Djurförsök

10 000 namnunderskrifter mot plågsamt djurförsök

Djurrättsalliansen har överlämnat över 10 000 namnunderskrifter till Karolinska Institutet i en protest mot ett plågsamt djurförsök som pågår där. I försöket utsätts tusentals möss för smärta i olika former, bland annat genom att tassarna kläms och sticks med nålar, kemiska lösningar som fräter på huden, elchocker och genom ett ångestframkallande test där mössen tvingas ligga i vatten till dess att de inte längre orkar simma. Försökets godkännande strider mot både djurskyddslagen och djurskyddsförordningen.

Första gången som Djurrättsalliansen uppmärksammade det plågsamma djurförsöket var i november 2020 och reaktionerna från allmänheten var starka. Det resulterade i att Djurrättsalliansen anordnade en namninsamling, som nu överlämnats till Karolinska Institutet i Stockholm där försöket utförs.

Försöket omfattar uppfödning av 14 000 möss, varav forskaren på Karolinska Institutet beräknar att 3 500 kommer att användas i experimenten och de resterande avlivas. Flera av djuren kommer vara genetiskt manipulerade så att de blir mer känsliga för smärta eller kommer sakna smärthämmande mekanismer.
I försöket, med syftet att studera smärta, utsätts mössen bland annat för nervskador och kronisk inflammation/artrit då samtliga leder inflammeras, svullnar och värker så pass mycket att djuren knappt kan röra sig. Denna typ av smärtförsök är bland de mest plågsamma djurförsök som utförs i Sverige i dagsläget. Eftersom man vill studera smärta ges ingen smärtlindring. Djuren i det här försöket får inte ens tillräcklig smärtlindring efter operativa ingrepp. Läs mer om försöket.

Mus i djurförsök på Karolinska Institutet. Bilden är från ett annat försök.

 

Omkring 14 000 möss kommer att födas upp till försöket, men långt ifrån alla kommer att användas. Forskaren räknar med att 3500 möss kommer att användas till de olika delarna i försöket och resterande möss kommer att avlivas. Ungar avlivas ofta genom att de får huvudet avklippt och vuxna individer gasas många gånger till döds, som filmen nedan visar.

Ett stort tack till alla som skrivit under vår namninsamling. Tillsammans kan vi göra skillnad för djuren. Vi har även andra namninsamlingar och du får gärna skriva under och sprida dem. Du hittar dem här.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer