ha mer vätska i grytan.

5. Rör ner bönorna, värm upp och servera med hackad färsk persilja och ris eller bröd.

Om köttsubstituten:
Sojakorv och Oumph är förslag på proteinkällor i denna rätt som passar mycket bra. Har du svårt att få tag på dessa, tycker det blir dyrt eller om du tycker bättre om rena baljväxter som proteinkälla så går det självklart bra att byta ut eller utesluta dem båda eller någon av dem. Du kan experimentera med andra köttsubstitut såsom sojaprotein, tofu eller seitan alternativt prova olika bönor eller linser, exempelvis små svarta linser som passar bra i grytor då de inte så lätt kokar sönder.

Recept: Sofia von Porat. Foto: Nathan Schacherer.

Söndag

Lasagne med vitkålssallad

Lasagne
1 paket lasagneplattor
1 påse frusen spenat, gärna bladspenat

Lins- och tomatsås
2 gula lökar
3 dl röda linser
2 paket krossad tomat
1 buljongtärning
Salt och peppar
Torkad basilika
Torkad oregano
Olja

Bechamelsås
1 liter sojamjölk
1 dl vetemjöl
100 g vegetabiliskt margarin
Salt
Peppar

Vitkålssallad
1 dl olja
1 dl vinäger
½ dl vatten
½ dl strösocker
½ tsk salt
½ medelstort vitkålshuvud
Svartpeppar, grov- eller mellanmalen

1. Ta fram spenaten från frysen och tina den.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skala och hacka löken. Fräs den tillsammans med basilika och oregano i rikligt med olja, gärna så mycket som en halv till en deciliter, det gör susen för smaken i slutänden. Tillsätt krossad tomat, linser, buljongtärning och låt småkoka på medelhög värme till linserna är klara, ca en kvart. Smaka av med salt och peppar.

4. Ta fram en kastrull och alla ingredienser till bechamelsåsen. Sätt plattan på medelhög värme och smält margarinet. Pudra över vetemjöl och vispa samman dessa två så att mjölet löser sig i margarinet. Tillsätt sojamjölken lite i taget under omrörning. Såsen ska tjockna för varje gång du tillsätter mer mjölk. Tillsätt ungefär en deciliter åt gången. Det går ganska fort för såsen att tjockna så se till att ha allt framme och förberett när du väl sätter igång. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i ungefär fem minuter. Får inte såsen koka så försvinner inte smaken av mjöl. Smaksätt såsen med salt och peppar.

5. Ta fram en ugnssäker form. Börja bygga lasagnen i följande ordning: Tomatsås i botten/lasagneplattor/Bechamelsås som täcker plattorna/Spenat/Lasagneplattor/Béchamelsås/Tomatsås/Lasagneplattor/Bechamelsås

6. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader. Titta till lasagnen efter halva tiden, ser översta lagret torrt ut kan du trycka ner allting lite i formen så att vätska från botten stiger upp över de översta lasagneplattorna.

7. Strimla vitkålen, antingen med en osthyvel (ger tunna fina strimlor), i en matberedare eller genom att skära den med kniv och lägg i en skål. För att den ska bli extra god och krispig rekommenderar en del att man lägger vitkålen i iskallt vatten en stund. Koka samman olja, vinäger, vatten, salt och socker. Häll vätskan över salladen och smaksätt med svartpeppar och oregano. Arbeta gärna in dressingen i vitkålen genom att knåda vitkålen med händerna. Salladen blir godare ju längre den får stå och dra.

Recept och foto: Andrea Gunnarsson