Djurrätt

Tips på djurvänliga sommaraktiviteter

Efter en lång vinter är sommaren äntligen här! Så vad ska vi hitta på i sommar? Djurparker och djurcirkusar går förstås helt och hållet bort. Vi tipsar här om några alternativa aktiviteter, där inga djur utnyttjas.

Parker och trädgårdsanläggningar. På många ställen runtom i Sverige finns vackra trädgårdar med något att se under varje säsong. Några förslag är Sofiero slottsträdgård i Helsingborg, Trädgårdsföreningen i Göteborg och Wij trädgårdar i Ockelbo.

Föreställningar utan djur. Musik, teater, dans, stand-up eller akrobatik, det finns många typer av underhållning att välja mellan! Tycker man om klassisk cirkus så är Brazil Jack djurfria sedan ett par år tillbaka!

Höghöjdsbana. På flera håll i landet finns höghöjdsbanor som passar både stora och små! Rodel och gocart är ytterligare några förslag på adrenalinhöjande aktiviteter. Vi har hört gott om exempelvis Isaberg Mountain Resort där man kan ägna sig åt allt möjligt!

Friluftsliv. Vandring, paddling, bad, mountainbiking eller bara en picknick på gården? Ambitionsnivån sätter man själv, ofta ger det enkla de allra finaste minnena, kanske speciellt när man har barn i familjen. 

Utflykter. Var du än befinner dig i landet finns det garanterat mycket att se och göra. Badhus, utsiktplatser, museum, vattenfall, caféer, escape rooms och äventyrsgolf är bara några förslag. Google, lokala facebookgrupper och kommunernas hemsidor är våra tips för att hitta roliga utflyktsmål!

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer