Köttindustrin

122 miljoner djur slaktades – 95 procent var kycklingar

115 629 110 kycklingar dödades på svenska slakterier förra året. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen granskar. De senaste fyra åren har antalet slaktade kycklingar ökat – över 15 miljoner fler kycklingar dödades 2021 jämfört med 2018. 

Varje år dödas enorma mängder djur på svenska slakterier för att vi människor ser dem som mat. Kycklingar är det landlevande djurslag som dödas i största antal i Sverige. Under de senaste fyra åren har antalet dödade kycklingar ökat varje år. Förra året slaktades 5,3 miljoner fler kycklingar i Sverige jämfört med året innan. (2020). 

Antalet dödade kycklingar i siffror:
2021: 115 629 110
2020: 110 334 650
2019: 106 120 900
2018: 100 535 190

– 115,6 miljoner dödade kycklingar på bara ett år. Det är en ogripbar summa. Bakom varje siffra döljer sig det som var en tänkande och kännande individ, som precis som du och jag ville leva. Var och en av de här individerna dödades brutalt, och det sker helt lagligt i vårt samhälle. Majoriteten av de här kycklingarna levde korta och miserabla liv i djurfabriker innan de skickades till slakterierna. Det går inte på något vis att rättfärdiga att vi behandlar andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I statistiken ovan är ”kasserade kycklingar” inkluderade. ”Kasserade” innebär att kycklingarna av olika anledningar inte anses duga som människoföda, bland annat på grund av att de skadats eller dött under transporten till slakteriet.

Kyckling förknippas med billig och enkel vardagsmat. Men kycklingen är också ett djur – en liten fågelunge. Inom kycklingindustrin dödas kycklingarna när de är bara fem veckor gamla, men de är då redan större än en fullvuxen höna på grund av att deras kroppar är avlade att växa fort. Skeletten hos kycklingarna hinner inte med den snabba tillväxten och vid fem veckors ålder väger fabrikskycklingen nästan dubbelt så mycket som sin vuxna vilda släkting. På grund av trängseln i fabrikerna och aveln är det många kycklingar som blir sjuka under sitt korta liv. Nästa alla kycklingar är halta vid fem veckors ålder. Vissa kycklingar blir så halta att de knappt kan gå. 

Kycklingen i köttindustrin börjar sitt liv genom att kläckas i maskin. De är sedan instängda i kycklingfabriker hela livet, med få saker att upptäcka och sysselsätta sig med. Under den korta uppväxten lever upp till 40 000 kycklingar hopträngda på ett och samma golv. Det får hållas 25 kycklingar per kvadratmeter enligt svensk lagstiftning. Läs mer om svensk kyckling industri på vår sida Kycklingfabriken eller här.

– Det här handlar om levande varelsers hela existens. Det är fullständigt obegripligt och absurt att den här industrin ens existerar. Men det är tyvärr så verkligheten idag ser ut och det handlar om riktiga livsöden. Vi hoppas att ju fler som får upp ögonen för hur oetiskt vi människor behandlar djur att allt fler väljer att ta avstånd, säger Malin Gustafsson. 

En av Sveriges kycklingfabriker. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Jordbruksverkets slaktstatistik visar att det totalt dödades 122 323 310 landlevande djur på svenska slakterier under förra året. 

Antalet döda djur 2021 i siffror:
Nötkreatur: 411 650 individer
Gris: 2 651 120 individer
Får: 227 060 individer
Kycklingar: 115 629 110 individer (varav 3 226 110 ”kasserade” individer)
Höns: 2 876 010 individer (varav 159 650 ”kasserade” individer)
Kalkoner: 528 360 individer (varav 8 850 ”kasserade” individer)
Totalt: 122 323 310 individer

Alla djur som dödas i animalieindustrin ingår inte i den presenterade statistiken – exempelvis kaniner, renar, getter och strutsar. De miljarder fiskar som årligen dödas i livsmedelsindustrin omfattar statistiken inte heller. För fiskar finns det ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan enbart i vikt. Antalet gäss, ankor, tuppar och broilermödrar som dödats kan man i Jordbruksverkets statistik få fram en totalsumma på, men inte uppdelat per djurslag. Det rör sig om hundratusentals individer per år (377 250 under 2021). I statistikdatabasen går det även att få fram att 1 200 hästar dödades på slakterier under 2021.

Antalet dödade djur på svenska slakterier de senaste fyra åren:
2021: 122 323 319 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2020: 117 871 140 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2019: 113 521 700 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2018: 108 483 600 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)

– Vill man inte vara en del av att djur utsätts för lidande och död borde man helt enkelt sluta lägga animaliska produkter på sin tallrik. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet och i en sådan värld kan det inte finnas några slakterier och djurfabriker. Välj växtbaserat för djurens skull, säger Malin Gustafsson.

Under förra året offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri. Materialet, filmat med dolda kameror, visar vad djuren utsattes för på slakteriet när personalen trodde att ingen såg på. Dokumenteringen visar olaglig djurmisshandel, grova djurskyddsbrott men även hur helt laglig slakt går till. Läs mer om avslöjandet här och se filmmaterialet här under. Tack vare vår granskning kom beskedet två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes att det uppmärksammade KRAV-slakteriet stängde. Läs mer här.

Djurrättsalliansen kunde även i en stor granskning under 2021 avslöja att nio av tio slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen. Djur som har varit vid medvetande när deras halsar skurits av, anställda som saknat kompetensbevis och djur som fått elchocker på väg mot sin död är några av bristerna som uppmärksammats. Undersökningen visade även att 18 procent av Sveriges, vid tidpunkten för granskningen, 117 slakterier aldrig har kontrollerats av länsstyrelsen. Läs mer här.

Även djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker.Trängsel, stress, smuts, sår och skador samt död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och djurfabriker och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer