Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Miljöförbundet Blekinge Väst har uppgett till Djurrättsalliansen att de har gjort den årliga tillsynen på plats hos minkfarmerna och att samtliga farmer var tomma. Det fanns inga avelsdjur kvar. Förbundet uppger via mejl att: ”Som det är idag har vi inga minkfarmer som har minkar kvar. Detta gäller i vår del av Blekinge (Sölvesborgs kommun, Olofströms kommun och Karlshamns kommun”.

– Som vi har längtat efter den här dagen! Kampen för minkarna har pågått under flera decennier, så den här nyheten är en enorm seger. Enligt den information vi har finns det fortfarande enstaka aktiva minkfarmer kvar i Sverige i andra områden – så än kan vi inte fira att den sista minkfarmen är stängd. Men att farmerna i Sölvesborg, som har varit hjärtat av den svenska pälsindustrin, står tomma är ett gigantiskt steg åt rätt håll, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Detta i samband med att budgetpropositionen för 2024 presenterades. Tillsammans med avvecklingsstödet föreslogs även att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning. 

– Ett förbud är bland annat viktigt för att inga nya pälsdjursfarmer ska kunna öppnas i framtiden. Det skulle även innebära ytterligare ett steg mot den värld vi kämpar för där inga djur utnyttjas och dödas av oss människor oavsett syfte. Alla djur borde ha rätt till sina egna liv och sin frihet, precis som vi, säger Malin Gustafsson. 

180 miljoner finns nu avsatta för det här avvecklingsstödet under 2024 och 2025. Men hur stödet kommer att fungera i praktiken och vilka villkoren kommer vara för att ta del av stödet är ännu oklart. I Regeringskansliet pågår en beredning av förordningen om ekonomiskt stöd till de minkfarmsföretag som frivilligt avvecklar sin verksamhet. Till Djurrättsalliansen har Landsbygds- och infrastrukturdepartementet uppgett att de inte kan säga när förordningen kommer att träda i kraft, eller hur stödet kommer att se ut. 

Branschorganisationen Svensk minks vd uppgav tidigare i år till Djurskyddet Sverige  att samtliga minkfarmare kommer att anta erbjudandet att avveckla mot ekonomisk ersättning. Han sa även att planen är att farmerna är avvecklade innan jul i år. Djurrättsalliansen har frågat Svensk mink om detta fortfarande stämmer, men har inte fått något svar.

– Enormt många minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer under många, många år. Kampen för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Djurrättsalliansen har gång på gång avslöjat djurplågeriet genom att dokumentera minkfarmerna. Vi har anordnat fackeltåg, flygbladsutdelningar, demonstrationer, annonskampanjer, skrivit debattartiklar och rapporter till politiker. Outtröttligt arbete med att synliggöra och sätta fokus på minkarnas situation och skapa opinion har lett till förändring. Djuren behöver var och en av oss som tar kampen för deras rättigheter, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen har sedan organisationen startade 2005 kämpat för att stänga alla pälsdjursfarmer i Sverige och arbetat för en pälsfri handel. Tidigare har det även funnits räv- och chinchillapälsfarmer i Sverige. Den sista rävfarmen stängde 2001 och efter en intensiv kampanj från Djurrättsalliansens sida stängde den sista chinchillapälsfarmen 2014. Då lyckades vi även rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. 

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Stöd vår fortsatta kamp för djuren genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva, vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

 

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer