Djurförsök

Hjälp oss rädda apor från djurförsök – kontakta KI

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på fem av aporna som just nu utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet.

På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater. Där utsätts apor för olika försök, innan de avlivas.

Fem av aporna som utnyttjas på KI heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox och de är runt 17 år gamla, vilket gör dem till de äldsta aporna på KI. De anlände till laboratoriet år 2009 och har sedan dess ingått i flera olika försök under årens lopp. De är nu över den ålder då KI vanligtvis brukar ha dödat aporna, trots att de skulle kunna leva i många år till.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på de fem aporna.

Djurrättsalliansen uppmanar KI att omplacera aporna till en djurfristad – att aporna inte ska utsättas för fler djurförsök och dödas. Hjälp oss rädda aporna genom att ringa och skriva till KI. Mer information och kontaktuppgifter hittar du längre ner.

2009 lyckades Djurrättsalliansen rädda aporna Bacill, Bacillusk och Baloo från KI. Detta efter att de tre aporna i flera år hade utnyttjas i djurförsök. Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England. Där lever Bacill och Bacillusk, som nu heter Betty och Boo, än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas av människor. Baloo gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet. Samma djurfristad är även villiga att ta emot Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. Här under ser du en hälsning från djurfristaden.

 

Kontakta Karolinska Institutet
Ring eller mejla KI. Be dem låta Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly få leva och låta Djurrättsalliansen omplacera dem till en djurfristad, i stället för att fortsätta utnyttja dem i djurförsök.Uppmana också KI att avveckla djurförsök på apor och i stället satsa resurser på djurfria metoder. Om du inte vet vad du ska skriva så finns det ett exempelbrev här under, som du kan kopiera och klistra in i ett mejl och skriva under med ditt namn. Tänk på att hålla en respektfull ton i mejlen och telefonsamtalen.

Växel: 08-524 800 00
Rektor: 08-524 868 89

Kontaktuppgifter Karolinska Institutets ledninghttps://ki.se/om-ki/universitetsledning

EXEMPELMEJL:
Hej,
På Karolinska Institutet finns de fem aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De är alla födda 2006 vilket gör dem till de äldsta aporna på Karolinska Institutet. De kom till KI 2009 och har under årens lopp ingått i flera olika försök.

Ni har tidigare varit positiva till att omplacera apor som funnits hos er länge och 2009 kunde tre apor lämna anläggningen och komma till en djurfristad i Storbritannien. Samma djurfristad är nu beredd att ta emot Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox.Jag vädjar till er att göra vad ni kan för att låta

Djurrättsalliansen omplacera aporna så att de får leva resterande år på en djurfristad.
Jag ser fram emot ert svar.

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning,
DITT NAMN

Vad du mer kan göra för att hjälpa aporna

:monkey: Skriv under protestlistan
Skriv under vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.

:monkey: Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna. Bli månadsgivare.

:monkey: Ta del av och sprid information
Gå in på vår kampanjsida och läs mer om aporna och försöken. Dela sedan med dig av informationen. Se och sprid vår kampanjfilm.

:monkey: Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt  med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer