Djurrättsalliansen driver en kampanj för att stoppa primatförsöken på Karolinska institutet. Då KI inte tillåter fotografering, publicerar vi idag en animerad film för att synliggöra apornas verklighet inne på laboratoriet.
På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater. Där utsätts apor för olika försök, innan de avlivas. Just nu finns 55 apor på anläggningen, och Djurrättsalliansen har tidigare i år berättat om apor som dödats, och nya som köpts in.
Då Karolinska institutet inte tillåter fotografering av aporna, publicerar Djurrättsalliansen en animerad film för att sätta fokus på apornas verklighet inne på laboratoriet. Filmen är framtagen tillsammans med produktionsbolaget Smack! Se filmen nedan.
– Att stänga in djur och utsätta dem för olika experiment är fel. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Vill få ut de fem äldsta levande
De äldsta aporna på Astrid Fagræus laboratorium föddes 2006. De heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox och har sedan de kom till KI 2009 utnyttjats i flera olika försök. De är nu över den ålder då KI vanligtvis brukar ha dödat aporna, trots att de skulle kunna leva i många år till. Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på de fem aporna.
Vi vet att det är möjligt
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Bacill, Bacillusk och Baloo från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök. Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England. Där lever Bacill och Bacillusk, som nu heter Betty och Boo, än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas av människor. Baloo gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet. Samma djurfristad är även villiga att ta emot Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox.
Vad du kan göra för att hjälpa aporna:
🐒 Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Be dem låta Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly få fortsätta leva och låta Djurrättsalliansens omplacera aporna. Vi står redo, och plats på en djurfristad är ordnad. Uppmana även KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.
🐒 Skriv under protestlistan
Skriv under vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.
🐒 Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna. Bli månadsgivare.
🐒 Ta del av och sprid information
Gå in på vår kampanjsida och läs mer om aporna och försöken. Dela sedan med dig av informationen.
🐒 Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.
🐒 Engagera dig för aporna
Engagera dig med oss. Mejla [email protected] om du vill hjälpa oss i arbetet för att rädda aporna. Kanske har du någon kompetens som du tror att vi kan ha nytta av? Beskriv gärna i mejlet vad du skulle kunna hjälpa till med. Men även utan specialkompetens är du självklart välkommen att höra av dig.