Djurparker

Kolmårdens delfinarium avvecklas

Den 9 mars 2022 meddelade Kolmårdens djurpark att de på sikt kommer att avveckla delfinariet. Det grundar sig på ett beslut från 2018. Anledningen är att de istället vill satsa mer på andra djurarter som det finns ett större hot mot. Att avveckla delfinariet kan ta upp till flera år då de tolv delfinerna ska omplaceras. Till dess kommer delfinariet hållas öppet som vanligt och även delfinshowen kommer att pågå.

– Det var verkligen på tiden och vi är väldigt glada över att Kolmårdens djurpark väljer att avveckla delfinariet. Under decennier har vi arbetat för att delfinariet ska stänga och nu kommer det att bli verklighet. Första gången jag själv protesterade utanför delfinariet var 1993, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansens ordförande Daniel Rolke protesterar utanför Kolmårdens delfinarium 1993.

 

Tre av delfinerna, varav två är viltfångade, är så pass gamla att en flytt av dem troligen kommer vara svår att genomföra innan dess att de avlider på grund av sin höga ålder. Djurrättsalliansen kommer bevaka vad som händer och arbeta för en lösning som är för delfinernas bästa.

– Kolmården måste nu ta sitt ansvar och avveckla delfinariet skyndsamt och på ett sådant sätt att det främjar delfinernas hälsa. Det är viktigt att de omedelbart upphör med aveln på de delfiner som finns på delfinariet, så att det inte föds nya delfiner, säger Daniel Rolke.

 

Den före detta delfintränaren Ric O´Barry utanför Kolmårdens delfinarium i samband med en demonstration tillsammans med Djurrättsalliansen.

 

Djurrättsalliansen har varit i kontakt med Kolmårdens djurpark som bekräftar att all avel med delfinerna har upphört. Delfinerna får nu preventivmedel för att förhindra att det föds delfinkalvar. De tolv delfinernas öde är i nuläget oklart. Kolmårdens djurpark har för avsikt att omplacera delfinerna, mest troligt till andra delfinarier. Djurrättsalliansen för en dialog med Kolmårdens djurpark och kan meddela att de inte ser delfinarier som den enda lösningen utan håller alla dörrar öppna.

Massmedia har rapporterat om att delfinariet ska läggas ned och Djurrättsalliansen har fört delfinernas talan i bland annat resemagasinet Vagabond, SVT, Tidningen Syre och Norrköpings tidningar.

 

En delfin på Kolmårdens delfinarium.

 

De delfiner som i dagsläget finns på Kolmårdens delfinarium är:

Guama – ca 40 år (kom till Kolmården från annan park)

Nephele – ca 39 år (kom till Kolmården från annan park)

Cecil– 37 år (kom till Kolmården från annan park)

Ariel – 25 år (född på Kolmården)

Lyra – 22 år (född på Kolmården)

Luna – 21 år (född på Kolmården)

Fenah – 13 år (född på Kolmården)

Pärla – 9 år (född på Kolmården)

Peach – 6 år (född på Kolmården)

Finn – 4 år (född på Kolmården)

Alana – 3 år (född på Kolmården)

Neptun – 3 år (född på Kolmården)

 

Här kan du läsa mer om Kolmårdens delfinarium och delfiner i fångenskap.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Kolmårdens djurpark om att delfinariet avvecklas.

 

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer