Djurrätt

Rättegång mot avslöjad djurfabrik skjuts upp

Djurrättsalliansen har tidigare publicerat filmmaterial som visade döda och förruttnade hönor på en djurfabrik i Värmland. Den 21–23 mars skulle ägaren till den aktuella djurfabriken ställas inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Men rättegången sköts upp, då den åtalade djurhållaren i sista stund inkom med nya uppgifter. När rättegången blir av är oklart. 

Förra året publicerade Djurrättsalliansen filmmaterial som visade högar av döda och förruttnade hönor på en djurfabrik i Värmland. Nyligen kunde vi berätta att ägaren skulle ställas inför rätta för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Rättegången var planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt, men huvudförhandlingen blev inställd. Detta då den åtalade djurhållaren presenterade ny bevisning och därför sköts rättegången upp. När Djurrättsalliansen nu kontaktar tingsrätten uppger de att tre nya heldagar för rättegång kommer att planeras in, men att inga datum är satta. 

Djurrättsalliansen kommer att fortsätta följa fallet, som du kan läsa mer om här.

I november 2021 besökte Djurrättsalliansen gården och filmade det djurstall där stora mängder döda hönor hade lämnats kvar. Se vårt filmmaterial här under.

Här under kan du se bilder från förundersökningen från den aktuella gården. Bilderna är tagna av polisen och länsstyrelsen i Värmland.


 

Lär dig mer om äggindustrin och se Djurrättsalliansens avslöjanden från svenska äggkläckerier och gårdar där hönor hålls för äggproduktion här.

Gillar du vårt granskande arbete? Bli månadsgivare och hjälp oss göra ännu mer för djuren.

Vill du leva djurvänligare? Anta Veganutmaningen helt gratis, där du under 28 dagar får tips, råd och recept till din mejl.

Fler nyheter
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer