Äggindustrin

Hönan Juli: två år sedan hon undkom döden och räddades från äggindustrin

Sommaren 2020 blev två personer från Djurrättsalliansen vittnen till hur hönor plågades ihjäl av personal hos Sveriges största äggproducent. I samband med denna händelse fann de även en höna, som hade lyckats undkomma döden och satt uppkrupen på en grankvist i närheten av djurstallarna. Hon togs därifrån, fick namnet Juli och fick ett nytt hem. Nu har hon levt livets goda dagar i två år.

I samband med att två personer från Djurrättsalliansen blev vittnen till hur personal hos Sveriges största hönseri plågade ihjäl hönor hittades hönan Juli. Hon satt uppkrupen längst ner på en grankvist i en skogsdunge en bit från det djurstall där andra hönor slogs ihjäl med påkar. Juli undkom döden. Först överlevde hon tiden i den myllrande fabriksmiljön – där hennes syfte var att producera så många ägg som möjligt. Sedan klarade hon sig undan att packas i en låda och skickas till ett slakteri. Och hon blev inte en av de hönor som slogs ihjäl av personalen utan lyckades fly ut i skogsdungen.

– När vi såg henne i skogen var det en självklarhet att ta henne därifrån och ge henne möjlighet till ett bra liv. Ett sådant liv som varje höna borde ha. Det gjorde så ont att se hur hon såg ut. Tunn och utan fjädrar. Det är så här en så kallad frigående höna ser ut efter tiden i äggindustrin – sliten och påverkad av den onaturliga äggproduktionen hon tvingats till. Jag trodde flera gånger att hon dog i mina armar på väg därifrån, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, som själv var på plats när Juli hittades.

Så här såg Julis kropp ut då hon hittades i skogen. Detta efter att ha levt i en äggfabrik med så kallad frigående system.

 

Återhämtade sig i sitt nya hem
Juli kördes till sitt nya hem där hon undersöktes och fick tid för återhämtning. På kort tid växte hennes fjädrar ut igen och efter en tids isolering fick hon träffa sina nya vänner som hon levt tillsammans med sedan dess.

– Sedan hon räddades har hon fått finnas till för sin egen skull och kunnat låta sin personlighet få blomma ut. Hon får känna solen mot sina vingar. Sprätta runt utomhus. Inte längre ses som en äggmaskin utan som den unika individ hon är. Det är svårt att ens föreställa sig allt hon gått igenom tidigare, men det är så himla fint att se att hon har ett bra liv nu, säger Hanna Gisslén, talesperson för Djurrättsalliansen, som även hon var på plats.

Juli efter en tid i sitt nya hem.

 

Hönor plågades ihjäl av personal hos Sveriges största hönseri
Det var vid Sveriges största hönseri, CA Cedergren, som Djurrättsalliansen fångade på film hur personal plågade hönor till döds. På det enorma industrikomplexet finns flera djurstallar, som varje rymmer upp till 91 000 hönor, där hönorna hålls i så kallade frigående system. De fruktansvärda scenerna som fångades på film visar hur en arbetare sätter en höna i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När den öppnas igen flaxar hönan runt på marken och är fortfarande vid liv när hon kastas i en container. Andra hönor slås upprepade gånger med påkar. Se filmmaterialet här under.

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att det här inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på brutalt våld. Att hönor dödas är rutin och det sker hela tiden. När hönorna i äggindustrin är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas för att bytas ut mot nya hönor. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, transporteras till slakterier där de får halsarna uppskurna och förblöder eller dödas på det brutala sätt som vi nu blev vittnen till. Oavsett hur dödandet sker är det ingenting annat än oetiskt. Vi valde att dokumentera vad djuren utsätts för hos Sveriges största äggproducent, för om människor får se djurens fruktansvärda verklighet kan de ta ställning genom att sluta äta ägg – bara på så vis kan vi få slut på våldet och dödandet, säger Malin Gustafsson.

Miljontals hönor utnyttjas och dödas i äggindustrin
I den svenska äggindustrin lever närmare nio miljoner hönor. Fåglarna föds upp för att ”producera” så många ägg som möjligt innan de dödas för att bytas ut mot nya hönor.

– Enorma mängder djur lever just nu under miserabla förhållanden och dödas brutalt bara för att vi människor vill äta ägg. Vetskapen om allt det som så många hönor genomlider just nu är hjärtskärande. Det borde bara inte få ske och det är ingenting annat än fel. Att Juli fått en möjlighet till ett bra liv är fantastiskt. Varje räddat liv är en seger och vi hoppas att Julis historia sprider lite ljus och hopp, säger Malin Gustafsson.

Juli, sommaren 2022.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐔 Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se att hönorna har rätt till sina egna liv – de är inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp!

🐔 Sprid den här nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri.

🐔 Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här.

🐔 Swisha en Juli-gåva till vårt nummer 123 0730 739 och stöd vårt fortsätta arbete för djuren. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer