Internationellt

Importförbud av jakttroféer till Storbritannien i sikte

Ett lagförslag i Storbritannien kan komma att förbjuda import av jakttroféer till landet, något som the Guardian rapporterat om. Om lagförslaget blir godkänt så kommer lagen att vara en av de hårdaste i världen och brott mot lagen skulle kunna ge långa fängelsestraff, i upp till fem år.

Det brittiska lagförslaget omfattar troféer från omkring 7 000 djurarter, bland annat elefanter, lejon, noshörningar och isbjörnar. Kampanjen Campaign to Ban Trophy Hunting har arbetat hårt för att lagen ska bli verklighet och ser positivt på den, även om det inte bestämts när den ska träda i kraft.

– Försening kostar liv. Varje vecka som går utan detta förbud innebär att fler djur, inklusive hotade arter, skjuts av brittiska jägare och deras troféer förs tillbaka till landet. Vissa av dessa arter går mot utrotning och den brittiska allmänheten är verkligen mycket starkt emot troféjakt, säger kampanjens grundare Eduardo Gonçalves.

 

 

Djurrättsalliansen har granskat importen av jakttroféer till Sverige mellan 2017-2019. Jakttrofér från 74 djur importerades från bland annat lejon, leopard, elefant och isbjörn. Det djur har som det har importerats mest jakttrofér ifrån är flodhäst där det rör sig om 15 fall. Under påskhelgen 2021 publicerade Expressen en artikelserie med information från vår granskning.

 

Vad du kan göra:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att förbjuda import av jakttroféer genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Skriv under vår protestlista.

🐾 Köp en t-shirt och ta ställning mot troféjakt.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer