Päls

Idag slutar NK sälja päls

Från och med den 1 mars 2023 är Nordiska Kompaniets (NK) butiker pälsfria, efter ett beslut som togs förra året. Djurrättsalliansen, som genom samtal med NK har arbetat för att de skulle ta ställning i frågan, tror att en helt pälsfri modeindustri snart är verklighet. 

Det var i januari förra året som beskedet kom. Nordiska kompaniet hade tillsammans med NK företagarförening fattat ett beslut om att sluta sälja äkta päls. I ett pressmeddelande framgick det att pälsförsäljningen skulle upphöra från och med den 1 mars 2023. 

Det är ett etiskt ställningstagande inom ramen för vårt hållbarhetsarbete som gör att vi väljer att sluta sälja päls. Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas för sin päls”, skrev företaget i pressmeddelandet.

– Vi är glada att dagen är här då det inte längre säljs någon päls från djur på NK. De har tagit ett etiskt ställningstagande för djuren och det är något som alla modeföretag borde göra. Vi märker av stora förändringar inom modevärlden då allt fler företag, bland annat stora internationella modehus, väljer att bli pälsfria. Det är verkligen steg åt rätt håll för att få till en modeindustri där inga djur utnyttjas, exploateras eller dödas. Men vi är inte där ännu och fortsätter kämpa för en djuretisk modeindustri, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Innan beslutet kom arbetade Djurrättsalliansen för att NK skulle ta ställning mot pälsindustrin.

– Vi bjöd in NK till ett möte för att föra dialog kring frågan och informerade om hur verkligheten för djuren ser ut i pälsindustrin. Efter mötet förde vi kontinuerlig kontakt för att följa upp så att frågan lyftes och hanterades av NK med målsättningen att försäljningen av päls skulle avvecklas. Det är glädjande att de lyssnade och tog ställning för djuren, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen har inför 1 mars 2023 stämt av med NK att beskedet som kom under förra året efterlevs. I ett mejl svarar NK att ”NKs besked om att sluta sälja päls står fast från och med den 1 mars 2023”.

Pälsen som tidigare såldes på NK kom från kaniner, mårdhundar, rävar och prärievargar. 

🐾 Stöd vårt fortsatta arbete för en pälsfri framtid genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurförsök

Hjälp oss rädda apor från djurförsök – kontakta KI

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på fem av aporna som just nu utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet.

Läs mer
Djurparker

Manifestation vid Furuviksparkens öppnande

Lördagen den 13 maj öppnade djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Djurrättsalliansen var på plats och manifesterade budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”.

Läs mer
Djurförsök

Försöksdjurens dag – tiden rinner ut för aporna

Den 24 april är det ”Försöksdjurens dag”, en dag då människor världen över uppmärksammar djur som utnyttjas i djurförsök. Tiden börjar rinna ut för de fem aporna Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly som används i försök på Karolinska Institutet i Stockholm – hjälp oss rädda dem! 

Läs mer