På Karolinska Institutet i Sverige finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Där utnyttjas krabbmakaker och rhesusapor i flera olika djurförsök innan de slutligen avlivas. Under helgen anordnade Djurrättsalliansen en manifestation i Stockholm för att uppmärksamma och sprida information om apornas situation och att primatförsöken bör stoppas.
Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information om de djurförsök på apor som utförs på Karolinska institutet i Stockholm. Syftet är även att väcka opinion i frågan kring djurförsök och att få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjarbetet anordnas regelbundet manifestationer och under sista helgen i mars deltog ett tiotal personer vid en manifestation på Odenplan i Stockholm.
– Många flygblad delades ut och flera personer vi mötte uppskattade att vi uppmärksammade dessa apor, samt uttryckte sin sorg och missnöje över att dessa försök fortfarande pågår, säger Tom Valier, talesperson för Djurrättsalliansen.
Rädda KI-aporna
Djurrättsalliansen kämpar även för att de fem äldsta aporna, Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox, på KI ska omplaceras till en djurfristad, istället för att dödas. Läs mer på sidan ”Hjälp oss rädda KI-aporna”. Djurrättsalliansen har tidigare lyckats rädda apor från samma laboratorium i Stockholm. Det var i december 2009 som vi tillsammans med organisationen Animal Defenders International fick KI (dåvarande Smittskyddsinstitutet) att lämna över de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo. Istället för att dödas kunde de omplaceras till en djurfristad i England där Bacill och Bacillusk lever än idag. Baloo avled i början av 2021 efter att ha drabbats av kronisk njursvikt. Samma djurfristad är villiga att ta emot även Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox.
Aporna på KI
Aporna på KI är krabbmakaker och rhesusmakaker och de importeras främst från en stor uppfödning i Kina som varje år föder upp tiotusentals apor till djurförsökslaboratorier. Varje apa har både ett namn och ett nummer. Namnet används internt, när personalen pratar om de olika djuren och i träningen. Numren används externt, till exempel i forskningsrapporter. Aporna har sina nummer intatuerade i blå siffror på magen. Det förs en journal av varje apa som finns på anläggningen och Djurrättsalliansen har sammanställt journalerna som du kan se här. På sidan Stoppa primatförsöken går det även att läsa om de försök aporna utsätts för.
Vad du kan göra för att hjälpa aporna:
Skriv under protestlistan
Skriv under vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.
Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna.
Plusgirokonto: 42 54 11 – 6
Swish: 123 0730 739
Du kan även välja att bli medlem eller månadsgivare.
Ta del av och sprid information
Gå in på vår kampanjsida och läs mer om aporna och försöken. Dela sedan med dig av informationen.
Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.
Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Be dem ”pensionera” de fem äldsta aporna. Djurrättsalliansen står redo och plats på en djurfristad är ordnad. Uppmana även KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.
Engagera dig för aporna
Engagera dig med oss. Mejla [email protected] om du vill delta på liknande manifestationer framöver.
Djurrättsalliansen är en djurrättsorganisation som anser att inga djur, oavsett art, borde ses försöksobjekt. Vi arbetar för en framtid där inga djur utnyttjas i djurförsök och förespråkar satsningar på djurfria och etiska metoder.