Djurrätt

Lämna inte djur i bilen i sommarvärmen!

Tänk på att aldrig lämna hundar, eller andra djur, i bilar nu när sommarvärmen är här! Även om fönstren är nervevade blir det fort väldigt varmt i bilar vilket är livshotande för djuren. Exempelvis hundar svettas inte på samma sätt som vi människor och befinner de sig i en varm bil där de inte kan svalka sig kan de drabbas av överhettning, som kan ge allvarliga inre skador eller leda till att de dör. Tyvärr dör hundar av värmeslag i bilar varje år – vilket vi lätt kan hindra genom att inte lämna dem där. Sprid gärna den här informationen – den räddar liv!

Vad du kan göra om du ser ett överhettat djur i en bil
Vid en akut situation om du ser ett överhettat djur i en bil, ring polisen på 112. Har polisen inte möjlighet att komma dit tillräckligt fort så har man rätt att i nöd (Brottsbalken 24:4§) slå sönder bilrutan för att få ut djuret. En överhettad hund hjälper du bäst genom att ta den till skugga, ge den vatten, duscha av den eller med en handduk blöta ner hundens päls. Använd dock aldrig is för att kyla ner djuret. Ta sedan hunden omgående till ett djursjukhus eller veterinär.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer