I januari gick Sveriges största minkfarm i konkurs, men drivs nu vidare i ett annat bolag. Enligt bolagets VD är dock verksamheten idag mindre, och meddelar att den kan komma att avvecklas helt.
I början av året kunde vi berätta att Sveriges största pälsdjursfarm gått i konkurs. Nu har farmen köpts upp av ett annat bolag – med samma VD – som fortsätter utnyttja och döda minkar. Glädjande är dock att färre minkar hålls på farmen än tidigare.
– Det är en väsentlig skillnad jämfört med innan konkursen, det är bara en mycket begränsad verksamhet kvar, säger bolagets VD till Skaraborgs läns tidning.
Han utesluter inte heller att en ”planerad avveckling” av minkfarmen, som funnits sedan 1928, kan bli aktuell.
En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.
– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk. Sveriges politiker borde lyssna på folket och göra det enda rätta och avveckla minkfarmerna omgående, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
För att förhindra smittspridning av coronaviruset fick svenska minkfarmer inte föda upp minkvalpar under 2021. Förbudet slutade att gälla 1 januari 2022 och minkfarmer i Sverige har kompenserats med totalt 60 miljoner kronor.
– Politiker och myndigheter i Sverige har hittills tyvärr inte visat någon vilja eller handlingskraft för att få ett stopp på det djurplågeri som minkfarmerna innebär. Även då coronaviruset upptäcktes på farmerna fortsattes pälsindustrin att hållas om ryggen. Djuren betalar priset med sina liv och det är förkastligt. Men vi ger inte upp förrän varje farm är stängd, säger Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Sedan 2010 har Djurrättsalliansen offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige för att ge allmänheten en inblick i djurens situation. Den omfattande dokumentationen visar minkarnas verklighet på farmerna: bland annat bitskador, kannibalism och stereotypa beteenden. Materialet har väckt starka reaktioner, fått medial uppmärksamhet och varit bidragande till den starka opinionen mot minkfarmer i landet.
Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!
🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.
🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!
🐾 Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.
🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.