Sverige

Ett år sedan vi avslöjade slakteriet

Grisar som sparkas, slås med kedjor och stampas i ansiktet. Grova djurskyddsbrott samt helt lagligt våld och dödande. Idag för ett år sedan kunde Djurrättsalliansen med unikt filmmaterial visa vad djuren utsattes för på ett svenskt KRAV-slakteri när personalen trodde att ingen såg på. Ett avslöjande som fick slakteriet att stänga.

Den 12 januari 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne.  Materialet, filmat med dold kamera, visar hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten. 

Det avslöjade slakteriet hade tidigare varit i blåsväder. 2016 anmäldes och dömdes slakteriet för brott mot djurskyddslagen då länsstyrelsen och livsmedelsverket bland annat uppmärksammade att djuren inte var tillräckligt bedövade under slakten. Men slakteriet kunde efter detta ändå fortsätta sin verksamhet och länsstyrelsen gjorde inte en enda kontroll på slakteriet efter 2016. Samma djurskyddsbrott kunde vi visa på filmerna, inspelade under 2019 och 2020. 

– Våra filmer visar grova lagbrott men även såsom slakt i grund och botten går till. Ordet slakt målar inte upp den brutala våldshandling som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten. Man reagerar troligtvis på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes kom beskedet att slakteriet lade ner. Efter att vi i Djurrättsalliansen lämnade in en anmälan samt filmmaterialet till länsstyrelsen i Skåne åtalsanmälde länsstyrelsen i februari fyra personer för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Anmälan är under utredning och åtal har ännu inte väckts

– Det är svårt att ta in att inga fler djur i alla fall på det här slakteriet ska behöva genomlida det fruktansvärda våra filmer visar. Det är såklart många känslor och en lättnad, även om det inte innebär slutet för att djur brutalt kommer att fortsätta att dödas på andra slakterier. Men det är givetvis en stor seger som visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga, säger Malin Gustafsson.

Här nedan kan du se den film som vi publicerade för ett år sedan.

 

Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer