Päls

Räddade chinchillor firar åtta år i frihet

Idag, den 17 oktober, är det åtta år sedan Sveriges sista chinchillafarm för pälsproduktion stängde – efter en intensiv kampanj av oss i Djurrättsalliansen. Samtidigt kunde vi rädda de 243 chinchillor som hölls på farmen. Många av dem lever fortfarande idag i de kärleksfulla hem där de placerades. 

Djurrättsalliansen drev under 2014 en intensiv kampanj för att Sveriges sista chinchillafarm för pälsproduktion skulle stängas och chinchillorna räddas. Vi uppmanade bland annat myndigheterna att agera och vidta åtgärder gentemot farmen och informerade dem att vi var redo att hjälpa till med omplacering av djuren vid ett omhändertagande – och den 17 oktober hände det! Djurrättsalliansen omplacerade under fyra intensiva dagar samtliga av de 243 chinchillor som fanns på farmen. 

– Sedan 2014 har det inte fötts upp och dödats några chinchillor för sin päls i Sverige – vilket är helt fantastiskt. Och att chinchillorna som fanns på farmen dessutom kunde räddas är fortfarande idag en av våra största segrar för djuren. Redan 2001 stängdes den sista rävfarmen i Sverige, så nu är det bara minkfarmerna kvar. Vi fortsätter kämpa för att stänga dem, och snart kommer även det bli verklighet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Efter fyra dagars hårt arbete hade Djurrättsalliansen omplacerat samtliga 243 chinchillor i nya kärleksfulla hem.

 

En av de räddade chinchillorna, samma dag som de omhändertogs från farmen.

 

Otis, en av de räddade chinchillorna, firar idag åtta år i frihet.

 

Djurens verklighet på Sveriges sista chinchillapälsfarm
En oanmäld inspektion av länsstyrelsen, som gjordes i april 2014, gav en inblick i djurens situation på chinchillafarmen. Då uppmärksammades följande brister på farmen: 

  • ventilation saknades/var otillräcklig
  • insläpp av dagsljus saknades
  • en godkänd förprövning saknades
  • burarna var olagliga då de var för små
  • farmaren saknade utbildning
  • bolådor med material saknades
  • hyllor saknades i burarna
  • farmaren hade ingen veterinärkontakt
  • farmaren använde så kallade polygamkragar på djuren vilket anses som mycket plågsamt. Det är en stålkrage som fästs på chinchillorna för att hindra honan att lämna buren, medan hanen kan passera mellan flera honors burar.

Bild på chinchillahona som äntligen slipper den plågsamma metallkragen hon tvingats ha runt halsen.

 

Så här såg det ut på chinchillafarmen innan den stängdes. Djuren hölls i små burar och dödades för sin päls.

 

🐾 Vill du veta mer om stängningen av Sveriges sista chinchillafarm kan du lyssna på Verkligheten i P3:s två avsnitt om detta. Första avsnittet ”Den sista chinchillafarmen i Sverige” hittar du här. Det andra avsnittet hittar du genom att söka ”Finansmannen som blev djurrättsaktivist” i Verkligheten i P3:s arkiv.

🐾 För att stödja Djurrättsalliansens fortsatta arbete för att stänga de minkfarmer som den svenska pälsindustrin idag består av, blir gärna medlem, månadsgivare eller skänk en engångsgåva. Läs mer här.

🐾 Djurrättsalliansen har bland annat dokumenterat minkfarmer i Sverige. Läs och se mer på Stäng minkfarmerna.

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer