Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen, då ett flertal brister uppmärksammades. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

I Sverige finns omkring 20 minkfarmer, där minkar under våren föds och i slutet av året gasas ihjäl och flås för sin päls. Farmerna förbjöds under 2021 att föda upp nya minkar då det fanns en risk att SARS-CoV-2 skulle spridas mellan minkar och människor. Därför gjordes inga djurskyddskontroller på farmerna under det året. Men i början av 2022 hävdes förbudet och farmerna fick börja föda upp minkar igen. Trots det gjorde länsstyrelsen, som är ansvarig kontrollmyndighet, bara djurskyddskontroller på två av farmerna under förra året. På båda farmerna kunde myndigheten konstatera att djurskyddslagstiftningen inte följdes då flera brister uppmärksammades. Det visar Djurrättsalliansens granskning av de rapporter länsstyrelsen skrivit efter kontrollerna.

Båda de kontrollerade farmerna nu stängda
Den ena av de två minkfarmer som kontrollerades av länsstyrelsen förra året ligger i Jönköpings län. I maj 2022 gjordes en kontroll där 19 brister uppmärksammades. I handlingen Djurrättsalliansen fått ut har myndigheten valt att maskera vilken typ av brister det handlade om. Det går dock att utläsa att tio av bristerna rörde katter som levde på farmområdet och nio av bristerna gällde minkarna.

Över ett halvår senare, i december 2022, gjorde länsstyrelsen en uppföljande kontroll för att se om bristerna var åtgärdade. I kontrollrapporten framgår det att minkfarmen var avvecklad och att alla minkar hade dödats. Det står även att flera katter hade skjutits ihjäl vid ”foderplatsen”. Rörande de kvarvarande katterna kvarstod flera brister men att ”när tillfälle gavs så skulle även de skjutas”.

.

Bristerna på farmen i Jönköpings län är helt maskade av länsstyrelsen.

 

En av de bilder Djurrättsalliansen tagit på farmen i Jönköpings län. Foto: Djurrättsalliansen

 

Att farmen nu är avvecklad bekräftas även i ett mejl till Vaggeryds kommun där farmaren skriver: ”Jag har avslutat all minkuppfödning i december 2022. Inga minkar finns kvar”.

– Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat minkarnas lidande på farmen, och tanken på hur många djur som dödats, på bara den här farmen, är hjärtskärande. Men nu är den äntligen stängd. Samtidigt är det frustrerande att den har fått vara igång tills farmaren själv väljer att lägga ner. Under åratal har vi sett hur länsstyrelsen uppmärksammat brist efter brist, och ändå har farmen fått fortsätta. Systemet står verkligen inte på djurens sida, utan finns endast till för att göra det möjligt för oss människor att utnyttja och döda dem, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Länsstyrelsen skyddar minkfarmerna
Den andra farmen som kontrollerades under förra året var tidigare en av de största minkfarmerna i Sverige. I januari förra året gick farmen i konkurs, men i slutet av sommaren kunde Djurrättsalliansen berätta att farmen drevs vidare av ett nytt bolag med samma VD som tidigare. Då uppgav VD:n till Skaraborgs läns tidning att det bara fanns en mycket begränsad verksamhet kvar och att en avveckling av farmen kunde komma att bli aktuell.

I oktober 2022 gjorde länsstyrelsen i Västra Götaland en djurskyddskontroll på farmen. Detta efter en inkommen anmälan angående djurhållningen. Enligt anmälan skulle katter ha slagits ihjäl regelbundet på farmen. Vid länsstyrelsen kontroll av farmen, i oktober 2022, uppmärksammades brister rörande minkarna och burarna de hölls i. Då länsstyrelsen maskerat stora delar av bristerna går det inte att utläsa exakt vad bristerna utgjordes av.

– Det är absurt att en kontrollmyndighet väljer att skydda verksamheter som bryter mot lagstiftningen, framför att ge allmänheten rätt att granska enligt offentlighetsprincipen. Det är ytterligare ett exempel på att det är djurindustriernas, och i det här fallet pälsindustrins, intressen som sätts främst och inte djurens, säger Malin Gustafsson. 

Så här ser den handling ut som Djurrättsalliansen fått ut från länsstyrelsen i Västra Götaland.

 

I en handling från miljöenheten på Skara kommun framgår att efter november månad 2022 ska ingen djurproduktion finnas kvar på farmen. Något som även bekräftas av länsstyrelsen; när Djurrättsalliansen frågar vilka minkfarmer som är aktiva i länet finns inte den aktuella farmen på listan. 

– Varje stängd farm är en seger, men det ska inte finnas några pälsdjursfarmer över huvud taget. Vi fortsätter kämpa tills varje farm är stängd, säger Malin Gustafsson. 

En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK slutat sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar eller etisk. Sverige borde göra som så många andra länder redan gjort och förbjuda pälsdjursfarmer för gott, säger Malin Gustafsson.

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på sidan Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739 och du kan även enkelt swisha via denna länk. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer