Internationellt

Importförbud av jakttroféer till Storbritannien i sikte

Ett lagförslag i Storbritannien kan komma att förbjuda import av jakttroféer till landet, något som the Guardian rapporterat om. Om lagförslaget blir godkänt så kommer lagen att vara en av de hårdaste i världen och brott mot lagen skulle kunna ge långa fängelsestraff, i upp till fem år.

Det brittiska lagförslaget omfattar troféer från omkring 7 000 djurarter, bland annat elefanter, lejon, noshörningar och isbjörnar. Kampanjen Campaign to Ban Trophy Hunting har arbetat hårt för att lagen ska bli verklighet och ser positivt på den, även om det inte bestämts när den ska träda i kraft.

– Försening kostar liv. Varje vecka som går utan detta förbud innebär att fler djur, inklusive hotade arter, skjuts av brittiska jägare och deras troféer förs tillbaka till landet. Vissa av dessa arter går mot utrotning och den brittiska allmänheten är verkligen mycket starkt emot troféjakt, säger kampanjens grundare Eduardo Gonçalves.

 

 

Djurrättsalliansen har granskat importen av jakttroféer till Sverige mellan 2017-2019. Jakttrofér från 74 djur importerades från bland annat lejon, leopard, elefant och isbjörn. Det djur har som det har importerats mest jakttrofér ifrån är flodhäst där det rör sig om 15 fall. Under påskhelgen 2021 publicerade Expressen en artikelserie med information från vår granskning.

 

Vad du kan göra:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att förbjuda import av jakttroféer genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Skriv under vår protestlista.

🐾 Köp en t-shirt och ta ställning mot troféjakt.

Fler nyheter
Djurrätt

Vi fyller 19 år – delta i blixtkampanj för djuren!

Djurrättsalliansen firar 19 år. Hur gammal är du? Delta i vår födelsedagsinsamling genom att swisha din ålder. Är du 38 år? Swisha 38 kronor!

Läs mer
Sverige

14 år av anmälningar innan hundar på kennel omhändertogs

Ett omfattande djurplågeri på en hundkennel i Linköping uppdagades i augusti. Detta efter att länsstyrelsen i Östergötland fått in en orosanmälan. Men det här var inte första gången som myndigheten fick larm om vanvård rörande kenneln. Anmälningar om misstänkt djurplågeri har kommit in under 14 års tid.

Läs mer
Djurförsök

Hjärtskärande film inifrån anläggning som föder upp hundar till djurförsök

En film tagen av en visselblåsare visar den plågsamma verkligheten för hundar som utnyttjas i djurförsök. Filmen är från det amerikanska företaget Marshall BioResources som föder upp hundar till djurförsök. Beaglevalpar ”tränas” att bära inhalationsmasker innan de säljs vidare till djurförsökslaboratorier där de utnyttjas i olika toxikologiska tester.

Läs mer