Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Flera av djuren tillhörde hotade arter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Tre bomullshuvudtamariner, två gyllenhuvade lejontamariner, två lejon, en goeldisapa, fem ringsvanslemurer och en svartvit vari (en sorts lemur). Det är några av de djur som dog på Ölands djurpark under 2023. De tillhör alla arter som är hotade och klassas antingen som sårbara, starkt eller akut hotade. Uppgifterna är hämtade från djurparkens så kallade artinventeringslista – ett register som alla djurparker årligen ska skicka in till länsstyrelsen där det ska framgå vilka djur som finns på djurparken. Om några djur flyttats eller dött under föregående år ska även de redovisas. Men någon utförlig information om dödsorsakerna för de utrotningshotade djuren på Ölands djurpark framgår inte, utan enbart kortare kommentarer som ”avliden, kontrollerad av veterinär”, ”skadad, avlivad av veterinär” samt ”avlivad, kontrollerad av veterinär”. Därför har Djurrättsalliansen ställt frågor till djurparken om dödsorsakerna, men utan att få några svar.

– Är det en strategi för att tysta ner kritik, eller varför kan de inte bara vara öppna med vad som hänt med djuren? Djur kan såklart dö av flera olika anledningar, men våra granskningar av svenska djurparker har gång på gång visat hur fullt friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas. Vilket är oerhört motsägelsefullt när djurparkerna samtidigt lockar besökare med argument om att de bevarar djur, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

Ringsvanslemurer på Ölands djurpark. Foto: Djurrättsalliansen

 

Totalt dog 38 djur på Ölands djurpark under 2023. Djurrättsalliansens tidigare granskningar har visat att djurparkerna inte har utrymme för alla djur de föder upp och att dessa så kallade överskottsdjur därför dödas. Djurparker lockar även besökare med gulliga djurungar som många gånger avlivas för att bytas ut mot nya ungar nästkommande säsong.

– Att djurparker ser dödande av djur som en slags ”lösning” är bara en av flera oetiska aspekter med de här verksamheterna. Alla djur på parkerna lever sina liv i fångenskap, långt ifrån deras rätta hemmamiljöer. De har blivit fråntagna rätten till sina egna liv och sin frihet. Djurparkerna tjänar pengar på att utnyttja djuren som nöjesobjekt. Det är en förlegad djursyn som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Vi hoppas att allt fler tar ställning för djuren och slutar besöka djurparker, säger Malin Gustafsson.

Tidigare kritik mot Ölands djurpark
Ölands djurpark har tidigare fått kritik för dålig djurhållning. I en granskning som gjordes av Smålandsnytt och P4 Kalmar 2012 berättade tidigare anställda om hur djurparken slagit ihjäl djur, låtit djur svälta till döds, undvikit att tillkalla veterinär samt att friska och utrotningshotade djur dödats. I granskningen framkom även, enligt en källa till P4 Kalmar, att djurparkens ägare ska ha sagt att ”bevarandeprojekten är bara för syns skull, det är ingen som tar det på allvar”.

Dokumentärserie granskar djurparker
I april sände Vetenskapens värld på SVT dokumentärserien ”Djurparkskriget” i två delar. Programmet söker svar på om det är etiskt försvarbart att besöka djurparker och synar bland annat djurparkernas påstående om artbevarande och lyfter det som Djurrättsalliansens granskningar visat i många år: hur friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas på djurparker.

– Det är verkligen en sevärd dokumentär, som vi tycker slår hål på djurparkernas argument om bevarande, forskning och utbildning. Förhoppningsvis bidrar serien till en ökad debatt om djurparkers vara eller inte vara och att vi rör oss mot en mer etisk framtid där djurparker i dess nuvarande form inte finns kvar, säger Malin Gustafsson.

Se Djurparkskriget här.

Tidigare djurparksgranskningar
2020 publicerade Djurrättsalliansen en granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dog på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dog under 2020. I dessa granskningar var dock Ölands djurpark inte med då de tidigare inte uppget vilka och hur många djur som dött i deras artinventeringslistor. Djurrättsalliansen sökte flera gånger kontakt med Ölands djurpark för att få del av information om antalet döda djur, utan att få svar. I år har Djurrättsalliansen kunnat berätta om att varken Parken Zoo eller Kolmårdens djurpark svarar på vad som hänt med utrotningshotade djur som dött på djurparkerna.

Så här har granskningen gått till
Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa listor framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. I Ölands djurparks lista framgår vilka djur som dött samt en kort notering om de avlidit eller avlivats. Vi har ställt frågor till Ölands djurpark vad de specifika dödsorsakerna var för vissa av djuren och djurparken har inte svarat på några av våra frågor.

Vad du kan göra
🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare, stödmedlem eller genom att skänka en engångsgåva. Läs mer här. 

Här under ser du några bilder från Ölands djurpark som Djurrättsalliansen har tagit.

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer