Djurrätt

Vi stängde pälsdjursfarm – nu firar chinchillorna 10 år i frihet!

2014 fanns bara en chinchillafarm kvar i Sverige, som i omkring 50 år hade fött upp och dödat chinchillor för sin päls. Efter en intensiv kampanj av oss i Djurrättsalliansen lyckades vi få farmen stängd och kunde omplacera de 243 chinchillor som fanns vid liv. Flera lever fortfarande i sina kärleksfulla hem – idag firar de tio år i frihet.

Den 17 oktober är det tio år sedan Sveriges sista chinchillapälsfarm stängdes, och Djurrättsalliansen omplacerade de 243 chinchillor som fanns vid liv på farmen. Innan nedläggningen hade Djurrättsalliansen drivit en intensiv kampanj; vi uppmanade myndigheterna att vidta åtgärder gentemot farmen, som bröt mot djurskyddslagen, och informerade om att vi stod redo att hjälpa till med omplacering av djuren. Till sist beslutade länsstyrelsen att djuren skulle omhändertas. Polisen åkte dit och hämtade chinchillorna, som sedan överlämnades till oss för rehabilitering och omplacering.

– Under fyra intensiva dagar såg vi till att alla chinchillorna fick komma till kärleksfulla hem. Nu firar de som finns kvar i livet tio år i frihet och det är fantastiskt att följa dessa underbara individer. Att det sedan 2014 inte dödats några chinchillor för sin päls i Sverige och att vi kunde rädda de här djuren är en av våra största segrar för djuren, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Så här såg chinchillafarmen ut innan den stängdes. Burarna var för små, vilket var en av orsakerna till att länsstyrelsen valde att stänga ner farmen och omhänderta djuren.

På farmen hade alla avelshonor en hård stålkrage runt halsen för att de inte skulle kunna ta sig in i varandras burar, medan hanarna skulle ha möjlighet att gå runt och para sig. Stålkragarna klipptes av vid omhändertagandet.

Många av stålkragarna hade vuxit fast i huden eller satt så hårt att djuren blödde.

I de nya hemmen fick chinchillorna möjlighet att springa runt, hoppa och för första gången mötas av kärlek. Många av de honor som räddades från farmen var dräktiga och födde senare ungar så i slutändan räddades över 300 chinchillor från liv och död inom pälsindustrin. Flera av chinchillorna lever än idag, efter tio år i frihet.

2015 dömdes farmaren för brott mot djurskyddslagen men friades från åtalspunkten djurplågeri. Hans straff blev dagsböter på 8 000 kronor.

De räddade chinchillorna Boris och Florian bor än idag tillsammans i sitt hem som de placerades i 2014.

Chinchillorna har firat tio jular i frihet, snart är det dags för den elfte.

Minkfarmer finns kvar – men snart är de stängda
Sedan 2014 har inga chinchillor dödats för sin päls i Sverige, men minkfarmerna är fortfarande inte stängda. Det är dock bara en tidsfråga innan alla pälsdjursfarmer är borta.

Förra hösten föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Detta i samband med att budgetpropositionen för 2024 presenterades. Tillsammans med avvecklingsstödet föreslogs även att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning. Allt tyder på att de få minkfarmer som är kvar kommer stänga ner i slutet av året.

– Vi har kämpat i många år för att stänga alla pälsdjursfarmer i Sverige och nu är vi snart där vilket är en enorm seger. Vårt outtröttliga och ihärdiga arbete för djuren har lett till förändring, vilket ger oss än mer kraft i vårt fortsatta arbete för alla djurs rättigheter, säger Malin Gustafsson.

🐾 Vill du veta mer om stängningen av Sveriges sista chinchillafarm kan du lyssna på Verkligheten i P3 två avsnitt om just detta. Första avsnittet, ”Den sista chinchillafarmen i Sverige” hittar du här. Det andra avsnittet hittar du genom att söka ”Finansmannen som blev djurrättsaktivist” i Verkligheten i P3:s arkiv.

🐾 Bli gärna månadsgivare för att stödja Djurrättsalliansens fortsatta arbete för djuren.

🐾 Du kan även swisha en valfri gåva till nummer 123 0730 739 eller genom att klicka här

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer