Djurrätt

Lämna inte djur i bilen i sommarvärmen!

Tänk på att aldrig lämna hundar, eller andra djur, i bilar nu när sommarvärmen är här! Även om fönstren är nervevade blir det fort väldigt varmt i bilar vilket är livshotande för djuren. Exempelvis hundar svettas inte på samma sätt som vi människor och befinner de sig i en varm bil där de inte kan svalka sig kan de drabbas av överhettning, som kan ge allvarliga inre skador eller leda till att de dör. Tyvärr dör hundar av värmeslag i bilar varje år – vilket vi lätt kan hindra genom att inte lämna dem där. Sprid gärna den här informationen – den räddar liv!

Vad du kan göra om du ser ett överhettat djur i en bil
Vid en akut situation om du ser ett överhettat djur i en bil, ring polisen på 112. Har polisen inte möjlighet att komma dit tillräckligt fort så har man rätt att i nöd (Brottsbalken 24:4§) slå sönder bilrutan för att få ut djuret. En överhettad hund hjälper du bäst genom att ta den till skugga, ge den vatten, duscha av den eller med en handduk blöta ner hundens päls. Använd dock aldrig is för att kyla ner djuret. Ta sedan hunden omgående till ett djursjukhus eller veterinär.

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer