Djurrätt

Rättegång mot avslöjad djurfabrik skjuts upp

Djurrättsalliansen har tidigare publicerat filmmaterial som visade döda och förruttnade hönor på en djurfabrik i Värmland. Den 21–23 mars skulle ägaren till den aktuella djurfabriken ställas inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Men rättegången sköts upp, då den åtalade djurhållaren i sista stund inkom med nya uppgifter. När rättegången blir av är oklart. 

Förra året publicerade Djurrättsalliansen filmmaterial som visade högar av döda och förruttnade hönor på en djurfabrik i Värmland. Nyligen kunde vi berätta att ägaren skulle ställas inför rätta för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Rättegången var planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt, men huvudförhandlingen blev inställd. Detta då den åtalade djurhållaren presenterade ny bevisning och därför sköts rättegången upp. När Djurrättsalliansen nu kontaktar tingsrätten uppger de att tre nya heldagar för rättegång kommer att planeras in, men att inga datum är satta. 

Djurrättsalliansen kommer att fortsätta följa fallet, som du kan läsa mer om här.

I november 2021 besökte Djurrättsalliansen gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar. Se vårt filmmaterial här under.

Här under kan du se bilder från förundersökningen från den aktuella gården. Bilderna är tagna av polisen och länsstyrelsen i Värmland.


 

Lär dig mer om äggindustrin och se Djurrättsalliansens avslöjanden från svenska äggkläckerier och gårdar där hönor hålls för äggproduktion här.

Gillar du vårt granskande arbete? Bli månadsgivare och hjälp oss göra ännu mer för djuren.

Vill du leva djurvänligare? Anta Veganutmaningen helt gratis, där du under 28 dagar får tips, råd och recept till din mejl.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer